Navigatie

Tablet advies

Zoek je een nieuwe tablet? Expert adviseert je graag!

Als je een nieuwe tablet wil kopen, is er ontzettend veel waar je op moet letten. Welk formaat heb je nodig? Welk besturingssysteem ga je gebruiken? En hoeveel werkgeheugen is genoeg? Ben je het spoor bijster en wil je weten waar je naar moet kijken? Expert adviseert je graag.

Bekijk alle tablets bij Expert

Bekijk alle tablets!

Zoek je een nieuwe tablet? Expert adviseert je graag!

Als je een nieuwe tablet wil kopen, is er ontzettend veel waar je op moet letten. Welk formaat heb je nodig? Welk besturingssysteem ga je gebruiken? En hoeveel werkgeheugen is genoeg? Ben je het spoor bijster en wil je weten waar je naar moet kijken? Expert adviseert je graag.

Een nieuwe tablet kopen: waar begin ik?

Overal lees je allerlei namen en termen; Android of iOS, RAM, processoren.. Je bent op zoek naar een tablet maar je ziet door de bomen het bos niet meer. En doordat het enorm kan verschillen wat je met een tablet is het aanbod enorm. Ben je op zoek naar een eenvoudige tablet voor alledaags gebruik, wil je onderweg met je tablet foto's en video's bewerken of en je op zoek naar een kindvriendelijke tablet? Wij leggen uit waar je op moet letten, zodat jij een weloverwogen keus kan maken! Wil je meer weten over kindvriendelijke tablets? Lees dan onze adviespagina 'Wat is de beste tablet voor je kind?'.

Het formaat

Eén van de keuzes die je als eerst zal moeten gaan maken bij het kiezen van een (nieuwe) tablet is het formaat. Bedenk goed wat je met je nieuwe tablet wil gaan doen, ga je er vooral mee op de bank zitten? Of neem je 'm dagelijks mee de trein in? Sinds de komst van de tablet is er behoorlijk geëxperimenteerd met de schermformaten. De eerste tablet had een schermgrootte van ongeveer 10 inch en dit is tot nu toe nog steeds het meest gebruikte formaat. De tablets met een compacter formaat (7 - 9 inch) zijn erg handig als je het apparaat vaak mee wilt gaan nemen op reis of naar je werk. Kies voor een grote tablet (10 - 13 inch) wanneer je ‘m vooral thuis gaat gebruiken om spelletjes te spelen en video’s op te kijken. Twijfel je over welk formaat bij jou past? Kom vooral even langs in een van onze 140 winkels, en probeer ’t gewoon uit!

Tablet kopen? Expert helpt je verder

Het besturingssysteem

Het besturingssysteem bepaalt hoe jij je tablet ervaart. Het besturingsprogramma is het programma waarop jouw tablet draait, alle standaard applicaties en de lay-out van je tablet zijn hierdoor bepaald. Kort gezegd kan je kiezen tussen Android (ontwikkeld door Google) en iOS, het besturingssysteem van Apple. Elke iPad draait op iOS en miljoenen gebruikers zijn laaiend enthousiast over de overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van dit systeem. Gebruikers van Android zijn minstens net zo enthousiast over hun geliefde besturingssysteem. Zij vinden veelal de personalisatiemogelijkheden erg fijn en menen dat Android vaker innovatieve nieuwe mogelijkheden introduceert. Android wordt gebruikt door veel tabletfabrikanten en vaak geven deze nog een eigen twist aan de Android-versie die op hun tablets verschijnt. Zo kunnen ze makkelijk nog wat extra's bieden en maken ze hun apparaten uniek.

Beide systemen zijn uitstekend, dus de keuze is vooral persoonlijk. Ben je op zoek naar een goedkope tablet, dan kom je wel vaker uit op een Android-apparaat, omdat dit systeem wordt gebruikt door zeer veel fabrikanten, en ook de goedkopere merken.

Bekijk alle Android tablets

Bekijk alle Apple tablets

Expert helpt je verder

Accuduur

Hoe lang een accu het volhoudt is afhankelijk van de capaciteit van de accu (uitgedrukt in mAh), hoeveel kracht je tablet vraagt en hoe oud je accu is. Het is dus niet precies te zeggen hoe lang een tablet het volhoudt, maar als je een apparaat met een lange accuduur zoekt, kies dan een tablet met een accucapaciteit van minstens 6.000 mAh. Dan weet je zeker dat je tot diep in de nacht spelletjes kan spelen! Het is helaas een feit dat de accu slechter zal worden naarmate de tablet ouder wordt, hier kun je niet aan ontkomen, kijk dus goed of de batterijcapaciteit bij je gebruik zal passen.

 Expert helpt je verder

Opslagcapaciteit

De hoeveelheid foto’s, video’s, muziek en apps die je kan opslaan wordt de opslagcapaciteit genoemd. Het is dus per persoon erg verschillend hoe groot deze capaciteit moet zijn. Gebruik je het apparaat alleen om te surfen op het internet dan zal je niet veel opslaggeheugen nodig hebben, maar maak je veel foto’s of wil je veel bestanden opslaan dan zal je moeten kijken naar een apparaat met een grotere capaciteit. Ook de grootte per bestand kan erg verschillen; niet elke foto of video is even groot, een betere kwaliteit betekent een groter bestand! Let op: het besturingssysteem neemt ook een deel van je opslagcapaciteit in beslag. Koop je bijvoorbeeld een tablet met 32GB, betekent dit niet dat je ook 32GB aan bestanden op kan slaan.

Toch niet genoeg?

Heb je toch te weinig opslaggeheugen? Bij veel tablets is het mogelijk om dit geheugen uit te breiden met een microSD-kaart en je kan er ook nog voor kiezen om je bestanden in de cloud te zetten. Bij een iPad krijg je 5GB iCloud-opslag gratis en bij een Android-tablet de eerste 15GB kosteloos bij Google Drive.

De snelheid

Een trage tablet kan veel ergernis opleveren, omdat je niet constant wilt wachten op het openen van een app of het starten van de camera gaan we je uitleggen waar je op moet letten. De snelheid van je tablet wordt voornamelijk bepaald door twee factoren: de processor en het werkgeheugen. De processor kan je zien als het brein van de tablet. Achter elke handeling die je uitvoert, van typen op het toetsenbord tot een app openen, zit een berekening die wordt uitgevoerd door de processor. Hoe beter de processor is, des te sneller kan hij de berekeningen uitvoeren.

Het werkgeheugen (ook wel RAM genoemd) is het tijdelijke geheugen dat je tablet gebruikt om data ‘bij de hand’ te houden. Een groter werkgeheugen betekent dat je gemakkelijk en sneller meerdere dingen tegelijk kan doen, schakelen tussen openstaande apps bijvoorbeeld. Ga je je tablet vooral gebruiken om te internetten of social media, dan zijn tablets met een kleiner werkgeheugen prima geschikt.

Tablet kopen? Expert helpt je verder

Overal internet

Elke tablet beschikt over wifi, zodat je thuis of op openbare plekken gebruik kunt maken van internet. Wil je overal online kunnen? Dan is een tablet met mobiel internet wat voor jou, deze tablets hebben net als je mobiele telefoon een simkaart zodat je overal op internet kunt. De versies met mobiel internet (4G) zijn vaak wat duurder en je hebt een abonnement nodig, dus er komen ook maandelijkse kosten bij kijken.

Bekijk alle tablets met 4G

Wat kost een tablet?

Er zit dus veel verschil in tablets, en dit zie je ook terug in de prijzen: de prijsrange van tablets ligt (ongeveer) tussen de €70 - €1700. Zoek je een tablet voor 'normaal' thuisgebruik (social media, video's kijken en spelletjes spelen) dan zal het je gemiddeld zo'n €300 kosten. Bedenk dus goed waar je de tablet voor wilt gaan gebruiken, zo kan je makkelijker je budget bepalen.

Accessoires

Er zijn talloze accessoires voor tablets verkrijgbaar, we zetten een aantal handige op een rij:

  • Hoezen/covers: Het is natuurlijk belangrijk om je apparaat te beschermen tegen vallen, stoten en krassen. Meest gekozen optie is de ‘bookcase’, hierbij zijn de voor- en achterkant goed beschermd.
  • Toetsenborden: Wanneer je de tablet gebruikt voor je werk of bijvoorbeeld veel e-mails verstuurt, dan kan het handig zijn om een toetsenbord aan te schaffen. Een extern toetsenbord wordt vaak gekoppeld met je tablet via bluetooth en deze verbinding is dus draadloos, dit typt veel gemakkelijker dan op het scherm!
  • Aanraakpennen: Met een stylus (aanraakpen) bedien je je tablet wat nauwkeuriger dan met je vinger. Dit kan gemakkelijk zijn voor wanneer je wilt tekenen of met handgeschreven teksten wilt werken.
  • Geheugenkaart: Als je niet genoeg hebt aan het standaard opslaggeheugen van je tablet is het bij veel tablets mogelijk om dit uit te breiden met een microSD-kaart. Let er wel op dat niet alle apps geïnstalleerd kunnen worden op een geheugenkaart.
Expert helpt je verder

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!