Navigatie

Analoge radio stopt – Zo luister je digitaal

Analoge radio gaat verdwijnen

Na bijna 60 jaar verdwijnt analoge radio uit het Nederlandse medialandschap. Veel mensen zullen hier helemaal niks van merken, maar sommige mensen zullen op zoek moeten naar een alternatieve manier om radio te luisteren. Op deze pagina leggen we uit hoe jij checkt of je analoog radio luistert en geven we een aantal nieuwe opties.

Radio blijft een populair medium. Elke dag luisteren miljoenen mensen naar het laatste nieuws, de grootste hits van alle tijden en hun favoriete discjockeys. Maar de manier waarop mensen naar de radio luisteren verandert. Waar radio luisteren via de kabel lang de meestvoorkomende manier was om radio te luisteren, luistert tegenwoordig nog maar 5 tot 10% analoog en luistert de rest digitale radio. En dat terwijl dit wel veel bandbreedte kost. Daarom hebben de leveranciers besloten te stoppen met het aanbieden va analoge radio. De bandbreedte die dit kost kan vervolgens gebruikt worden voor sneller internet.

Waarom digitale radio?

Analoge radio wordt dus vervangen door digitale radio. Digitale radio heeft een aantal prettige voordelen ten opzichte van analoge radio. Zo is de geluidskwaliteit over het algemeen beter. Jouw favoriete muziek komt met meer nuance, dynamiek en detail jouw woonkamer binnen, waardoor je er meer in op kan gaan en er meer van geniet. Daarnaast is de ontvangst beter, ook als het signaal zwakker is. Met digitale radio heb je bijvoorbeeld nooit last van ruis.

En ten slotte heb je met digitale radio een groter aanbod. Veel radiozenders zijn alleen digitaal te beluisteren, dus met deze nieuwe vorm van radio vind je altijd de zender die bij jou past.


Zo check je of je analoog luistert

Weet jij niet zeker of je analoog luistert? Dat is eenvoudig te checken. Heeft je radio geen antenne, kijk dan of er naast de stroomkabel nog een kabel van de radio naar de muur loopt. Is dit het geval, zoek dan de radiofrequentie 98,8 op. Luister je nog analoog, dan hoor je hier een boodschap. Hoor je niks, dan luister je al digitaal en verandert er voor jou niks.

Hoe luister je digitaal

Luister je nog wel analoog, dan is er een aantal dingen die je kan doen. Wil je graag je eigen radio blijven houden, dan kan je een geschikte antenne aansluiten om radiosignaal te blijven ontvangen. Neem contact op met de Expertwinkel bij jou in de buurt om de juiste antenne te kiezen.

Een andere manier is om je huidige radio te vervangen door een nieuw model dat is ontworpen voor digitale radio. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een DAB+-radio, internetradio of hybride radio. Wil je meer weten over de verschillen, lees dan onze adviespagina over radio’s. Heb je een mooie hifi-set, dan kan je uiteraard ook kiezen voor een tuner met DAB+- of internetradio.

Ook kan je via een wifi-speaker radio luisteren door dit te streamen, bijvoorbeeld via een app als TuneIn.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt