Navigatie

Wat is Smart-tv en welke moet ik kopen?

Wat is Smart-tv?

Kijken waar jij zin in hebt, op het moment dat het jou uitkomt. Dat is Smart-tv in een notendop. Door een tv te verbinden met het internet heb je eenvoudig toegang tot talloze streamingdiensten en kan je zelf kiezen wat je wil kijken. Ideaal voor een lekker avondje op de bank.

Bekijk alle Smart-tv's

Smart-tv kopen? Expert helpt je verder

Wat is Smart-tv?

Kijken waar jij zin in hebt, op het moment dat het jou uitkomt. Dat is Smart-tv in een notendop. Door een tv te verbinden met het internet heb je eenvoudig toegang tot talloze streamingdiensten en kan je zelf kiezen wat je wil kijken. Ideaal voor een lekker avondje op de bank.

Bekijk alle Smart-tv's

Smart-tv kopen? Expert helpt je verder!

Maar.. de ene smart-tv is de andere niet, en de kijkervaring kan per tv verschillen. Hoe dat kan, en welke smart-tv je het beste kan kopen, dat leggen we uit op deze pagina. En we geven ook een tip om smart-tv te kijken als je een (oudere) tv hebt die je niet op internet kan aansluiten.

Wat is een smart-tv?

Een smart-tv is een traditionele televisie die verbonden is met het internet. Hierdoor kan je makkelijk tv-kijken via streamingdiensten als YouTube, Netflix, Disney+, Apple+ en NPO Plus. Door deze apps te installeren op het smart-systeem waar jouw tv op draait kan je in het schier oneindige aanbod van films, series en documentaires zoeken naar precies datgene waar je op dat moment zin in hebt. Of je nu midden op de dag zin hebt in een bloedstollende horrorfilm, of op een maandagavond lekker wil zwijmelen bij een heerlijke rom-com, de keuze is aan jou.

Als je een app op je tv kan downloaden betekent het overigens niet automatisch dat je toegang hebt tot alle content die een dienst aanbiedt. Voor veel streamingdiensten heb je een abonnement nodig om alle films en series te kunnen zien.

Smart tv kopen? Expert helpt je verder

Hoe verbind je een smart tv met internet

De meeste smart-tv’s verbind je eenvoudig met internet via een ethernetpoort of draadloos via wifi. Het voordeel van wifi is dat je makkelijker je tv kan verplaatsen en kan kijken waar je wil, maar het is wel belangrijk om zeker te zijn van een goede verbinding. De kans is groot dat de router die je standaard van je internetprovider krijgt niet goed genoeg is om een goed signaal te garanderen. Hierdoor kan het gebeuren dat jouw favoriete film of serie wat hapert. Wil je zeker zijn van een goede verbinding in je hele huis, kijk dan op onze adviespagina over wifi.

Smart tv kopen? Expert helpt je verder

Welke smart-tv moet je kopen?

De meeste tv’s zijn tegenwoordig smart-tv’s. Maar, er zitten wel grote verschillen tussen smart-tv’s die een grote impact kunnen hebben op jouw kijkervaring. Er zijn verschillende smart-systemen, die al dan niet bepaalde apps ondersteunen. Overigens kan het voorkomen dat een app na een paar jaar niet meer ondersteund wordt en niet meer gebruikt kan worden. Kies je een smart-tv, staar je daarom niet blind op het aanbod apps. Dit betekent overigens niet dat je helemaal niet op het smart-systeem hoeft te letten; als je een bepaald systeem gewend bent of als je weet dat je een bepaald systeem heel prettig vindt, kan dit een goed argument zijn om voor een bepaalde smart-tv te kiezen.

Google TV – De persoonlijke smart-tv

Nog overzichtelijker, nog gebruiksvriendelijker en nog sneller. Google TV is de opvolger van Android TV en belooft nog meer gemak. Google TV verzamelt al jouw favoriete films en series direct op het homescreen en geeft suggesties op basis van jouw voorkeuren. Ongeacht welke streamingdienst het aanbiedt. Kijk je bijvoorbeeld een hele mooie serie op Netflix en heeft Disney+ een vergelijkbare film in het assortiment, dan worden deze samen aan jou aangeboden, zonder dat jij hoeft te schakelen.

Heb je kinderen? Met Google TV maak je makkelijk een speciale omgeving, speciaal voor jouw kids. Zo kunnen zij rustig tv-kijken, en hoef jij je geen zorgen te maken dat ze iets zien waar ze nog te jong voor zijn. Ook stel je makkelijk een maximale kijkduur en een tijdslot in. Zo weet je zeker dat ze niet stiekem de hele nacht tekenfilms kijken en aan hun nachtrust toekomen.

Smart tv kopen? Expert helpt je verder

Tizen – Smart-tv van Samsung

Tizen is het veelgeprezen smart-besturingssysteem van Samsung. Samsung-tv’s met Tizen hebben een prettige en gebruiksvriendelijke interface, waarbij al jouw favoriete apps, streamingdiensten of games binnen enkele klikken op te starten zijn. Het Tizen-menu neemt niet het hele scherm in beslag, waardoor je comfortabel kan zoeken naar een leuke film, terwijl je ook nog kan blijven zien wat er op het scherm gebeurt. Ook geven de apps al een preview van de films en series die je kan kijken, zodat je direct verder kan kijken. Dan hoef je niet eerst de app te openen en kan je direct verder met die spannende serie.

Heb je overigens nog meer Samsung smart-apparaten, dan kan je deze ook koppelen aan je smart tv. Heb je bijvoorbeeld een slimme smart-wasmachine van Samsung, dan kan je op je tv een berichtje krijgen als de was klaar is. Zo kan je de was direct ophangen en blijven je kleren zo fris mogelijk.

Let op: om gebruik te maken van het Samsung Tizen smart-systeem is een gratis account vereist.

Smart tv kopen? Expert helpt je verder

WebOS – De trendsetter van LG

In het begin van de smart-tv was het nog wel eens lastig om te vinden wat je zoekt. Totdat WebOS van LG het licht zag. Dit smart-besturingssysteem bracht gebruiksvriendelijkheid naar smart-tv’s, met een overzichtelijke interface en kinderlijk eenvoudige besturing. Zeker als je kiest voor een LG-tv met een Magic Remote. Hiermee wijs je simpelweg de app aan die je wil openen en klik je op de afstandsbediening om de app te openen.

Een fijn voordeel van WebOS is dat je meerdere apps tegelijk kan openen en hier heel soepel tussen kan zappen. Zo kan je heel snel schakelen en hoeven de apps niet elke keer vanuit niets te laden, zodat je sneller kan schakelen tussen jouw favoriete apps.

Smart tv kopen? Expert helpt je verder

Android TV – De premium keuze van Philips en Sony

De meeste mensen met een smartphone zijn al jaren bekend met Android. Dit besturingssysteem van Google staat op verreweg de meeste telefoons die verkocht worden en veel gebruikers weten blind hun weg te vinden in dit systeem. Maar, Android is niet alleen voor telefoons en tablets, het kan ook gebruikt worden om smart-tv’s aan te sturen. De betere televisies van Philips en Sony draaien op Android TV. Een voordeel van Android TV is dat hier een Chromecast in is ingebouwd. Hierdoor kan je snel via je telefoon films, foto’s of andere content streamen op je tv.

Smart tv kopen? Expert helpt je verder

My Home Screen - Het overzichtelijke smart-systeem van Panasonic

Jarenlang werden Panasonic smart-tv’s geprezen om hun gebruik van het duidelijke no-nonsens Firefox OS besturingssysteem. Toen Mozilla (het bedrijf achter Firefox) er in 2016 voor koos de stekker uit het besturingssysteem te trekken, besloot Panasonic zelf een smart-systeem te ontwikkelen. En met succes. My Home Screen is een duidelijk smart-systeem waarbij het heel eenvoudig is om te vinden wat je zoekt. Gebruiksvriendelijkheid staat bij Panasonic hoog in het vaandel en los van de afstandsbediening kan je je tv ook via je smartphone bedienen. Ook kan je afhankelijk van het model de smart-tv besturen via Google Assistant of Amazon Alexa; als de afstandsbediening even niet in de buurt is kan je dus alsnog eenvoudig een andere zender opzetten of die spannende film pauzeren zodat je clou niet mist.

Smart tv kopen? Expert helpt je verder

Saphi – Voor instap-Philips-tv's

Voor de wat minder krachtige televisies heeft Philips Saphi ontwikkeld. Een eigen smart-interface die ervoor moet zorgen dat ook deze Philips smart-tv’s altijd snel en vloeiend blijven lopen. Philips vind het belangrijk dat je niet te lang hoeft te wachten als je tv wil kijken en heeft snelheid dan ook de hoogste prioriteit gegeven bij het ontwikkelen van Saphi. Het aanbod apps is bij Saphi misschien iets geringer dan bij Android TV, maar de meest populaire apps, zoals Netflix en YouTube, werken vlekkeloos. Zo kan je eindeloos genieten van jouw favoriete films en series.

Linux - Voor minder krachtige Sony-tv's

De eenvoudigere smart-tv’s van Sony zijn niet altijd krachtig genoeg om soepel Android TV te draaien. In eerste instantie klinkt dit misschien een beetje als een zwaktebod, maar niets is minder waar. Veel gebruikers hebben helemaal geen behoefte aan alle poespas die Android TV te bieden heeft; met YouTube en Netflix zijn ze al lang tevreden. En daarvoor zijn Sony-tv’s die draaien op Linux uitstekend.

Salora Smart-tv -  De no-nonsense smart-tv

Salora Smart-tv’s draaien op een eigen besturingssysteem. Dit is een systeem zonder veel toeters en bellen, maar de bekendste streamingdiensten YouTube en Netflix worden hier vaak wel door ondersteund. Ook is het bij sommige tv’s mogelijk om je socialmedia-accounts in de gaten te houden door speciale Facebook- en Twitter-apps. Zo kan je niet alleen je favoriete serie kijken, maar ook direct aan je vrienden laten weten wat je van de nieuwste aflevering vindt.

Vidaa U – De Hisense Smart-tv

Vidaa U is het smart-platform dat Hisense zelf heeft ontwikkeld voor haar smart-tv’s. Dit besturingsprogramma is eenvoudig naar smaak aan te passen en kan populaire Netflix-films en series direct tonen op het startscherm. Hierdoor kan je direct verder met jouw favoriete serie, zonder dat je eerst de Netfix-app hoeft te openen.

Toshiba Smart Portal - Al je apps binnen handbereik

De smart-tv’s van Toshiba draaien op een smart-interface dat door Toshiba zelf is ontwikkeld: het Toshiba Smart Portal. Dit is een overzichtelijk smart-systeem waarbij je direct al jouw favoriete apps bij de hand hebt. Wil je bijvoorbeeld de volgende aflevering van die spannende serie bekijken, dan ben je in een paar klikken klaar om te kijken. Wil je surfen op internet? Open dan de browser en al het mooist van het wereldwijde web staat voor je klaar.

Loewe OS - Mooi, mooier, mooist

Design staat bij Loewe hoog in het vaandel. En dat komt niet alleen terug in het ontwerp van de tv’s, ook het besturingssysteem ziet er uit om door een ringetje te halen. Loewe OS is een overzichtelijk en strak ontworpen smart-systeem. Niet alleen als je een film of serie uitzoekt, maar ook als je muziek luistert.

Bonus: Chromecast - Maak elke tv smart

Wil je wel genieten van de voordelen van een smart-tv, maar wil je geen nieuwe televisie kopen? Of heb je een smart-tv, maar wordt jouw favoriete app niet ondersteund? Voeg dan een Chromecast toe aan jouw tv. Een Cromecast is een klein apparaatje dat je subtiel aan een HDMI-poort van jouw tv hangt. Heeft de Chromecast verbinding met hetzelfde wifi-netwerk als jouw smartphone of tablet, dan stream je eenvoudig de content die je wil kijken naar je tv. Zo kan je ook genieten van Netflix en YouTube op je mooie tv, zonder dat jouw tv daar een app voor heeft.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!