Navigatie

Afzuigkap vervangen

Hoe vervang je een afzuigkap?

Je bent rustig aan het koken tot je opeens merkt dat de afzuigkap een raar geluid maakt en dat er kookluchten in de keuken blijven hangen. De kans is vrij aannemelijk dat het apparaat stuk is en toe is aan vervanging. Dit komt vaak voor bij oude modellen. Het is goed om de afzuigkap te vervangen zodat je lekker kan blijven koken, zonder hangende kookluchten. Hoe je een afzuigkap vervangt en waar je allemaal op moet letten, leggen we je in 4 stappen uit!

Afzuigkap monteren
Goed ventileren

Stap 1: Hoe en waar?

Voordat je jouw zoektocht naar een nieuwe afzuigkap start, moet je eerst goed uitzoeken waar je het apparaat wilt hebben. Een afzuigkap kan op meerdere plekken worden gemonteerd. De meest voorkomende plek voor een afzuigkap is aan de muur. Deze modellen kennen we ook wel onder de naam 'wandschouwkap'. Daarnaast is een afzuigkap ook in of onder een keukenkastje te monteren. Tegenwoordig zijn er zelfs afzuigkappen geïntegreerd in de kookplaat! Veel opties dus. Bedenk wat voor jou het fijnst is.

Als je weet welke afzuigkap je wilt, dan is het belangrijk om te kijken wat de geschikte locatie is. Als je niet precies weet waar je de afzuigkap moet hangen, kan je er altijd een expert bij halen. Het apparaat moet namelijk op de juiste hoogte van de kookplaat hangen, zodat er geen kookluchten blijven hangen. Daarnaast moet de afzuigkap op het afvoersysteem aangesloten kunnen worden. Verder moet je goed letten op de maten van de kap. De afzuigkap moet namelijk precies even breed als de kookplaat zijn. Anders zal het apparaat niet optimaal kunnen werken.

Vetfilter reinigen

Stap 2: De perfecte afzuigkap

Net zoals er meerdere soorten afzuigkappen zijn, bestaan er ook meerdere afvoersystemen. Je moet dus even weten welk afvoersysteem je thuis hebt. Een luchtafvoersysteem leidt de kookluchten naar buiten toe. Bij een recirculatiesysteem wordt de lucht opgezogen, gefilterd en vervolgens weer schoon terug de kamer in geblazen. Recirculatie is een goed alternatief voor als je geen afvoerslang naar buiten wil. Als je kiest voor een luchtafvoersysteem of een recirculatiesysteem, zal je moeten kijken naar een afzuigkap met een motor. Heb je thuis een centraal afzuigsysteem? Dan moet je kijken naar een afzuigkap zonder motor. Het is nooit verkeerd om er een expert bij te halen als je twijfelt over welk afvoersysteem je hebt.

Verder zijn er nog een aantal andere specificaties waar je op kan letten bij het aanschaffen van een nieuwe afzuigkap. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de luchtafvoercapaciteit van het apparaat. Als je een kleine keuken hebt, kan je ook het best een afzuigkap nemen met een lage luchtafvoercapaciteit. Anders verbruik je een hoop onnodige energie. Vind je energieverbruik belangrijk? Ga dan zeker op zoek naar een energiezuinige afzuigkap. Deze kan je herkennen aan het energielabel. Energieklasse A+ is zeer zuinig en energieklasse F is het minst zuinig. Verder kan je ook nog letten op het geluidsniveau. Deze staat vaak in decibels aangegeven bij het product.

Stap 3: Verwijder de oude afzuigkap

Nu weet je precies welke afzuigkap je wilt en ook op welke locatie je hem wilt hebben. Dan is het vervolgens tijd om de oude afzuigkap te demonteren. Het is belangrijk om eerst het apparaat uit te zetten. Zo kan er niks geks gebeuren als je het apparaat gaat verwijderen. Haal vervolgens de stekker uit het stopcontact en verwijder de filters. Het ligt er natuurlijk aan welk type afzuigkap je in de keuken hebt hangen. Per type afzuigkap verschilt het hoe je hem loshaalt. Beschik je over een wandschouwkap? Schroef hem dan heel voorzichtig los. Laat er een expert bij komen als je er niet uitkomt.

Nieuwe keuken

Stap 4: Plaats de nieuwe

En dan is het nu tijd voor het plaatsen van jouw spiksplinternieuwe afzuigkap. Ga vooral rustig te werk, want het plaatsen van de afzuigkap is een secuur werkje. Als je het apparaat namelijk niet goed plaats, zal de afzuiging ook niet heel goed werken en dat is niet alleen zonde maar ook slecht. Dus als je niet zo handig bent, is het verstandig om er iemand bij te halen die er verstand van heeft. Om je een eind op weg te helpen hebben we een adviespagina voor je geschreven, waarin precies staat beschreven hoe je een afzuigkap monteert.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt