Navigatie

De Bosch KGN49XIEA: dé XXL koel-vriescombinatie met veel capaciteit

Een koelkast is een apparaat dat iedere Nederlander wel in huis heeft en velen hebben er zelfs twee. Je bewaart er van alles in: je groentjes en fruit, de heerlijkste verse sapjes en dranken en allerlei andere producten. Bij het kopen van een koelkast kan je kiezen voor een losse vriezer, waardoor je in beide apparaten veel ruimte hebt, maar met een koel-vriescombinatie heb je alles bij de hand. Wel ontneemt het vriesvak ruimte van het koelgedeelte. Hoe ideaal zou het daarom zijn als je gewoon alle ruimte zou hebben in een koel-vriescombinatie voor zowel jouw gekoelde als ingevroren producten, zonder dat dit extra veel ruimte van jouw keuken vraagt? Met de nieuwe Bosch KGN49XIEA haal je dat ideaalplaatje in huis.

Véél meer ruimte

Een extra koelkast of vriezer in de schuur of garage zorgt snel voor te veel ruimte voor al jouw gekoelde en ingevroren producten. Je kunt er juist té veel in gaan bewaren, waardoor je later alsnog producten weg moet gooien. Zo kan ik gemakkelijk allerlei ingevroren groente, fruit, vlees, vis en allerlei snacks in de vriezer kwijt en etensresten hoef ik ook nooit weg te gooien, want die vries ik in. Maar je kunt producten natuurlijk niet eindeloos in de vriezer bewaren. Veel bewaren is goed, maar als puntje bij paaltje komt moet ik toch vaak etensresten weggooien. Dat is zonde.

Deze koel-vriescombinatie biedt jou de benodigde ruimte binnen handbereik. Normale koelkasten zijn vaak 60 cm breed. Deze XXL-koelkast plakt hier 10 cm aan vast. Je merkt echt dat je er daardoor meer in kwijt kan. Uiteindelijk heeft de koelkast een netto inhoud van 435 liter: 330 liter voor het koelgedeelte en 105 liter voor het vriesgedeelte. Dat is enorm veel ruimte, maar je hebt er natuurlijk pas wat aan als je die optimaal benut. Ook daar hebben ze bij Bosch over nagedacht, want bij de KGN49XIEA zitten allerlei benodigdheden waarmee je hem helemaal naar wens kan indelen. Zo heeft de koelkast 5 plateaus van veiligheidsglas, waarvan er 4 uitschuifbaar en verstelbaar in hoogte zijn. De koelkast heeft een groot flessenrek, 1 groot deurvak en 3 kleine deurvakken. Tot slot heeft deze Bosch koelkast twee kleinere lades en één grote VitaFresh lade. In die laatste lade blijft jouw groente en fruit extra lang vers en vitaminerijk. Hoe dat komt, vertel ik je verderop in deze blog.

Producten blijven echt vers

De functie van een koelkast is in principe om jouw producten koel te houden. Je kunt dus verwachten dat iedere koelkast dit goed doet, maar de ene is daar beter in dan de andere. Ook hebben sommige koelkasten daar meer extra functies voor dan de andere. Deze koelkast van Bosch heeft allerlei functies die ervoor zorgen dat jouw producten, en vooral jouw groente en fruit, extra vers blijven.

Allereerst worden in deze koel-vriescombinatie de temperaturen in het koel- en het vriesgedeelte apart geregeld met een gescheiden temperatuurregelaar. Wanneer dat niet zo is, kan het zijn dat het koelgedeelte wordt uitgeschakeld op het moment dat het vriesgedeelte al op temperatuur is. Mogelijk is het koelgedeelte dan nog niet op temperatuur, waardoor de producten op een verkeerde temperatuur worden gekoeld. De gescheiden temperatuurregelaar voorkomt dat.

Vervolgens zorgt FreshSense er met sensoren in de koelkast voor dat de temperatuur in de twee gedeeltes constant gemeten en geregeld wordt, ongeacht de buitentemperatuur. Daardoor blijft de temperatuur constant, wordt ingevroren eten beschermd tegen ontdooien en blijft het eten langer vers.

Het MultiAirflow-systeem zorgt er voor dat de koude lucht gelijkmatig over alle niveaus in het koel- en vriesgedeelte wordt verdeeld. Dat beperkt temperatuurschommelingen, wat de versheid van voedsel ten goede komt.

Ook de SuperCooling gaat temperatuurschommelingen tegen. Daarmee wordt de temperatuur in de koel-vriescombinatie voor een korte tijd verlaagd, zodat de nieuwe boodschappen in de koelkast kunnen worden geplaatst, zonder dat dit bijvoorbeeld de reeds ingevroren producten nadelig beïnvloedt.

AutoFreeze biedt ook ondersteuning aan de bovengenoemde functies. Deze functie zorgt ervoor dat de vriezer automatisch wordt geactiveerd op het moment dat een temperatuurwijziging wordt herkend. Daardoor blijven ingevroren producten bevroren en worden nieuwe producten snel ingevroren. Zo blijven deze zo vers mogelijk.

Als laatste heeft het koelgedeelte een VitaFresh-lade. Dit is een aparte lade waarvan de luchtvochtigheid kan worden aangepast. Daardoor kan je rekening houden met de gewenste luchtvochtigheid van de levensmiddelen die je in de lade bewaart. Dit zorgt ervoor dat die producten optimaal vers gehouden kunnen worden en dat is vooral ideaal voor groente en fruit.

Je benut de ruimte van jouw keuken en in de koelkast optimaal

Optimaal benutten van de ruimte

Nu hebben we het gehad over de inhoud en de verschillende functies van de koel-vriescombinatie. Het is erg fijn dat de producten er goed vers in blijven, maar je wil natuurlijk ook niet dat het enorm veel ruimte van jouw keuken vraagt. Bij een grote koelkast zal je ook direct denken dat het meer ruimte van jouw keuken zal innemen. In zekere zin is dat natuurlijk zo, maar bij deze koelkast van Bosch valt die extra ruimte erg mee.

De koelkast heeft namelijk PerfectFit. Dat zorgt ervoor dat de ruimte in jouw keuken optimaal wordt benut. Stel dat je de koelkast rechts in een hoek wil zetten, waarbij de deur ook naar rechts open draait. Dan kan dit, zonder dat er een kier tussen de koelkast en de muur overblijft. Ook kan de koelkast strak in een nis geplaats worden.

Ook de ruimte in de koelkast zelf kan je optimaal benutten. Onder andere door de verschillende onderdelen, zoals ik hierboven al uitlegde, maar ook doordat de plateaus uitschuifbaar zijn. Ik merk dat ik geneigd ben ik om producten in de koelkast vooral vooraan te zetten. Ik vind het irritant om steeds helemaal naar achteren te moeten graaien en van voedingsmiddelen die achteraan staan, vergeet ik dat ze er staan. Dan kan de koelkast de producten nog zo vers houden, maar na verloop van tijd blijven ze dat niet meer. De uitschuifbare lades trek je gemakkelijk 12 centimeter uit de koelkast, waardoor je de producten eenvoudig achteraan kan zetten en je een uitstekend overzicht houdt van alles wat je in de koelkast hebt staan.

Een koelkast die jou tijd bespaart

In veel koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties ontstaat na verloop van tijd ijsvorming. Vochtige lucht in het koel- en vriesgedeelte gaat bevriezen. Dit is niet erg, maar doordat het ijs de werking van de koel-vriescombinatie kan verminderen, is het wel belangrijk om dat regelmatig te ontdooien en schoon te maken. En dat is een rotklus.

Gelukkig heeft de Bosch KGN49XIEA de fantastische NoFrost-technologie waarmee je vaarwel kan zeggen tegen het regelmatige ontdooien van het apparaat. Het zorgt er namelijk voor dat warmte en vochtigheid van de vriezer naar de verdampingsschijf worden getransporteerd, waar de ijsvorming wordt gestopt. De condens wordt naar buiten geleid, zodat het buiten de koelkast kan verdampen. Hierdoor krijgt ijsvorming geen kans en hoef je het dus ook niet te ontdooien. Ideaal!

Bronnen: bosch-home.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert