Navigatie

Zo maak je je iPad kindvriendelijk

Welk model iPad heb je?

Met een iPad ligt de wereld aan je voeten. Deze handige tablets kunnen daardoor ontelbare mogelijkheden brengen voor opgroeiende kinderen. Van educatieve apps om de wereld te leren begrijpen tot spelletjes die de ontwikkeling stimuleren, in de goede handen kan een iPad een zeer nuttig object zijn in de opvoeding van je kind. Er is echter helaas ook een keerzijde van de medaille. Gelukkig kan je hier als ouder iets aan doen, zodat je kinderen ongestoord veilig de wereld kunnen ontdekken.

Met een iPad heb je makkelijk toegang tot het internet. Zo kan je bijvoorbeeld snel naar handige en leuke sites waar je snel antwoord krijgt op al je vragen. Maar helaas kan je ook snel op ongure sites terechtkomen. Ook lopen kinderen het risico om urenlang achter de iPad te zitten en daarmee andere taken en bezigheden te vergeten. Daarom heeft Apple verschillende features aan de iPad toegevoegd, zodat jij jouw kind met een gerust hart een iPad kan geven. Welke dat zijn en hoe je die instelt? Dat leggen we uit op deze pagina.

Maak een kinderaccount

Maak als eerste een account aan voor je kind. Het is hiervoor wel nodig dat je zelf een Apple ID hebt en dat het kind een emailadres heeft. Is dit geregeld? Dan maak je een kinderaccount in een paar snelle stappen.

  1. Klik in de instellingen op je eigen naam onder de zoekbalk. Hier kan je kiezen voor de optie Delen met gezin.
  2. Klik op Voeg lid toe en vervolgens op Maak kinderaccount aan.
  3. Om te bevestigen dat jij een volwassene bent moet je hier een creditcard of pinpas toevoegen. Doe dit volgens de aanwijzingen op het scherm en tik op Akkoord.
  4. Vul de naar, de geboortedatum en het emailadres van het kind in.
  5. Open het emailaccount van het kind en open de mail van Apple. Hierin staat een code die je moet invullen.
  6. Verzin een wachtwoord en ga akkoord met de voorwaarden.

Beperk de schermtijd

Nu je kind een eigen account heeft kan je met verschillende instellingen zorgen dat je kind niet de hele dag met de iPad in de weer is. Zo vind je in de instellingen de optie Schermtijd. Hiermee stel je in hoe lang je kind per dag de iPad kan gebruiken. Wordt de iPad ook veel voor school gebruikt en wil je niet dat alle schermtijd in spelletjes gaat zitten, dan kan je via de optie Applimieten ook de tijd voor specifieke apps of categorieën apps instellen.

Ten slotte kan je ook een Apparaatvrije tijd instellen. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de iPad tussen acht uur ’s avonds en ’s ochtends niet gebruikt kan worden. Zo weet je zeker dat je kind niet stiekem tot diep in de nacht blijft spelen als hij nog schermtijd ‘over heeft’.

Mocht er overigens een goede reden zijn om langer dan de ingevoerde schermtijd of in de apparaatvrije tijd de iPad te gebruiken, dan kan jij met je toegangscode direct toestemming geven.

Blokkeer gevoelige content

Naast de hoeveel tijd kan je ook invloed uitoefenen op de content die je kind op de iPad kan zien. Tik in de instellingen op het Apple ID van je kind en selecteer Beperkingen. Vul je toegangscode in en tik op Beperkingen voor materiaal. Hier kan je bijvoorbeeld onder Webmateriaal bepaalde sites blokkeren of toestaan. Ook kan je onder Films selecteren welke leeftijdscategorie je kind mag bekijken.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt