Navigatie

Review Citation MultiBeam 700 & Sub S – Compacte alleskunners

03-02-2021

Hoewel ik altijd mijn best doe om producten zo goed mogelijk te reviewen, heb ik de MultiBeam 700 nog wat uitvoeriger kunnen testen dan normaal. Na de soundbar een week getest te hebben stond ik op een zondagavond halverwege maart 2020 op het punt om hem weer in te pakken toen ik gebeld werd: "Menno, morgen niet naar kantoor komen, je moet wegens de omstandigheden thuiswerken.” In de dagen die volgden zou de Citation soundbar overuren maken, niet alleen met films maar vooral met muziek. En hoe meer ik luisterde, hoe enthousiaster ik werd.Plus- en minpunten van de Harman Kardon Citation MultiBeam 700 & Sub S
+ Prachtig geluid
+ Schitterend design
+ Virtueel surroundgeluid
+ Multiroom-opstelling mogelijk voor muziek
+ Ingebouwde Google Assistant
- Écht surround alleen met Citation Surround-speakers

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 | Te koop bij Expert

Door Menno Visser
Productredacteur audio & visual | Expert

Belangrijkste specificaties Harman Kardon Citation MultiBeam 700 & Sub S

Afmetingen (breedte x hoogte x diepte)
Soundbar: 79 cm x 6,5 cm x 13 cm
Subwoofer: 24,8 cm x 38,6 cm  x 24,8 cm
Streamingmogelijkheden
Ingebouwde Chromecast, Bluetooth, Apple Airplay 2
Bediening
Touchscreen, Google Home App en Google Assistant
Wat zit er in de doos?
Quick Guide, stroomkabel, HDMI-kabel, optische kabel & Wall mount kit
Bijzonderheden
MultiBeam Surround Sound

Het is alweer bijna tweeënhalf jaar geleden dat Harman Kardon de Citation-lijn introduceerde: slimme speakers met een mooi design en hoogwaardig geluid. Nu heeft Harman Kardon de serie uitgebreid met een aantal nieuwe modellen, waaronder de Citation MultiBeam 700: een compactere variant op de Citation Bar, met MultiBeam-surroundgeluid. Ik nam er eentje mee naar huis om te testen en luisterde er een stuk langer naar dan de bedoeling was.

Wat is Harman Kardon Citation

Mocht je het gemist hebben: Citation is de smart-speakerlijn van Harman Kardon. Eind 2018 geïntroduceerd en door veel gebruikers met open armen ontvangen. Zelf heb ik toentertijd de Citation One getest en ook ik was enthousiast. De speakers werken allemaal via zowel bluetooth als wifi (waarbij je in het laatste geval een mooie multiroomopstelling kan maken), hebben een mooi industrieel design met een textiele afwerking en zijn te bedienen met je stem via Google Assistant. De originele line-up bestond uit vier speakers, een soundbar, een subwoofer en een paar surround-speakers en onlangs heeft Harman Kardon het aanbod uitgebreid. Sinds 2020 vind je tevens een draagbare speaker, een geavanceerde wekkerradio, een kleinere soundbar en een kleinere subwoofer. En de laatste twee, de Citation MultiBeam 700 en de Sub S heb ik getest.

Harman Kardon Citation Sub S | Te koop bij Expert

Aansluiten & installeren - Makkelijker kunnen ze het niet maken

De MultiBeam 700 aansluiten op je tv heeft niet veel om het lijf. Stroomkabel erin, HDMI- of optische kabel erin (allebei meegeleverd) en klaar is Kees. Kan dat niet, dan kan je ook nog gebruikmaken van de AUX-poort.

Deze soundbar heeft niet heel veel aansluitingen; een HDMI ARC-aansluiting, een AUX-poort en een optische ingang en daar houdt het op. Voor veel gebruikers is dit echter prima. Kijk je vooral tv en/of kijk je veel via streamingdiensten, dan heb je niet veel meer nodig. Gebruik je graag randapparatuur zoals een spelcomputer of blu-rayspeler en wil je deze rechtstreeks op de soundbar aansluiten, dan past de grotere Citation Bar misschien beter bij jouw wensen. Deze heeft namelijk drie HDMI- én een HDMI ARC-poorten zodat je naar alle gelang apparaten kan aansluiten.

Alle Harman Kardon Citation-speakers werken via Google Home. En heb je al een Google Home-apparaat in je netwerk en de Google Home-app geïnstalleerd op je smartphone of tablet, dan kan de installatie bijna niet eenvoudiger. In de app klik je op ‘apparaat toevoegen’ en praktisch alle volgende stappen worden voor je gedaan. Je hoeft soms alleen nog op ‘volgende’ te drukken. Je hoeft zelfs niet je wifi-wachtwoord in te voeren; de app kan deze doorspelen van de telefoon of tablet waarop de app geïnstalleerd staat.

Nadat de soundbar werkt koppel je de subwoofer heel eenvoudig via het touchscreen op de soundbar. In vijf tikken geniet je van een heerlijk krachtig basgeluid. Wil je op een gegeven moment de Surround-speakers koppelen, dan gaat dat op dezelfde manier.

Nadat je de soundbar hebt geïnstalleerd is het verstandig om deze nog even te kalibreren zodat het geluid optimaal is in jouw kamer en het surround-geluid goed je kamer ingestuurd wordt. Dit klinkt ingewikkeld, maar gaat net zo makkelijk als het koppelen van je subwoofer. In het menu tik je op ‘kalibreren’ en je bent klaar. De MultiBeam 700 stuurt een aantal een zwiepende geluiden en klikjes door je kamer door en beluistert dit weer via de microfoon om precies de kleine aanpassingen te maken die ervoor zorgen dat het geluid zo goed mogelijk klinkt.

Bediening

Om de MultiBeam te bedienen zijn er veel verschillende opties. Kijk je tv? Dan kan je het volume wijzigen via je eigen afstandsbediening of via de meegeleverde. Hierbij heb je ook het voordeel dat je nog een aantal extra mogelijkheden hebt, zoals het basniveau aanpassen, kiezen voor de hoeveelheid surround, geluidsmodus (film, muziek, nieuws of standaard) of de nachtmodus aanzetten. Handig om de buren te vriend te houden of eventuele kinderen lekker te laten slapen.

Deze afstandsbediening is overigens erg prettig en past bij de klasse die de soundbar uitstraalt. Hij ligt goed in de hand en is gemaakt van een hoogwaardig kunststof, waardoor hij overkomt als een stuk toegevoegde kwaliteit en niet als een verplicht nummertje.

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 | Te koop bij Expert

Wat ik wel een klein nadeel vind, is dat als je de afstandsbediening gebruikt om iets (behalve het volume) aan te passen, het lastig is om te zien wat er gebeurt. Dit is wel te zien op het schermpje bovenop de soundbar, maar als je op de bank zit is het moeilijk om het schermpje te kunnen lezen. Dit is vooral vervelend als je wisselt van geluidsmodus; tenzij je de volgorde van de modi hebt onthouden en goed weet op welke stand de soundbar staat is het toch wel nodig om even op te staan.

Het volume kan je wel (ongeveer) zien terwijl je op de bank zit. Aan de voorkant zitten vier kleine ledjes verstopt die ongeveer aangeven hoe hard de MultiBeam staat. Deze knipperen ook als de Google Assistent luistert, lichten subtiel oranje op als je de microfoon uit hebt staan en geven een blauw licht als je luistert via bluetooth.

Ook kan je de MultiBeam 700 bedienen met je smartphone en via de ingebouwde Google Assistent. Wel zo handig als je even je handen vol hebt. Hier kan je natuurlijk ook talloze andere vragen aan stellen, zoals ‘Hey Google, wat weet je van Volendam?’.

En wil je zelf met stemcommando’s acties in jouw smart-home voor elkaar krijgen? Dan kan je makkelijk zogenaamde pre-sets opnemen.

Heb je vragen over de installatie of de bediening? Op onze Harman Kardon Citation installatie-pagina vind je handige video’s om je op weg te helpen. Van de eerste set-up tot het instellen van presets.

Wil je optimaal van de Harman Kardon Citation MultiBeam 700 genieten, dan is een goede wifiverbinding onontbeerlijk. Expert kan je helpen met het bereiken van perfecte wifi in je hele huis. Op onze adviespagina over wifi vind je alles om het draadloze internet in jouw huis zo goed mogelijk te maken.

Geluid – Van alle markten thuis

Na het installeren kan het grote genieten beginnen. Want waarom koop je een soundbar? Precies, voor het geluid. Om dit goed tot me te nemen heb ik me op een zaterdag goed geïnstalleerd op de bank en heb ik The Matrix weer eens van stal gehaald. Deze film bevat alles om de soundbar goed aan de tand te voelen: een krachtige soundtrack, actiescènes met veel bombast en rustige dialogen.

En in werkelijk alle aspecten slaagt de MultiBeam met vlag en wimpel. In de scène waar Neo en Trinity Morpheus bevrijden met een helikopter hoor je het water van de sprinklers fris en helder, waarna de wieken van de helikopter diep en vol overtuiging opzwellen. Ook wordt de onderliggende dreigende sfeer continu onderstreept door donkere lage tonen die door de Sub S goed tot uiting komen.

In werkelijk alle aspecten slaagt de MultiBeam 700 met vlag en wimpel

Omdat Harman Kardon al meer dan 60 jaar een favoriet audiomerk onder muziekliefhebbers zette ik na The Matrix Miles Davis: Birth of the Cool aan. Een mooie documentaire over het hele oeuvre van Miles Davis, vol met prachtige muziek. Van zijn rustige eerdere werken als ‘So What’ en ‘It Never Entered My Mind’ tot zijn complexere en gevuldere werken als ‘Bitches Brew’. Alles komt prachtig tot uiting. Met schitterende dynamiek, helderheid en gelaagdheid, waarmee je alle verschillende instrumenten goed kan horen en helemaal meegesleept wordt in de melancholie die er soms in verwerkt zit.

De subwoofer zit niet standaard bij de MultiBeam 700, maar moet er los bijgekocht worden. Zonder de Sub S is het basgeluid van de soundbar al best goed, maar met deze compacte subwoofer til je het geluid echt naar een hoger plan. Niet alleen wat je hoort, maar de hele ervaring wordt een stuk intenser. Ik vind het fijn dat Harman Kardon ervoor heeft gekozen om een passende subwoofer te ontwerpen die past bij deze compactere soundbar. Het is ook mogelijk om het grote broertje aan te sluiten, maar dat voelt een beetje uit proportie.

MultiBeam Surround sound

Een van de belangrijkste features van deze soundbar (het zit zelfs verwerkt in de naam) is de MultiBeam surroundtechnologie. De soundbar stuurt het geluid op slimme wijze jouw kamer in waarna het kaatst tegen de muren en uiteindelijk overal om jou heen te horen is. Dat MultiBeam werkt kan ik alleen maar beamen. Deze techniek werkt verrassend goed en ik betrapte mezelf er regelmatig op dat ik even om me heen keek, op zoek naar de bron van het geluid.

Maar, wil je echt de volledige surround-ervaring dan raad ik wel aan om ook de Citation Surround-speakers aan te schaffen. Daarmee komt het geluid ook echt van achter je vandaan, wat toch nog wat indrukwekkender klinkt dan virtueel. Het is helaas niet mogelijk om een surround-set te maken met twee andere Citation-speakers, zoals de One of de 300. Dit had de Citation-familie nog net wat veelzijdiger en completer gemaakt, maar helaas blijft dit alleen mogelijk met de Surround-speakers.

Muziek met de MultiBeam

Een soundbar is in eerste instantie ontworpen om het geluid van je tv op te krikken, maar in de praktijk zien we dat veel mensen de soundbar ook gebruiken om naar hun favoriete muziek te luisteren.

Als pure muziekspeaker komt de MultiBeam 700 los misschien niet zo goed uit de verf als een dedicated Harman Kardon Citation muziekspeaker zoals de Citation 300, maar desalniettemin levert de soundbar een mooi volwassen geluid.

Harman Kardon Citation MultiBeam | Te koop bij Expert

Zelf heb ik de soundbar gekoppeld met de Sub S een andere speaker in een groep, wat samen zorgt voor prachtig multidimensionaal geluid. De basis van het geluid komt van voren tot mij (waar de soundbar staat), de bas hoor ik overal om heen en een deel van de details komen kristalhelder van links, waar mijn andere speaker staat. En dit terwijl de speakers niet gekoppeld zijn als stereopaar. Dit zorgt voor een mooi, gelaagd en compleet geheel waarbij je ontzettend veel klanken hoort. Wil je hier optimaal van genieten, dan is het misschien nodig om de volumes van de speakers specifiek af te stellen, maar met de Google Home-app is dit zo gebeurd.

Op het moment van schrijven heb ik de set zo’n vier weken in huis, waarbij ik hele dagen muziek aan heb gehad en een flink aantal films de revue gepasseerd zijn en ik word af en toe nog steeds verrast door het indrukwekkende geluid. Van een baspartij of een riedeltje op een gitaar in een nummer dat ik al honderd keer heb gehoord, tot een film die opeens een stuk meer indruk maakt; het geluid van de Harman Kardon Citation MultiBeam 700 met Sub S is erg goed.

Design - Een lust voor het oog

Zoals gezegd heeft Harman Kardon bij het ontwerpen van de Citation-familie veel aandacht besteed aan het design. Harman Kardon heeft de Citation-lijn ontworpen voor mensen die genieten van kwaliteit en elk familielid moet tot in de puntjes in orde zijn. Om dat de bereiken heeft het bedrijf samengewerkt met Kvadrat, de Deense textielproducent die naam heeft gemaakt met hoogwaardige stoffen die vaak zorgen voor een mooie industriële touch.

Het feit dat de soundbar is bekleed met textiel heeft ook nog een bijkomend voordeel ten opzichte van een glimmend metaal of kunststof. Het textiel reflecteert niet. Als de soundbar onder je tv staat zie je geen spiegeling van de film in de soundbar, waardoor je niet afgeleid wordt.

De MultiBeam 700 en Sub S zijn beschikbaar in een zwarte en grijze variant. Ik kreeg van Harman Kardon de zwarte variant mee, die erg mooi past bij mijn tv-meubel van hout en (zwart) metaal, en ik kan me voorstellen dat het grijs ook bij veel interieurs past, vooral als daar wat meer kleur in zit.

De MultiBeam 700 is in vele opzichten het kleine broertje van de Citation Bar. Deze soundbar heeft een bescheiden breedte van 79 centimeter en past daardoor ook mooi bij wat kleinere televisies en op compactere tv-meubels. Je kan de soundbar natuurlijk ook ophangen aan je muur. Daarvoor heeft Harman Kardon een wall mounting kit meegeleverd, zodat je direct aan de slag kan.

Conclusie

Harman Kardon Citation is gemaakt voor mensen die genieten van de mooie dingen in het leven en de Citation MultiBeam 700 en Sub S passen hier perfect in. Elk aspect van deze soundbar en subwoofer straalt kwaliteit uit. Van het mooie design met de hoogwaardige textiele bekleding, waarmee de MultiBeam zich echt onderscheidt van menig andere soundbar, tot het heldere en gelaagde geluid. Zelfs naar iets relatiefs kleins zoals de afstandsbediening is genoeg aandacht gegaan om deze goed te laten passen bij de kwaliteit van de rest.

Het geluid van de soundbar is erg goed. Films worden een stuk meeslepender en muziek klinkt duidelijk en helder. Het is jammer dat je voor écht surroundgeluid alleen de Citation Surround-speakers kan gebruiken en niet een paar Citation Ones, maar verder is de is de Harman Kardon Citation MultiBeam 700 en Sub S een gouden combinatie.

Harman Kardon Citation MultiBeam | Te koop bij Expert

Deel deze blog via:

Menno Visser | Productredacteur bij Expert

Review van:

Menno Visser

Productredacteur beeld & geluid bij Expert