Navigatie

Zo gebruik je je iPad als tweede scherm van je computer

iPad als tweede scherm

Werk je de hele dag achter je computer, dan kan een tweede scherm comfortabel zijn. Hier zet je bijvoorbeeld je e-mail op, open je een tweede document of toon je een preview van een bestand waaraan je aan het werk bent. Werk je op verschillende plekken, bijvoorbeeld soms aan de keukentafel of in een koffietentje, dan is het alleen niet zo praktisch om een extra beeldscherm mee te nemen. Gelukkig is er een oplossing: de iPad. Hoe je deze gebruikt als tweede scherm, dat leggen we uit op deze pagina.

Veel mensen werken tegenwoordig op een laptop. Dat is handig, want die kan je makkelijk met je meenemen als je bijvoorbeeld naar kantoor gaat, of juist thuis of op een flexplek werkt. Maar waar je ook bent, soms is een tweede scherm wel zo prettig. Een extra scherm neem je alleen niet zo makkelijk mee. Heb je een iPad [link], dan kan deze makkelijk gebruiken als tweede scherm, zodat je overal even comfortabel werkt als thuis.

Een tweede scherm voor je MacBook

Heb je een geschikte MacBook (of iMac) en iPad, dan is het erg makkelijk. Apple heeft voor deze modellen namelijk ‘Sidecar’ ontwikkeld. Met Sidecar kan je draadloos of via een snoer jouw iPad omtoveren in een tweede scherm door via de AirPlay-knop de iPad te selecteren. Ook kan je de iPad via de systeemvoorkeuren selecteren.

Je kan nu je iPad gebruiken als tweede scherm en direct vensters naar de iPad slepen. Een fijne toevoeging is dat het touchscreen ook nog steeds werkt, dus je kan ook met je vinger de iPad bedienen.

De geschikte MacBook- en iPad modellen vind je hieronder.

Mac-modellen

 • MacBook Pro (in 2016 of later geïntroduceerd)
 • MacBook Air (in 2018 of later geïntroduceerd)
 • MacBook (in 2016 of later geïntroduceerd)
 • Mac mini (in 2018 of later geïntroduceerd)
 • iMac Pro (in 2017 of later geïntroduceerd)
 • iMac (in 2015 of later geïntroduceerd)
 • Mac Pro (in 2019 geïntroduceerd)

iPad-modellen

 • iPad mini (5e generatie en nieuwer)
 • iPad (6e generatie en nieuwer)
 • iPad Air (3e generatie en nieuwer)
 • iPad Pro (alle modellen)

Een tweede scherm voor een Windows-computer

Werk je op Windows, of heb je een te oude MacBook, dan kan je helaas geen gebruik maken van Sidecar. Het is gelukkig nog wel mogelijk om de iPad als tweede scherm te gebruiken, maar hiervoor heb je dan wel een app van een derde partij voor nodig. Afhankelijk van de app die je gebruikt kan je daarmee niet alleen je iPad als tweede scherm voor je Windows-laptop gebruiken, maar kan dit ook met Android-tablets.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt