Navigatie

Wat is het voordeel van een elektrische kachel in het voorjaar?

De winter is bijna voorbij en dat betekent dat het voorjaar om de hoek staat te wachten. De koudste dagen liggen daarmee grotendeels achter ons, maar berg je elektrische kachel nog niet op! In deze blog leggen we je precies uit waarom elektrische kachels juist nu zo belangrijk zijn.

Bekijk alle kachels

Waarom elektrische kachel in het voorjaar?

De temperaturen worden weer wat warmer in het voorjaar dus zou je denken dat je de elektrische kachels zo langzamerhand weer kunt opbergen, maar juist in het voorjaar kun je ze goed gebruiken. Waarom?

Dat heeft te maken met dat het in het voorjaar minder koud is. Daardoor hoeft de centrale verwarming niet meer op volle toeren te draaien en kan de werklast voor een deel overgenomen worden door elektrische kachels. Dat betekent dat je de centrale verwarming een aantal graden lager kunt zetten. Dat scheelt niet alleen een hoop energie, maar ook een hoop kosten!

Verschil per leefsituatie

Hoeveel graden kan de centrale verwarming dan naar beneden in het voorjaar? Dat verschilt heel erg per leefsituatie. Is jouw huis bijvoorbeeld goed geïsoleerd? Dan kan je je huis al goed verwarmen met elektrische kachels zonder de centrale verwarming aan te zetten. Is je huis wat minder goed geïsoleerd? Dan zul je de centrale verwarming nog wel wat meer nodig hebben en zorgen de elektrische kachels meer voor bijverwarming. Het is dan aan jezelf om te bepalen waar je de centrale verwarming op zet.

Daarnaast speelt ook de grootte van je kamer een rol. Een kleine kamer is logischerwijs makkelijker te verwarmen met een elektrische kachel dan een grote kamer. In grote kamers, zoals de woonkamer is de elektrische kachel vaak beter te gebruiken als bijverwarming.

Verwarmen met een elektrische kachel in het voorjaar

Dankzij de warmere temperaturen is het voorjaar de uitstekende gelegenheid om de centrale verwarming lager te zetten. In sommige gevallen, afhankelijk van de isolatie in huis, is het zelfs mogelijk om de verwarming helemaal uit te zetten. Elektrische kachels zorgen dan voor de warmte in huis.

Als je zuinig met energie om wil gaan en minder gas wil verbruiken, lees dan ook onze 5 tips om te besparen op verwarming.

Meer weten over elektrische kachels? Bekijk onze adviespagina of kom langs in de winkel voor persoonlijk advies!

Hoe zorg je voor de juiste luchtvochtigheid?

Als je de kachel in huis aanzet, wordt de lucht vaak wat droger in huis. Wil je de luchtvochtigheid in de kamer omhoog krikken? Dan heb je een luchtbevochtiger nodig. Veel luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrometer. Een hygrometer meet de lucht in je kamer en geeft in procenten aan hoe hoog of laag de luchtvochtigheid is. Voor je gezondheid is het het best om deze tussen de 40 en 60 procent te houden. Alles boven de 60 wordt gezien als een hoge luchtvochtigheid en alles onder de 40 procent is een lage luchtvochtigheid.