Navigatie

Wat zijn de afmetingen van een kookplaat?

Moet ik de nismaten weten bij een kookplaat?

Ja, de juiste nismaten zijn belangrijk. Als je een nieuwe inbouwkookplaat gaat kopen, dan zijn er twee verschillende maten om op te letten. De breedte en diepte van de kookplaat en de nismaten. De nis is de uitsparing in het keukenblad waarin de inbouwkookplaat wordt geplaatst. Bij praktisch alle kookplaten is de kookplaat breder dan de nis zodat de kookplaat op het aanrecht rust. Het dikke gedeelte van de kookplaat komt dan in de nis. Omdat de kookplaat goed in de nis moet passen, is het daarom belangrijk om precies de juiste nismaten te weten.

Naast de juiste breedte en diepte van de nis, is ook de dikte van het aanrechtblad belangrijk. Als het aanrechtblad niet dik genoeg is, kan de kookplaat inzakken wanneer je er zware pannen op plaatst. Overige maten die belangrijk zijn bij een inbouwkookplaat zijn de afstand tussen de kookplaat en de achterwand en de juiste afstand tussen de kookplaat en de afzuigkap.

Elektrisch fornuis aansluiten
-

Hoe meet je de nismaten van een kookplaat op?

Een kookplaat is altijd iets breder en dieper dan de nis omdat de kookplaat op het aanrechtblad rust. De nismaten meet je eenvoudig op met een rolmaat. Meet eerst de nisbreedte door de uitsparing in het keukenblad van links naar rechts te meten. Zorg ervoor dat je de rolmaat goed strak houdt. Meet vervolgens van achter naar voren de nisdiepte op. Vervolgens meet je de dikte van het keukenblad. Bij een te dun keukenblad kan de kookplaat inzakken. Meet als laatste nog de afstand tussen de achterzijde van de nis en de achterkant van het keukenblad op. Meestal zit hier de keukenmuur, tenzij je een kookeiland hebt. Deze afstand moet groot genoeg zijn zodat de kookplaat nog een klein beetje afstand heeft tot de muur. Nadat je alle maten hebt opgemeten, kun je de maten vergelijken met de nismaten van de nieuwe kookplaat die je op het oog hebt. Je kunt hiervoor het beste de inbouwtekening van de kookplaat gebruiken.

Nismaten bij een IKEA keuken

Als de nieuwe kookplaat dezelfde nismaten heeft als de oude dan past deze gewoon in jouw IKEA keuken. Als je een grotere inbouwkookplaat wil, dan kun je het beste contact opnemen met een installateur of met de lokale Expertwinkel. Grotere kookplaten van 90 cm breed passen meestal niet in een IKEA keuken. Verder kun je bij een nieuwe IKEA keuken het keukenblad ook op maat laten zagen.

Expert inmeetservice

Een kookplaat inmeten is een nauwkeurig klusje. Als je geen gedoe wil en zeker wil weten dat de nieuwe inbouwkookplaat in je keuken past, kun je gebruik maken van onze inmeetservice. De inmeetservice is gratis als je de kookplaat na het inmeten bij Expert koopt. Lees hier meer over onze Expert inmeetservice voor inbouwapparaten.

Wil je meer weten over de afmetingen van de kookplaten en nismaten? Kom dan langs voor advies bij een van onze Expertwinkels.

Bekijk alle inductiekookplaten

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt