Navigatie

Koffiezetapparaat ontkalken

Hoe ontkalk je een koffiezetapparaat?

Het is belangrijk om een koffieapparaat regelmatig te ontkalken, in elk geval eens per half jaar. Veel apparaten hebben een kalkindicatielampje dat aangeeft wanneer het weer tijd wordt voor dit klusje. Door je apparaat te ontkalken zorg je voor een goede werking van het apparaat en zorg je ervoor dat de koffie beter smaakt! Hieronder vertellen we je waar je allemaal opletten wanneer je een koffieapparaat ontkalkt.

Waarom Senseo  ontkalken

Waarom moet je een koffiezetapparaat ontkalken?

Regelmatig ontkalken van jouw koffieapparaat is belangrijk want je voorkomt hiermee veel problemen. Misschien wel het meest belangrijk: je voorkomt dat de koffie raar gaat smaken, want koffie met kalksmaak is natuurlijk minder lekker. Daarnaast voorkom je dat de koffie lauw uit het apparaat komt, of dat het koffiezetten heel langzaam gaat. Ook voorkom je diverse apparaatstoringen en zorgt goed onderhoud ervoor dat het apparaat langer meegaat. Al met al is regelmatig ontkalken belangrijk voor een goede werking van het apparaat.

Hoe vaak moet je een koffiezetapparaat ontkalken?

Luxere koffiezetapparaten hebben een kalkindicatielampje dat precies aangeeft wanneer het tijd is om het apparaat te ontkalken. Heeft jouw koffieapparaat geen kalklampje? Ga dan uit van eens per half jaar.

Welke ontkalker voor een koffiezetapparaat?

Het meest geschikt is een ontkalker die speciaal voor jouw apparaat is gemaakt. Voor Senseo apparaten is dat bijvoorbeeld een zakje Senseo ontkalker en voor Nespresso machines is dat ontkalker van Nespresso zelf. Ook een goede optie is ontkalker van het merk van jouw koffieapparaat, zoals bijvoorbeeld Magimix, De’Longhi of Jura. Een derde goede optie is universele ontkalker voor koffieapparaten.

Dan is er ook nog een foute keuze: gebruik nooit schoonmaakazijn voor het ontkalken van een koffieapparaat. Schoonmaakazijn is een agressief middel en kan jouw koffieapparaat mogelijk aantasten.

De precieze stappen van het ontkalken verschillen per apparaat, pak daarom altijd de handleiding erbij.

Het ontkalken van het koffieapparaat

Om het koffieapparaat te ontkalken, doe je een mengsel van ontkalker en water in het lege waterreservoir. Ook heb je een bak of kom van ongeveer anderhalve liter nodig om het water weer mee op te vangen. Welke stappen je precies moet volgen om jouw koffiezetapparaat te ontkalken, lees je in de handleiding. Soms is het nodig om het ontkalken twee of drie keer te herhalen, net zo lang totdat alle kalk weg is. Als je een Senseo of Nespresso apparaat hebt, lees dan hieronder verder over het ontkalken van deze apparaten.

Het naspoelen van het koffieapparaat

Na het ontkalken, is het belangrijk om het koffieapparaat heel goed na te spoelen. Je wil immers niet dat er nog ontkalker in het apparaat zit wanneer je koffie gaat zetten. Om het apparaat te spoelen vul je het waterreservoir met schoon water en gebruik je een lekbak van ongeveer anderhalve liter om het water mee op te vangen wanneer het uit de koffietuit komt. Vaak moet je het spoelen twee tot drie keer achter elkaar doen om de ontkalker goed weg te spoelen. Sommige koffieapparaten hebben een speciaal knopje om het spoelproces in gang te zetten en bij andere apparaten moet je het spoelen handmatig doen. Of druk een aantal keer achter elkaar op de knop om koffie te zetten, zonder dat er koffie in het apparaat zit. Welke stappen je precies volgt om jouw koffieapparaat te spoelen, lees je in de handleiding. Of leer hieronder verder voor Senseo en Nespresso apparaten.

Senseo ontkalken

De meeste Senseo apparaten hebben een kalkindicatielampje dat aangeeft wanneer het tijd is om het apparaat te ontkalken. Heeft jouw Senseo geen kalklampje? Ga dan uit van eens per half jaar. Er bestaan verschillende modellen Senseo apparaten, die elk op een andere manier moeten worden ontkalkt. In elk geval heb je de volgende dingen nodig: een zakje Senseo ontkalker, een opvangbak van anderhalve liter, een maatbeker en een gebruikte koffiepad. Hoe het ontkalken precies in zijn werk gaat, lees je op onze adviespagina: “Hoe ontkalk je een Senseo apparaat?”.

Nespresso ontkalken

In principe moet je jouw Nespresso apparaat ongeveer eens per half jaar ontkalken. Sommige Nespresso machines hebben een kalkindicatielampje dat aangeeft wanneer het apparaat ontkalkt moet worden. Nadat je het Nespresso apparaat ontkalkt hebt, moet je het vervolgens goed doorspoelen. Gebruik voor het ontkalken het juiste ontkalkingsmiddel, bij voorkeur van Nespresso zelf en anders van het merk van de koffiemachine. Ook kun je een universele ontkalker voor koffieapparaten gebruiken. Gebruik in geen geval schoonmaakazijn, dit is een te agressief middel en kan je Nespresso apparaat aantasten. Welke stappen je precies moet volgen voor het ontkalken van jouw Nespresso lees je in de handleiding. Daarnaast hebben we een adviespagina voor je geschreven, speciaal over het ontkalken van een Nespresso: “Hoe ontkalk je een Nespresso apparaat?”.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt