Navigatie

Afmetingen koelkast

Wat zijn de maten van een koelkast?

Hoe groot is een koelkast? Het is handig te weten of de koelkast die je op het oog hebt ook in jouw keuken past. Er zijn verschillende modellen koelkasten, elk met hun eigen formaat. Hieronder vertellen we je waarop je moet letten.

Formaat Amerikaanse koelkast
Koel-vriescombinatie

Koel-vriescombinatie afmetingen

Een koel-vriescombinatie is een koelkast met een gescheiden koel- en vriesgedeelte. Boven elkaar en elk met een eigen deur. Koel-vriescombinaties zijn er in verschillende formaten.

De hoogte van een koel-vriescombinatie ligt meestal tussen de 140 en 200 cm. Standaardhoogtes zijn: 140, 160, 180 en 200 cm. Soms kan de hoogte nog wel 1 of 2 cm afwijken van de standaardhoogte.

De breedte van een koel-vriescombinatie ligt tussen de 50 en 90 cm. Veruit de meeste koel-vriescombinaties zijn 60 cm breed. Koelkasten met een breedte van 70 cm worden ook wel XXL koelkasten genoemd, vanwege hun grotere inhoud. De overige breedtematen komen minder vaak voor.

De diepte van een koel-vriescombinatie ligt meestal tussen de 50 en 80 cm.

Koelkast met 1 deur

Koelkast met 1 deur afmetingen

1-deurs koelkasten lijken qua formaat wel op koel-vriescombinaties. Als een 1-deurs koelkast geen vriesvak heeft, wordt het ook wel een koeler genoemd. Bij modellen die wel een vriesvak hebben, zit het vriesvak bovenin het koelgedeelte.

De hoogte van een 1-deurs koelkast varieert tussen de 90 en 200 cm. Verder zijn ze 54 tot 60 cm breed en 55 tot 80 cm diep.

Tafelmodel

Tafelmodel koelkast afmetingen

Een tafelmodel koelkast is een laag model koelkast waarvan je de bovenkant als tafelblad kunt gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig om een koffieapparaat of waterkoker op te zetten.

Tafelmodel koelkasten zijn altijd 85 cm hoog. Verder zijn ze 55 tot 60 cm breed en 48 tot 68 cm diep.

Mini koelkast

Mini koelkast afmetingen

Mini koelkasten zijn kleine koelkasten die bijvoorbeeld handig zijn voor op de camping of die goed in een studentenkamer passen.

De hoogte van een minikoelkast ligt tussen de 50 en 72,5 cm. Verder zijn ze tussen de 40 en 47 cm breed en 45 tot 50 cm diep.

Amerikaanse koelkast

Amerikaanse koelkast afmetingen

Amerikaanse koelkasten hebben een extra groot formaat en het koel- en vriesgedeelte zitten naast elkaar, elk met een eigen deur. Hét voordeel van een Amerikaanse koelkast is natuurlijk de extra grote inhoud.

De hoogte van een Amerikaanse koelkast varieert tussen de 150 en 180 cm. Verder zijn ze 70 tot 100 cm breed en 64 tot 78 cm diep.

Hier lees je meer over de afmetingen van een Amerikaanse koelkast.

Nismaten bij een inbouwkoelkast

Als je kiest voor een inbouwkoelkast, moet je letten op de nismaten. Een nis is de kast waarin de inbouwkoelkast komt te staan. Let hierbij op de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte.

Hier kun je meer lezen over de nismaten van een inbouwkoelkast: Inbouwkoelkast maten.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt