Navigatie

Advies over volautomatische koffiemachines


Wat is een pistonmachine en waar moet je op letten?

Met een volautomatische koffiemachine zet je met een druk op de knop espresso en andere soorten koffie. Met veel volautomaten kun je bovendien koffie-met-melk recepten maken, zoals een cappuccino. Kies je favoriete soort koffie, druk op de knop en de volautomaat doet al het werk. Dat maakt een volautomaat makkelijk in gebruik. Bovendien zet je met een volautomaat kwalitatief goede koffie. De koffiebonen wordt worden vers gemalen en de koffie wordt volgens een ideaal bereidingsproces gezet. Hieronder vertellen we je alle ins en outs over automatische koffiemachines zodat je precies weet waar je op moet letten wanneer je een volautomaat koopt.

Bekijk alle koffiemachines

Hoe groot is het bonenreservoir van de koffiemachine?

In het bonenreservoir doe je verse koffie bonen. Vaak zit er in een zak koffiebonen 250 tot 500 gram, dus het is handig als er in elk geval 250 gram koffiebonen in het reservoir past. Bij een kleiner bonenreservoir moet je het reservoir vaker bijvullen en passen niet alle koffiebonen in één keer in het reservoir.

Koffiemachines hebben meestal een bonenreservoir tussen de 120 en 500 gram. Met een gevuld bonenreservoir van 250 gram kan een tweepersoonshuishouden ongeveer een week doen. Ook zijn er koffiemachines met twee bonenreservoirs. Daarmee kun je tegelijkertijd twee soorten koffiebonen in het apparaat doen. Bijvoorbeeld voor een milde koffie en een krachtige koffie.

Welke koffiebonen voor een koffiemachine?

Hoe groot is het waterreservoir van de koffiemachine?

Net zoals bij het bonenreservoir hoef je een groter waterreservoir minder vaak bij te vullen. Als je meerdere kopjes koffie achter elkaar wil zetten, is een groter waterreservoir handig. En ook als je het liefst Americano’s drinkt (extra grote koffie), is het slim om te kiezen voor een koffiemachine met een wat groter waterreservoir.

Koffiemachines hebben meestal een waterreservoir tussen de 1 en 2,5 liter. Voor een gemiddelde koffie heb je circa 200 ml water nodig. Het water wordt niet alleen voor het zetten van koffie gebruikt, maar ook om de leidingen van het apparaat door te spoelen. Je kunt hier rekening mee houden door voor een wat groter waterreservoir te kiezen.

Hoe maakt de koffiemachine koffie-met-melk recepten?

Met veel koffiemachines kun je ook koffie-met-melk recepten maken, zoals een heerlijke cappuccino, of latte macchiato. De manier waarop het apparaat dit doet verschilt. Dit zijn de belangrijkste vier methoden:

 • Volautomaat met melkreservoir
  Een koffiemachine met geïntegreerd melkreservoir zet helemaal automatisch een cappuccino. Het melkreservoir zit in het apparaat, dus het neemt geen extra plek in op het aanrecht. Omdat je zelf niets hoeft te doen, is dit de meest makkelijke optie. Wel moet je het melkreservoir steeds na gebruik schoonmaken.
 • Volautomaat met melkslang
  Bij een volautomaat met een melkslang, sluit je de slang aan op een pak melk of op een extern melkreservoir. Verder doet het apparaat de rest: helemaal automatisch zet het een cappuccino. Bij een melkslang is het onderhoud makkelijker dan bij een geïntegreerd melksysteem. Je hoeft alleen na elk gebruik het slangetje door te spoelen en een keer per week het externe melkreservoir schoon te maken met reinigingsmiddel.
 • Volautomaat met handmatig stoompijpje
  Met een handmatig stoompijpje maak je zelf melkschuim in een kannetje melk. Vervolgens giet je het melkschuim zelf bij de koffie om een cappuccino te maken. Het is even oefenen om het beste melkschuim te maken, maar op den duur krijg je hier vanzelf handigheid in. Het voordeel van een stoompijpje is dat het heel makkelijk is om schoon te maken. Spoel het pijpje na gebruik even door en veeg het pijpje aan de buitenkant af met een schoon doekje.
 • Volautomaat met automatisch stoompijpje
  Melk opschuimen met een automatisch stoompijpje gaat heel eenvoudig. Doe de juiste hoeveelheid melk in een kopje of een kannetje en het stoompijpje maakt er melkschuim van. Daarna giet je het melkschuim bij je kopje koffie. Ook het schoonmaken is makkelijk. Na gebruik spoelt de machine het stoompijpje door, waarna je het alleen aan de buitenkant hoeft af te nemen met een schone doek.

Lees ook: Cappuccino maken met een melkopschuimer

Wat voor display heeft de koffiemachine?

Luxere koffiemachines hebben een groot kleurenscherm met aanraakbediening. De middenklasse heeft een wat kleiner scherm en eenvoudigere koffiemachines hebben geen scherm of alleen icoontjes. Het voordeel van een kleurenscherm is dat je op een makkelijke en visuele manier uit verschillende koffierecepten en instellingen kunt kiezen. Dat maakt de bediening nog makkelijker!

Kun je de koffiemachine bedienen met een app?

Veel volautomaten kun je bedienen met een app op je smartphone. Met de app kun je je koffiemachine instellen en verschillende recepten selecteren. Dat maakt de bediening van het koffieapparaat nog eenvoudiger. Ook kun je je eigen recepten samenstellen en favorieten opslaan. Zo kun je lekker ontspannen op de bank uitkiezen welke koffie je wil drinken.

Is de koffiemachine makkelijk schoon te maken na gebruik?

Een volautomaat moet je regelmatig schoonmaken. De zetgroepen moet je een keer per week schoonmaken en het melksysteem reinig je elke keer nadat je koffie-met-melk hebt gezet. Verder moet het apparaat eens in de zoveel tijd ontkalkt worden. Sommige koffiemachines moet je helemaal zelf met de hand schoonmaken, maar er zijn ook apparaten met een reinigingsprogramma. Het meest makkelijk is als de koffiemachine ook een display heeft. Daarmee leidt het apparaat je stap-voor-stap door de benodigde stappen om het apparaat schoon te maken. Bij apparaten zonder display, vind je deze stappen terug in de gebruiksaanwijzing.

Wat bepaalt de kwaliteit en de levensduur van een koffiemachine?

Met name de gebruikte materialen bepalen de kwaliteit van de koffiemachine en hoe lang het apparaat meegaat. Zo is een behuizing van roestvrijstaal steviger dan een behuizing van plastic. Verder gaan keramische maalschijven langer mee dan maalschijven van staal. Ook iets om op te letten zijn een thermoblock voor een constante zettemperatuur en om sneller mee op te warmen. En een zelfreinigende zetgroep zorgt voor makkelijk onderhoud. Tenslotte kun je nog kijken naar de display. Sommige koffiemachines hebben een kleurendisplay waarmee je het apparaat nog makkelijker kunt bedienen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt