Navigatie

Wat is het voordeel van een elektrische kachel in het voorjaar?

De winter is bijna voorbij en dat betekent dat het voorjaar om de hoek staat te wachten. De koudste dagen liggen daarmee grotendeels achter ons, maar berg je elektrische kachel nog niet op! In deze blog leggen we je precies uit waarom elektrische kachels juist nu zo belangrijk zijn en wat het voordeel is van het nieuwe prijsplafond.

Bekijk alle kachels

Waarom elektrische kachel in het voorjaar?

De temperaturen worden weer wat warmer in het voorjaar dus zou je denken dat je de elektrische kachels zo langzamerhand weer kunt opbergen, maar juist in het voorjaar kun je ze goed gebruiken. Waarom?

Dat heeft te maken met dat het in het voorjaar minder koud is. Daardoor hoeft de centrale verwarming niet meer op volle toeren te draaien en kan de werklast voor een deel overgenomen worden door elektrische kachels. Dat betekent dat je de centrale verwarming een aantal graden lager kunt zetten. Dat scheelt niet alleen een hoop energie, maar ook een hoop kosten!

Verschil per leefsituatie

Hoeveel graden kan de centrale verwarming dan naar beneden in het voorjaar? Dat verschilt heel erg per leefsituatie. Is jouw huis bijvoorbeeld goed geïsoleerd? Dan kan je je huis al goed verwarmen met elektrische kachels zonder de centrale verwarming aan te zetten. Is je huis wat minder goed geïsoleerd? Dan zul je de centrale verwarming nog wel wat meer nodig hebben en zorgen de elektrische kachels meer voor bijverwarming. Het is dan aan jezelf om te bepalen waar je de centrale verwarming op zet.

Daarnaast speelt ook de grootte van je kamer een rol. Een kleine kamer is logischerwijs makkelijker te verwarmen met een elektrische kachel dan een grote kamer. In grote kamers, zoals de woonkamer is de elektrische kachel vaak beter te gebruiken als bijverwarming.

Prijsplafond voor energie 2023

Begin 2021 was de prijs voor 1 kilowattuur (kWh) nog €0,06. 1 kWh staat voor 1000 watt aan stroom in een uur. Aan het eind van 2022 was deze prijs opgelopen naar €0,50 per kWh. Op het hoogste punt, in september 2022, was de prijs zelfs €0,69 per kWh.

Om de energie betaalbaar te houden hebben ze in Den Haag besloten om vanaf 2023 met een prijsplafond te werken. Daarmee zal de prijs niet boven de €0,40 stijgen tot een totaalgebruik van 2900 kWh in een jaar. Energie wordt daarmee dus weer wat goedkoper waardoor verwarmen met elektrische kachels voordeliger wordt.

Prijsplafond voor gas in 2023

Ook de prijs voor een kubieke meter gas steeg in 2022 met de maand. Op het hoogtepunt koste 1m³ gas maar liefst €3,39! Ook voor gas is er een prijsplafond ingesteld. De maximale prijs voor 1m³ is in 2023 €1,45 tot een jaarlijks gebruik van 1200m³ aan gas. Als je boven deze grens komt betaal je de marktprijs. De marktprijs ligt in 2023 wel weer een stuk hoger dan voorheen. Het is daarom aantrekkelijk om meer gebruik te maken van elektrische kachels dan de centrale verwarming om zo niet over de grens te komen. Een tweede goede reden om de verwarming in het voorjaar een paar graden omlaag te zetten dus!

Verwarmen met een elektrische kachel in het voorjaar

Dankzij de warmere temperaturen is het voorjaar de uitstekende gelegenheid om de centrale verwarming lager te zetten. In sommige gevallen, afhankelijk van de isolatie in huis, is het zelfs mogelijk om de verwarming helemaal uit te zetten. Elektrische kachels zorgen dan voor de warmte in huis. Aangezien elektrische kachels een stuk lager in verbruik zijn, zul je dit gaan merken op de energierekening!

Meer weten over elektrische kachels? Bekijk onze adviespagina of kom langs in de winkel voor persoonlijk advies!