Navigatie

Lichaam ontharen

Welke apparaten zijn er om je lichaam mee te ontharen?

Wat is de beste manier om je lichaam te ontharen? Voor vrouwen zijn de ladyshave, epilator of IPL lichtontharing makkelijke manieren om te ontharen. Mannen kunnen kiezen voor ontharen met een bodygroom, lichtontharing of hybridetrimmer. Hieronder leggen we je precies uit wat deze apparaten zijn en wat de voordelen zijn ten opzichte van een scheermesje of waxen.

Ontharingsapparaten voor vrouwen

Voor vrouwen zijn er verschillende manieren om ongewenste haartjes te verwijderen. De meest bekende manieren zijn natuurlijk met een ladyshave of epilator, waarmee je je benen eenvoudig kunt scheren of epileren. De meeste vrouwen vinden dit prettiger dan een scheermesje of waxen omdat je minder risico loopt op huidirritatie of wondjes en omdat je het makkelijk zelf thuis kunt doen. Een andere manier van ontharen is met lichtontharing. Ontharen met licht is geheel pijnloos en biedt een langdurig resultaat. Lichtontharing is alleen niet voor elk haar- en huidtype geschikt.

Epilator

Met een epilator trek je de haartjes met haarwortel en al uit. Op deze manier is het resultaat geheel glad en de haartjes groeien minder snel weer aan zodat je benen tot zo’n 4 weken glad blijven. Het voordeel van een epilator ten opzichte van waxen is dat je het makkelijk thuis kunt doen en dat je ook kortere haartjes kunt epileren, vanaf ongeveer een halve millimeter. Als je regelmatig epileert, worden de haartjes na verloop van tijd dunner en lichter van kleur.

Bekijk alle epilators Welke epilator kopen

Ladyshave

Als je epileren niet fijn vindt, dan is een ladyshave een van de meest snelle en makkelijke manieren om te ontharen. Met een ladyshave trim je de haartjes heel kort, tot net boven de huid. Je kunt een ladyshave zowel nat als droog gebruiken. Zo kun je een ladyshave comfortabel gebruiken met scheergel of -schuim. Maar je kunt hem ook gebruiken om even snel wat haartjes bij te werken, zonder scheerschuim. Het grootste voordeel van een ladyshave is dat je minder risico loopt op wondjes of huidirritatie. Doordat een ladyshave minder dicht op de huid scheert dan een scheermesje is het resultaat iets minder glad, maar een ladyshave is wel milder voor de huid.

Bekijk alle ladyshaves Welke ladyshave kopen

IPL lichtontharing

Een moderne, geheel veilige en pijnloze manier van ontharen is met een IPL-apparaat. IPL staat voor Intense Pulsed Light, oftewel lichtontharing. Deze manier van ontharen biedt een langdurig resultaat, zelfs nog langer dan bij epileren of waxen en het ontharen is geheel pijnloos. IPL is voor de meeste huid- en haartypen geschikt maar IPL kun je niet gebruiken bij een donkere huidskleur of als je wit, lichtgrijs, lichtblond of rood haar hebt. IPL werkt alleen als het contrast tussen je huid- en haarkleur groot genoeg is. Een IPL apparaat geeft niet direct resultaat maar na een paar behandelingen vallen de haartjes uit en komen ze pas na langere tijd terug.

Bekijk alle IPL lichtontharing Wat is IPL ontharing

Scheermesje

Je kunt ook een scheermesje gebruiken om je benen te scheren. Met een scheermesje scheer je heel glad, maar het resultaat is meestal maar van korte duur. Verder moet je bij een scheermesje altijd scheerschuim of scheergel gebruiken. Het grootste nadeel van een scheermesje is dat je meer kans hebt op wondjes of huidirritatie.

Wat is het verschil tussen een ladyshave en een scheermesje?

Waxen

Een andere manier van ontharen is door je haartjes te waxen. Waxen kan relatief pijnlijk zijn en het is lastig om zelf te doen. Verder kun je alleen langere haartjes waxen, dus je moet de haartjes eerst laten groeien voordat je ze kunt waxen. Als je je haartjes op deze manier uittrekt, blijft je huid net zo lang glad als bij epileren, tot zo’n 4 weken.

Ontharingsapparaten voor mannen

Mannen hebben een ander type lichaamsbeharing dan vrouwen en daarom zijn er voor mannen andere apparaten om mee te ontharen. Voor mannen zijn er de bodygroom, hybridetrimmer en IPL lichtontharing. Je kunt ook een scheermesje gebruiken, maar dit kan alleen nat met scheergel of scheerschuim en scheren met een scheermesje heeft een grotere kans op wondjes, huidirritatie of jeuk na het scheren. Een bodygroom is daarom vaak een betere keuze; doordat deze minder dicht op de huid trimt, heb je daarna minder last van huidirritatie.

Bodygroom

Met een bodygroom trim je de haartjes op je hele lichaam heel kort. Vaak zit er ook een scheeropzetstuk bij zodat je haartjes ook helemaal glad kunt scheren. Je kunt een bodygroom zowel nat als droog gebruiken, maar nat met scheerschuim of -gel is het meest comfortabel. Een bodygroom kun je voor je hele lichaam gebruiken, maar voor je gezicht werkt een scheerapparaat of een scheermesje beter. Het voordeel van een bodygroom ten opzichte van scheren met een mesje is dat je met een bodygroom minder risico loopt op huidirritatie of wondjes.

Bekijk alle bodygrooms Advies over trimmers en bodygrooms

Philips OneBlade of Braun Series X hybridetrimmers

Met een hybridetrimmer zoals een Philips OneBlade of een Braun Series X, kun je zowel je gezicht als je lichaam trimmen. Voor je lichaam is het dan wel belangrijk dat er een body opzetstuk bij zit. Een hybridetrimmer scheert niet zo glad als een scheerapparaat maar is makkelijk in gebruik. Het grootste voordeel van een hybridetrimmer is dat hij ook geschikt is voor mensen met een gevoelige huid. Een hybridetrimmer is vooral handig als je ook je gezicht wil scheren en een wat minder stevige lichaamsbeharing hebt. Voor het serieuzere werk is een bodygroom voor je lichaam in combinatie met een scheerapparaat voor je gezicht een betere keuze.

Bekijk alle Philips OneBlade

IPL lichtontharing

IPL is een makkelijke, veilige en pijnloze manier van ontharen met luchtpulsen. Het resultaat is geheel glad en blijft ook lang glad. IPL is voor de meeste huid- en haartypen geschikt; zolang het contrast tussen de kleur van je haar en je huid groot genoeg is. Heel licht of roodkleurig haar op een lichte huid of donker haar op een donkere huid werkt niet goed. Wat verder belangrijk is om te weten is dat mannen IPL nooit op hun hals of gezicht mogen gebruiken. De haartjes van je baard zijn namelijk een ander soort haar dan de haartjes op je benen of borst. Een IPL apparaat mag je dus alleen op je lichaam gebruiken, bijvoorbeeld om je benen of borst te ontharen. De eerste paar keer geeft een IPL apparaat nog niet meteen resultaat. Maar na een paar behandelingen vallen de haartjes uit en blijven ze langere tijd weg.

Bekijk alle IPL lichtontharing Wat is IPL ontharing

Scheermesje

Natuurlijk kun je je lichaam ook scheren met een scheermesje. Met een scheermesje kun je alleen nat scheren met scheergel of -schuim. Een scheermesje scheert heel glad, maar je hebt meer kans op wondjes of huidirritatie en het gladde resultaat is maar van korte duur.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt