Navigatie

Gemiddelde levensduur magnetron

Wat is de levensduur van een magnetron?

Als je een nieuwe magnetron koopt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Maar hoe lang gaat een magnetron of combimagnetron mee? Dit is onder andere afhankelijk van de bouwkwaliteit van de magnetron, hoe vaak je de magnetron gebruikt en hoe goed je hem onderhoudt.

Magnetron levensduur

Bouwkwaliteit en gebruik magnetron

Hoe lang een (combi)magnetron meegaat is mede afhankelijk van de bouwkwaliteit. Zo maakt het uit of onderdelen van plastic zijn of van rvs, of er een gloeilamp of ledlamp in zit, of de binnenkant een laag van email of keramiek heeft en of de magnetron een draaiplateau heeft of niet, omdat een mechanisch draaiplateau redelijk kwetsbaar is. Als je kiest voor een magnetron van een betrouwbaar merk en met kwalitatief betere onderdelen, gaat hij gemiddeld langer mee. Let er wel op dat het hier om gemiddelden gaat; je kunt altijd geluk hebben met een goedkope magnetron die jarenlang mee gaat of pech hebben met een duurder model dat minder lang meegaat dan verwacht.

Wat verder uitmaakt voor de levensduur van de magnetron is hoe vaak en intensief je het apparaat gebruikt. Als je de magnetron meerdere keren per dag gebruikt, zal hij minder lang meegaan dan wanneer je hem alleen sporadisch gebruikt. Verder heb je langer plezier van je magnetron als je hem goed onderhoudt.

Onderhoud magnetron

Een magnetron heeft niet heel veel onderhoud nodig. Wel is het belangrijk om het apparaat goed schoon te houden. Zo voorkom je dat etensresten inbranden of dat er rook ontstaat. Gebruik verder geen metalen voorwerpen in de magnetron, omdat deze mogelijk vonken of schade kunnen veroorzaken.

Schoonmaken van de magnetron doe je met een zachte spons of doek. Gebruik een sopje van water met een klein beetje afwasmiddel, of een mild reinigingsmiddel dat wordt aangeraden door de fabrikant. Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen of harde schuursponsen omdat dit de binnenlaag van de magnetron kan beschadigen en krassen kan veroorzaken. Het glazen plateau kan met de hand af worden gewassen, of kan in de vaatwasser. Droog de magnetron na het schoonmaken na met een droge doek.

Oude magnetron repareren of vervangen?

Als je oude magnetron problemen geeft, kun je hem dan nog laten repareren of is het dan beter om een nieuwe magnetron te kopen? Kijk eerst of er nog garantie op het apparaat zit. Zit er garantie op? Neem dan contact op met de winkel waar je het apparaat gekocht hebt, zij helpen je verder. Treedt er een defect op na de garantieperiode? Dan zal je een inschatting moeten maken van de reparatiekosten en de dagwaarde van de magnetron. Als de magnetron nog relatief veel waard is en als het om een kleine reparatie gaat, kun je het apparaat laten repareren zodat je er (hopelijk) nog jarenlang plezier van hebt. Is het al een oude magnetron en valt een reparatie relatief duur uit? Dan is het beter om het oude apparaat te vervangen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt