Navigatie

Met deze tips maak je mooiere foto's met je smartphone

Mooiere foto’s met je smartphone – Symmetrie

Smartphonecamera’s zijn al lang niet meer alleen geschikt voor selfies en foto’s van je lunch. Tegenwoordig beschikken smartphones over geavanceerde camerasystemen die professionele foto’s kunnen maken. Maak jij graag foto’s met je telefoon en wil je het niveau naar een hoger plan tillen? Dan hebben wij een aantal tips voor je. Met op deze pagina: symmetrie.

De meest effectieve manier om mooiere foto’s te maken is door meer aandacht te schenken aan de compositie. Het voordeel van compositie is dat je er altijd aan kan denken. Of je telefoon nu beschikt over drie lenzen, of slechts over een, de handvaten van compositie kan je altijd gebruiken. We bespraken eerder al de rule of thirds en leading lines en vandaag gaan we kijken naar symmetrie.

Symmetrie

Onze hersenen houden van symmetrie. Symmetrie geeft ons een gevoel van rust, netheid en kalmte. Zoek bij het fotograferen daarom naar manieren om symmetrische elementen toe te voegen aan je foto. Dit kan zijn door patronen te vinden, maar bijvoorbeeld ook door gebruik te maken van weerspiegelingen. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan een spiegel of een rustige rivier.

Er zijn verschillende soorten symmetrie, waarbij spiegelsymmetrie de meest duidelijke is. Hierbij kan je een rechte lijn door het midden van de foto zetten, waarbij de ene kant een spiegeling in van de andere. Dit komt het beste tot z’n recht met een verticale lijn, maar ook met een horizontale lijn kan je een mooie symmetrische compositie maken. Wees vooral niet bang om te experimenteren en verschillende dingen te proberen. Zo kom je er het snelst achter wat werkt en wat jij mooi vindt.


Conclusie

Je kan mooie(re) foto’s maken door symmetrie toe te passen in je compositie. Dit kan onder andere door patronen te zoeken of gebruik te maken van reflectie.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt