Navigatie

Welke elektrische kachels zijn energiezuinig?


Wil je in de winter genieten van een warme kamer, maar ook niet teveel energie verbruiken met het oog op de energieprijzen? Elektrische kachels worden steeds zuiniger en leveren daarbij niet in op vermogen. Elektrische kachels zijn onder te verdelen in een aantal verschillende types. In dit artikel vertellen we je welke het zuinigst zijn en geven we je handige tips om het verbruik laag te houden.

Wil jij ook bewuster omgaan met je energieverbruik? Expert helpt je met advies, informatie, handige tips en met scherp geprijsde energiezuinige apparaten. Zo bespaar je geld en energie... dubbel voordeel!

Bekijk alle kachels

Welke elektrische kachel is het zuinigst?

De zuinigste elektrische kachel die er is, is de infraroodkachel. Deze kachel is vooral geschikt voor kamers, zoals de woon- of badkamer, en verwarmt heel direct objecten en personen. De kachel gaat effectief met de warmte om en werkt met een lagere wattage dan andere kachels. Zo verbruikt een infraroodkachel de helft minder energie dan een gaskachel. Hoe minder wattage er gebruikt wordt, hoe minder energie er verloren gaat.

Een andere energiezuinige kachel is de keramische kachel. Bij deze kachel wordt de lucht verwarmd via een keramische plaat die de warmte vasthoudt. Een keramische plaat wordt minder warm dan een ijzeren plaat, maar kan een ruimte toch wel snel verwarmen. Omdat hij minder warm wordt, is de kachel een stuk energiezuiniger en veiliger dan andere elektrische kachels.

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische kachel?

Zuinige kachels zijn te herkennen aan de lage wattages. Voordat je een kachel koopt is het dan ook slim om eerst eens te kijken hoeveel watt hij kan leveren. Een elektrische kachel met een vermogen van 600 watt verbruikt ongeveer net zoveel als een koffiezetapparaat dat constant aan staat.

Let er wel op dat je ook rekening houdt met de ruimte. Een kachel met een vermogen van 600 watt kan namelijk geen kamer van 50m² van warmte voorzien.

In 2022 was de prijs voor 1 kWh (1000 watt), inclusief alle belastingen, €0,40. Nu hoef je alleen nog maar de berekening te maken. Een kachel met een vermogen van 500 watt kost je €0,20 per uur terwijl een kachel met een vermogen van 2000 watt je €0,80 per uur kost.

Hoe ga ik zuinig om met mijn elektrische kachel?

Een kachel kan super zuinig zijn, of juist helemaal niet, belangrijk is hoe je met het apparaat omgaat. Laat je hem de hele dag aanstaan? Dan gaat het hard met het energieverbruik. Er zijn een aantal handige tips waarmee je het energieverbruik laag houdt.

Voordat je een kachel aanschaft is het belangrijk om naar een aantal punten te kijken. Voor welke ruimte wil je hem bijvoorbeeld gebruiken? Voor een kleine ruimte, zoals de slaapkamer, is het verstandig om ook een kleinere kachel met wattage van ongeveer 500 watt te gebruiken. Voor grotere kamers gebruik je vanzelfsprekend grotere kachels met een vermogen van ongeveer 2000 watt. Gebruik je een te grote kachel voor een kleine kamer? Dan gaat er veel onnodige energie verloren.

Hoe weet je of een kachel krachtig genoeg is voor jouw kamer? Lees daarvoor onze adviespagina 'Hoe bereken je het benodigde vermogen van een kachel of radiator?', waar je precies uitgelegd wordt hoe je de berekening maakt. Ook hebben we een adviespagina over de geschikte kachel voor jouw kamer gemaakt!

Verder is het slim om voor een kachel met een thermostaat te kiezen. Als een kachel over een thermostaat beschikt, weet hij precies wanneer hij zichzelf kan uitschakelen als de juiste temperatuur is bereikt. Kachels zonder thermostaat blijven doorwerken wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Daarbij gaat er dus ook weer onnodige energie verloren.

Goede isolatie in huis helpt ook al bij een energiezuinige werking van de kachel. Met een goede isolatie thuis hoeft de kachel minder werk te leveren om een kamer te verwarmen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt