Navigatie

Benen, bikinilijn en gezicht ontharen

Waarmee kun je de haartjes op je benen, gezicht en bij je bikinilijn ontharen?

Veel vrouwen vinden het mooi om de haartjes op hun benen te ontharen en er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen, bijvoorbeeld met een ladyshave, IPL-apparaat, of epilator. Voor de gevoeligere zones is scheren, waxen of harsen vaak niet fijn, maar gelukkig zijn er een paar goede alternatieven om de gevoelige huid van je gezicht of bij je bikinilijn te ontharen. Met een precisieopzetstuk kun je hiervoor gewoon een ladyshave, epilator of IPL lichtontharing gebruiken. Hieronder vertellen we je alles over de verschillende manieren van ontharen en wat de beste opties zijn.

Je benen ontharen

Je kunt je benen natuurlijk gewoon ontharen met een scheermesje, maar er zijn betere manieren. Een ladyshave scheert minder dicht op de huid waardoor je minder kans hebt op wondjes of huidirritatie. Verder kun je een ladyshave zowel nat als droog gebruiken. Het meest comfortabel is nat met scheerschuim of scheergel.

Een tweede optie is om je benen te ontharen met een epilator. Hierbij worden de haartjes door kleine pincetjes uitgetrokken, voor een langduriger glad resultaat. Bij epileren blijven je benen tot wel 4 weken glad. Epileren is minder gedoe dan harsen of waxen en kun je eenvoudig zelf thuis doen. Als je epileren nog niet gewend bent, kan het in het begin soms wat pijnlijk zijn.

Een veilige en geheel pijnloze manier van ontharen is met IPL lichtontharing. Met lichtontharing behandel je de haartjes op je benen met intense lichtflitsen. Het geeft niet direct resultaat, maar na een aantal behandelingen vallen de haartjes uit en blijven ze langere tijd weg, zelfs nog langer dan bij epileren. IPL is voor de meeste mensen geschikt, tenzij je heel licht haar, rood haar of een donkere huidskleur hebt.

Je gezicht ontharen (voor vrouwen)

Ongewenste haartjes op je gezicht kun je ontharen met een ladyshave, epilator of met lichtontharing. Voor je gezicht zijn er diverse opzetstukken verkrijgbaar die een kleiner gebied behandelen zodat je nauwkeurig kunt ontharen. Zo’n opzetstuk heb je wel nodig, want het is niet handig om met bijvoorbeeld de grote kop van een epilator de haartjes op je gezicht te behandelen. Een scheermesje raden we niet aan omdat je een scheermesje sneller irritatie of wondjes veroorzaakt.

Met een ladyshave scheer je de haartjes kort. Het voordeel van een ladyshave is dat deze minder dicht op de huid scheert en daardoor minder huidirritatie geeft dan een scheermesje. En dat is wel zo prettig, omdat de zone bij je bovenlip heel gevoelig is. Met een ladyshave kun je zowel nat als droog scheren, maar het meest comfortabel is nat met een beetje scheergel of schuim. Voor je gezicht heb je een kleine trimkop nodig.

Je kunt de haartjes bij je bovenlip ook epileren. Bij epileren trek je de haartjes met wortel en al uit. Het voordeel is dat ze dan langere tijd wegblijven. Gebruik hiervoor een trimkam of precisieopzetstuk, of een kleine gezichtsepilator.

Als je een geheel glad resultaat wil maar epileren te pijnlijk vindt, dan kun je ook voor IPL lichtontharing kiezen. Intense lichtflitsen zorgen ervoor dat de haartjes na een aantal behandelingen uitvallen en langere tijd wegblijven. IPL is geheel veilig, maar let wel op dat je een IPL apparaat nooit bij je ogen mag gebruiken. IPL is dus alleen geschikt voor de haartjes op je kin of bij je bovenlip. Alleen vrouwen mogen IPL op hun gezicht gebruiken, want mannen hebben een ander soort gezichtshaar.

Je bikinilijn ontharen

Je bikinilijn is een gevoelig gebied. Er zijn vrouwen die hiervoor een scheermesje gebruiken, maar eigenlijk raden we dit af; een scheermesje scheert namelijk heel dicht op de huid, waardoor je meer risico loopt op wondjes, huidirritatie en jeuk. Een beter alternatief is een ladyshave, epilator of IPL lichtontharing. Gebruik dan wel een precisieopzetstuk of een speciaal opzetstuk voor gevoelige zones, zodat je je haartjes heel precies kunt trimmen.

Als je een ladyshave gebruikt om je bikinilijn bij te werken, kies dan voor een kleine trimkop of een precisietrimmer. Ook zijn er kleine precisietrimmers of bikinilijn trimmers verkrijgbaar. Een ladyshave scheert minder dicht op de huid, waardoor je minder risico loopt op wondjes of huidirritatie. Verder kun je een ladyshave ook nat gebruiken met scheergel of scheerschuim, voor een nog comfortabelere ervaring. Kies voor scheerschuim voor de gevoelige huid, dus zonder alcohol of parfum.

Je kunt de haartjes bij je bikinilijn ook behandelen met een epilator. Gebruik ook hier weer een speciaal precisieopzetstuk. Als je epileren nog niet gewend bent, kan dit in het begin soms pijnlijk zijn. Het voordeel van epileren is dat het resultaat geheel glad is en dat de haartjes langere tijd wegblijven.

Een veilige en geheel pijnloze manier van ontharen waarbij de haartjes voor langere tijd wegblijven, is met IPL lichtontharing. IPL werkt met korte lichtflitsen. Na een aantal behandelingen vallen de haartjes uit en blijven ze zelfs nog langer weg dan bij epileren. IPL is voor de meeste mensen geschikt, maar er zijn een paar dingen om op te letten. Gebruik voor de bikinilijn een precisieopzetstuk. Verder mag je heel gevoelige huid bij tepels en geslachtsdelen niet met IPL behandelen. IPL is voor de meeste huid- en haartypen geschikt, maar niet voor lichtblond, wit, lichtgrijs of rood haar en niet voor mensen met een donkere huidskleur. Bij IPL is het namelijk belangrijk dat het contrast tussen je huidskleur en de kleur van je haartjes groot genoeg is.

Wil je meer weten over ontharen?

Als je meer wil weten over de verschillende apparaten waarmee je kunt ontharen, lees dan verder op onze adviespagina over ontharen. Hier vertellen we je alles over epilators, ladyshaves en IPL lichtontharing en waar je allemaal op moet letten.

Lees meer over ontharen

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt