Navigatie

Airco temperatuur met mobiele airco

Hoe goed koelt een mobiele airco?

Als je verkoeling zoekt tijdens de warme zomer dan is een airco een effectieve oplossing. De meest verkochte soort airco’s zijn mobiele airco’s. Een mobiele airco is eenvoudig te plaatsen want je hebt geen monteur nodig. Wel moet je rekening houden met de afvoerslang, die door het raam of een gat in de muur naar buiten moet worden geleid. Maar hoe effectief koelt een mobiele airco? Hoe ver je de temperatuur omlaag krijgt met een mobiele airco, hangt onder andere af van het koelvermogen van het apparaat. Verder geven we je een paar tips om nog beter te koelen met een mobiele airco.

Wat is het koelvermogen van een mobiele airco?

Een mobiele airco is een eenvoudige oplossing om de temperatuur binnenshuis een paar graden omlaag te krijgen. Maar verwacht geen wonderen; als het buiten 35 graden is, breng je de temperatuur binnenshuis met een mobiele airco niet omlaag tot 20 graden. Daar is het apparaat niet krachtig genoeg voor. Maar ook een paar graden lager biedt al een aangename verkoeling. Afhankelijk van de situatie, verlaag je met een mobiele airco de temperatuur ongeveer met 3 tot 10 graden, mits het apparaat krachtig genoeg is en je het op de juiste manier gebruikt.

Hoe goed een mobiele airco precies koelt, zie je aan het koelvermogen van het apparaat. Dit wordt gemeten in BTU of in kW. Verder wordt bij een airco aangegeven voor hoeveel vierkante meter (m2) of kubieke meter (m3) het apparaat geschikt is, dus hoe groot de kamer is die je er maximaal mee kunt koelen. Belangrijk is dat de mobiele airco krachtig genoeg is.

Naast het oppervlak van de kamer, spelen er nog een aantal andere factoren mee. Hoe goed is de kamer geïsoleerd tegen warmte van buiten? Heeft de kamer grote ramen met slecht geïsoleerd glas? Heeft de kamer een plat dak waar de zon op schijnt? Hoe dik zijn de buitenmuren? Dus ook als de kamer slecht tegen warmte is geïsoleerd, heb je een krachtigere airco nodig.

Het koelvermogen berekenen

Hoe bereken je het benodigde koelvermogen van een airco en wat zijn BTU en kW? En hoe bereken je hoe groot de kamer is waarin je de airco wil plaatsen? We leggen het uit op onze onderstaande adviespagina over “Hoeveel BTU heb ik nodig voor een airco?”. Bij twijfel kun je beter voor een airco kiezen die net wat krachtiger is. Dan weet je zeker dat het apparaat de kamer goed kan koelen.

Hoeveel BTU voor airco

Tips om het koelvermogen te verbeteren

Als je optimaal gebruik wil maken van jouw mobiele airco dan hebben we een aantal coole tips.

  1. Doe de zonwering omlaag en lamellen en gordijnen dicht zodat de zon de kamer zo min mogelijk opwarmt.
  2. Zet elektrische apparaten die je niet gebruikt uit. Op deze manier voorkom je dat deze apparaten warmte afgeven.
  3. Gebruik een raamkit om de afvoerslang mee naar buiten te leiden. Door de kier zo goed mogelijk af te dichten, lekt er geen warme lucht meer naar binnen. Houd overdag ramen en deuren zoveel mogelijk dicht.
  4. Zet de airco ’s ochtends al aan, voordat het echt warm wordt. Zo voorkom je dat de warmte in de muren gaat zitten. Bovendien is het makkelijker om een koele ruimte op dezelfde temperatuur te houden dan om een warme ruimte af te koelen. Als je eerst wacht totdat het binnen 40 graden is en de airco dan pas aanzet, moet de airco veel harder werken om het huis weer koel te krijgen.
  5. Voor een airco in de slaapkamer geldt: als je de airco voordat je gaat slapen aanzet, is het lekker koel wanneer je naar bed gaat. ’s Nachts kun je de airco op een lagere stand zetten, of helemaal uitzetten, zodat je geen last hebt van het geluid.
  6. Als het ’s nachts koeler is, zet dan ramen en deuren tegenover elkaar open zodat je huis ’s nachts af kan koelen.

Kies voor een split airco als je meer koelvermogen nodig hebt

Als een mobiele airco niet krachtig genoeg is, kies dan voor een split unit airco. Dit is een inbouw-airco die bestaat uit een binnen- en buiten-unit die je op een vaste plek plaatst. Dat maakt de installatie ingewikkelder, maar een split airco is ook krachtiger dan een mobiele airco en bovendien een stuk stiller. Met een split airco kun je effectiever koelen dan met een mobiele airco, dus ook als het warm is, breng je met een split airco de temperatuur makkelijker omlaag. Verder gelden bij een split airco dezelfde regels als bij een mobiele airco: hij moet krachtig genoeg zijn voor de ruimte waarin je hem plaatst.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt