Navigatie

Advies over mobiele airco’s

Mobiele airco kopen? Wij adviseren je graag!

Een mobiele airco is de ideale oplossing voor de warme zomers. Met dit apparaat breng je de temperatuur in de huiskamer of slaapkamer terug naar een comfortabel niveau zodat je prettig kunt werken en beter kunt slapen. Verder is er geen ingewikkelde installatie nodig en is een mobiele airco eenvoudig in gebruik. Hoe een mobiele airco werkt en waar je op moet letten wanneer je een mobiele airco koopt, leggen we je hieronder uit.

Alle mobiele airco's

Hoeveel BTU heb ik nodig?
BTU omrekenen

Hoe werkt een mobiele airco?

Een mobiele airco is een verplaatsbare airco op wieltjes en heeft een afvoerslang naar buiten waardoor warme lucht wordt afgevoerd. Tijdens het koelen wordt ook vocht onttrokken aan de lucht. Dit water wordt opgevangen in een condensvochtreservoir dat af en toe geleegd moet worden. Eigenlijk kun je de werking van een airco wel een beetje vergelijken met die van een koelkast, maar dan voor de hele kamer. Een airco werkt met een compressor met koelvloeistof.

Met een mobiele airco kun je, afhankelijk van de ruimte en het vermogen van de airco, de temperatuur in een warme kamer terugbrengen tot een comfortabel niveau. In tegenstelling tot een ventilator, die alleen lucht verplaatst, laat je met een mobiele airco de temperatuur in een kamer dus ook echt dalen.

BTU omrekenen

Hoe groot is de ruimte die je met een mobiele airco kunt koelen?

Hoe goed een mobiele airco kan koelen wordt vaak aangegeven met BTU, dit staat voor British Thermal Units. Omdat dit eigenlijk een ouderwetse maat is, wordt tegenwoordig ook vaak kW (kilowatt) gebruikt om het koelvermogen aan te geven. Een krachtigere mobiele airco heeft meer BTU of kW.

Maar, hoeveel BTU of kW heb je nodig om een huiskamer te kunnen koelen? Of een slaapkamer? Daar hebben we een speciale adviespagina over geschreven: Hoeveel BTU heb ik nodig voor een airco?

BTU omrekenen

Hoeveel geluid maakt een mobiele airco?

Een mobiele airco maakt altijd wel wat geluid. Een relatief stille airco heeft een geluidsniveau tussen de 50 en 60 dB. Je hebt zelf nog wel invloed op het geluidsniveau; als je de airco in een lagere stand zet, maakt hij minder geluid. Verder kun je het apparaat een uur voordat je gaat slapen aanzetten zodat de slaapkamer al lekker koel is wanneer het bedtijd is. Vervolgens kun je de airco in een lagere stand zetten, of je zet de airco helemaal uit.

Afvoerslang

Een mobiele airco heeft een afvoerslang

Mobiele airco’s hebben een afvoerslang om warme lucht mee naar buiten toe af te voeren. De slang kan door een kier in een raam of deur of je kunt er een gat voor maken in het dak of in een muur. Voor ramen zijn er raamkits verkrijgbaar waarmee je de kier met de afvoerslang kunt dichten. Op deze manier kan warme lucht wel via de slang naar buiten maar komt er geen warmte door het raam naar binnen. Omdat een mobiele airco een afvoerslang heeft, moet deze dus altijd in de buurt van een raam staan.

Bestaat er ook een mobiele airco zonder afvoerslang?

Nee, alle mobiele airco’s hebben een afvoerslang. Wel bestaan er zogenaamde luchtkoelers; dit is een ventilator die een koele waternevel verspreidt om de kamer een paar graden af te koelen. Een luchtkoeler heeft geen afvoerslang naar buiten, maar is veel minder effectief in het koelen van de kamer dan een mobiele airco.

Airco verbruik

Hoeveel energie gebruikt een mobiele airco?

Het energieverbruik kun je zien op het energielabel. De meest zuinige mobiele airco’s hebben energieklasse A+++. Daarnaast kun je kijken naar het aantal kWh per jaar. Hoe lager dit getal, hoe zuiniger het apparaat. Op het energielabel vind je ook nog andere informatie, zoals hoeveel geluid de airco maakt en hoe goed hij kan koelen.

Naast hoe energiezuinig de airco zelf is, maakt het ook nog uit hoe je de airco gebruikt. Een mobiele airco die de hele dag in zijn hoogste stand aan staat, verbruikt meer energie dan een apparaat dat je alleen even aanzet voordat je gaat slapen.

Ook de isolatie van de kamer waarin de airco wordt geplaatst heeft invloed op het energieverbruik. In een slecht geïsoleerde kamer met een plat dak en veel ramen, moet een mobiele airco veel harder werken om de ruimte te koelen dan in een goed geïsoleerde kamer.

Hoe leeg je het condenswaterreservoir van een mobiele airco?

Tijdens het koelen onttrekt een mobiele airco vocht aan de lucht, waarna het wordt opgevangen in een condenswaterreservoir in het apparaat. Als je je mobiele airco tijdens een warme zomerdag langere tijd aan hebt staan, moet je het waterreservoir om de paar uur legen. Je kunt dit meestal zien aan een waarschuwingslampje op het apparaat. Het legen gaat eenvoudig door het water af te tappen via een stop of een kraantje aan de achterkant van het apparaat. Afhankelijk van het model gaat dit soms ook wel met een slangetje. Zodra het condenswaterreservoir geleegd is, kan de airco weer verder met koelen.

Verwarmen of lucht zuiveren met een mobiele airco

Sommige mobiele airco’s hebben ook de optie om te verwarmen met een verwarmingselement of om de lucht te zuiveren door middel van een ionisator. Een airco die ook kan verwarmen is natuurlijk handig in de winter, en op deze manier hoef je geen elektrische kachel meer aan te schaffen. Een ionisator vind je soms in de luxere modellen mobiele airco’s. Hiermee zuiver je de lucht van stof, schimmels en pollen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt