Navigatie

Metaal in de magnetron

Metaal in de magnetron, kan dat?

Je hoort vaak dat je helemaal geen metaal in de magnetron mag doen, maar zo simpel is het niet. Soms mag metaal wel, terwijl in andere gevallen een metalen voorwerp schade aan de magnetron of brand kan veroorzaken. Bij twijfel kun je het dus beter niet doen. Maar mag er een metalen rooster, een bakplaat, een metalen bakje of een lepel in de magnetron? En wat gebeurt er als je een pan of een vork in de magnetron doet? En mag aluminiumfolie, of een bord met een metalen sierrandje? Hieronder leggen we het uit.

Kan metaal in de magnetron?
Metaal in de magnetron

Wat gebeurt er als je metaal in een magnetron doet?

Een magnetron werkt met elektromagnetische golven die wrijving veroorzaken waardoor er warmte ontstaat. Vooral bij water werkt dit heel goed, en omdat er in bijna elk gerecht wel vocht zit, kun je op deze manier een maaltijd snel en efficiënt bereiden. Een magnetron bakt niet bruin maar warmt alleen op. Daarom kun je bijvoorbeeld geen pizza bakken in een magnetron.

Wanneer je een metalen voorwerp in de magnetron doet, absorbeert en reflecteert het metaal de elektromagnetische golven. Het metaal wordt niet alleen warm maar er kunnen ook vonken ontstaan. Daarnaast kan alle energie zoals bij een vergrootglas op één punt worden gericht waardoor je de magnetron kunt beschadigen of er brand kan ontstaan. Ook kan het metaal mogelijk zelf beschadigd raken. Of metaal in de magnetron kan, ligt deels aan de vorm en dikte van het metaal. Aluminiumfolie is zo dun dat het kan verbranden en bij een vork ontstaan er vonken.

De meeste metalen voorwerpen mogen niet in de magnetron

Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron. Aluminiumfolie is zo dun dat het verbrandt, en dat geldt ook voor een metalen sierrand op een bord. Bij een vork concentreren de elektromagnetische golven zich in de punten waardoor er vonken ontstaan en mogelijk brand. En een pan blokkeert de golven waardoor de inhoud van de pan niet warm wordt.

De meeste metalen voorwerpen mogen niet in de magnetron, dus bij twijfel kun je het beter niet doen. Metaal in de magnetron kan schade aan de magnetron of aan het metalen voorwerp veroorzaken, en er kunnen vonken ontstaan met als mogelijk gevolg brand. Het is dan beter om het gerecht op een bord of in een magnetronbestendig bakje te doen.

Magnetronbestendige metalen bakjes, roosters en bakplaten mogen meestal wel in de magnetron

Sommige kant-en-klaar gerechten zitten in een ondiep metalen bakje. Als op de verpakking staat dat dit bakje in de magnetron mag, dan kun je dit doen. Bij een moderne magnetron kan dat meestal geen kwaad en omdat het bakje ondiep is, kunnen de magnetronstralen het gerecht goed bereiken en verwarmen.

Daarnaast hebben combimagnetrons of combi-ovens vaak metalen roosters of bakplaten. Deze zijn speciaal voor de magnetron gemaakt en hebben een coating die ervoor zorgt dat ze in de magnetron kunnen. Gebruik dus alleen de originele metalen roosters die bij het apparaat zaten toen je het kocht. Meer weten over combimagnetrons en combi-ovens? Lees onze adviespagina!

Verder mag je soms een lepel in de magnetron doen, mits je deze in een beker met vloeistof doet. Dit kan soms helpen om de vloeistof beter te verwarmen. Maar doe nooit een losse lepel in de magnetron. En een vork, of ander bestek mag ook niet; met name een vork kan vonken en brand veroorzaken.

Bij twijfel kun je beter geen metalen voorwerpen gebruiken. Doe dan de maaltijd op een bord of in een magnetronbestendige schaal.

Voor meer advies over magnetrons kan je terecht op onze adviespagina!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt