Navigatie

Afzuigkap monteren

Hoe installeer je een afzuigkap?

Je hebt een nieuwe prachtige afzuigkap aangeschaft, maar dan? Vervolgens zal je hem moeten instaleren en zorgen dat die goed werkt. Dit is een lastige klus, als je niet heel handig bent is het daarom ook verstandig om er iemand bij te halen die er meer verstand van heeft. Ga je het wel zelf doen? Dan hebben we voor jou een handig stappenplan om langs te lopen! Zo heb je binnen de kortste keren de afzuigkap in de keuken hangen.

Afzuigkap monteren
Goed ventileren

Dit moet je doen voordat je begint

Voordat je gaat beginnen met boren en andere dingen is het goed om eerst eens te kijken naar wat je allemaal nodig hebt. Het is handig om de volgende dingen bij de hand te hebben: een meetlat, potlood, klopboormachine en een aantal pluggen. Met de meetlat en het potlood teken je een verticale lijn op de muur. De meetlat gebruik je om precies het midden van de kookplaat te pakken. Zo weet je precies waar de afzuigkap moet komen te hangen. Als het niet recht boven de kookplaat hangt, kunnen er kookluchten blijven hangen. Je kan ook alvast de plekjes markeren waar je straks de pluggen gaat plaatsen. Op die manier ga je heel precies te werk, wat belangrijk is om zo de afzuigkap optimaal te laten werken.

Vetfilter reinigen

Boor de gaten en let op de afstand tot de kookplaat

Een afzuigkap installeren vergt wat werk en energie. Je moet er bij een afzuigkap ook opletten hoe hoog je hem hangt. De afzuigkap heeft namelijk een minimale en maximale hoogte. Bij een gaskookplaat is de minimale hoogte van de afzuigkap 65 centimeter. Als je hem lager hangt, kan de afzuigkap vlam vatten. De maximale hoogte is 80 centimeter. Wanneer je hem hoger hangt, zal de zuigkracht niet optimaal zijn en blijven er kookluchten hangen. Bij een elektrische kookplaat is de minimale afstand 55 centimeter en de maximale afstand 80 centimeter. Wil je meer weten over de afstand van een afzuigkap op de kookplaat? Check dan onze adviespagina over de ideale afstand tussen de afzuigkap en kookplaat!

Je moet nu niet direct beginnen met boren. Controleer namelijk eerst de muur of er geen leidingen zitten op de plek waar je gaat boren. Bij een wandafzuigkap moet je er ook rekening mee houden dat die tegen het plafond aan moet. Controleer daar dus ook op eventuele hindernissen. Nu kan je dan echt beginnen met boren en het plaatsen van de pluggen. Zorg dat je secuur te werk gaat en geen scheve gaten boort. Per afzuigkap verschilt het ook hoe diep de gaten moeten voor de pluggen. Vaak staat dat in de bijgeleverde handleiding, dus check dat goed! Verder moet je goed opletten welke boor je gebruikt voor een bepaalde muur. Het beste is om een normale klopboormachine te gebruiken.

Hang de afzuigkap op

Nu komt het laatste en misschien ook het moeilijkste klusje, namelijk het ophangen van de afzuigkap. In alle geboorde gaten zitten als het goed is nu de pluggen. In die pluggen draai je de schroeven er een stukje in. Vervolgens kan je de afzuigkap voorzichtig ophangen en vervolgens draai je de schroeven stevig vast. Dan is het nog niet klaar, want nu moet je de afvoerbuis nog aansluiten. Aan de bovenkant van de buis plaats je een flens zodat je hem kan aansluiten. Een flens is een ring die bij de levering zit. Bij een schouw zal je de beugel nog moeten vastzetten aan het plafond!

Nieuwe keuken

Is het goed gegaan?

Alles is gemonteerd! Dan is het nu het moment van de waarheid. Test even of die goed werkt door hem aan te zetten. Werkt die niet goed? Dan is het goed om nog eens alle stappen na te lopen, of kijk nog eens naar de afvoerbuis. Als die dan nog steeds niet goed werkt is het goed om er een expert bij te halen of check eerst onze adviespagina 'Afzuigkap werkt niet goed'. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de afzuigkap goed zijn werk doet, want anders blijven de kookluchten tijdens de bereiding in de keuken hangen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt