Navigatie
  • Gemak van online met de zekerheid van 140 winkels
  • Wij scoren een 8.7

Advies over wifi

Slecht wifi-bereik? Expert lost het op!

U moet er toch niet aan denken dat de verbinding wegvalt als u net de aanschaf van die nieuwe wasmachine afrondt? Geen of een trage wifi-verbinding door slecht bereik is gekmakend in een wereld waarin online zijn al bijna net zo vanzelfsprekend is als water uit de kraan.

Via uw smartphone, tablet, laptop en zelfs de tv bent u tegenwoordig immers bijna de hele dag online. Online op zoek naar nieuwe kleding, muziek streamen via wifi-speakers of Whatsappen met vrienden. Een goede, draadloze (wifi) internetverbinding is onmisbaar.

Expert helpt u aan een stabiele wifi-internetverbinding met voor elk huis een passende wifi-oplossing, zoals een goede router, wifi-versterker, wifi-repeater of homeplugs. Daardoor houdt u overal bereik.

Bekijk alle netwerkproducten | Devolo dLan 1200+ Wifi kit review

1. Wat is nodig voor een goede wifi-verbinding?

Onmisbaar is een goed modem. Internetproviders leveren gratis een modem als u een abonnement afsluit. Dit apparaat stuurt het internetsignaal van de provider naar uw computer.

Kijkt u tv via internet? Wilt u meerdere smartphones en/of tablets aansluiten op wifi? Dan heeft u een router nodig. Dat apparaat sluit u aan op het modem en verdeelt vervolgens het internetsignaal over de apparaten die u wil aansluiten op internet.

Internetproviders als KPN, Ziggo, XS4all, Telfort en Tele 2 leveren bij hun abonnement een modem-router. Met zo’n 2-in-1 apparaat bent u in een keer klaar. Zou u denken. De modem-router moet namelijk worden aangesloten waar uw internetaansluiting het huis binnenkomt. Meestal is dat de goed geïsoleerde meterkast. De meterkast is vaak niet het meest centrale punt in huis en een mogelijke oorzaak van slechte wifi.

2. Welke router heeft u nodig om overal in huis wifi te krijgen?

Als u een router ziet, let dan op de letters achter de code voor de wifi-standaard. Die code begint met IEEE 802.11 met daarachter nog een of meer letters. Als daar IEEE 802.11ac staat, heeft u een router met de snelste wifi-standaard (tot wel 1 GB per seconde!). Heeft de router IEEE 802.11b/g/n dan is de wifi-verbinding een stuk langzamer.

Nieuwe routers maken bovendien gebruik van twee frequenties om het signaal door te geven (5 of 2.4 GHz). De 5 GHz-frequentie is minder druk dan de 2.4 GHz-frequentie en is bovendien veel minder gevoelig voor storing door andere wifi-apparaten, magnetrons of dect-telefoons. Nadeel van de hogere frequentie is wel dat het bereik kleiner is.

Dus staat uw modem-router in de meterkast en plaatst u bij de deur naar de tuin of het balkon een wifi-versterker of wifi-repeater, dan zal het wifi-bereik groter worden. Dezelfde methode werkt uiteraard ook om een wifi-signaal op een of meer bovenverdiepingen te versterken.

Bekijk alle routers

3. Hoe helpen een wifi-versterker of wifi-repeater het wifi-signaal te verbeteren?

Wifi-versterker of wifi-repeaters zijn handige oplossingen om uw wifi-signaal te versterken. Zij herhalen het basissignaal zodat het sterker wordt. Installatie is heel eenvoudig: u stopt hem in het stopcontact, koppelt hem met de router en klaar is Kees. Hou er wel rekening mee dat de snelheid halveert.

Bekijk alle wifi-versterkers en wifi-repeaters

4. Het wifi-bereik vergroten zonder snelheid te verliezen?

Dat kan zeker! Daarvoor bestaat multiroom of Mesh-wifi. Hierbij maken speciale wifi-versterkers, zogeheten nodes, verbinding met de router, en geven dat signaal door aan de volgende node. Met multiroom wifi creëert u zo zonder kabels een compleet dekkend wifi-netwerk met overal dezelfde snelheid.

Bekijk alle multiroom wifi

5. Wifi-bereik vergroten via het stopcontact?

Wifi via het stopcontact? Ook dat is mogelijk. Daarvoor gebruikt u een zogeheten homeplug. Deze set bestaat uit minimaal twee wifi-adapters. De ene steekt u in het stopcontact en verbindt u via een netwerkkabel met de router. De andere stopt u in een stopcontact waar u graag meer wifi-bereik wil.

Bekijk alle homeplugs

Vragen of liever persoonlijk advies?

  • Persoonlijk advies op maat
  • Complete installatie en service
  • Expert is altijd vertrouwd dichtbij!

Liever persoonlijk advies ontvangen? De lokale Expert winkel staat altijd klaar! Op basis van uw wensen, eisen en budget kunnen we samen tot de perfecte keuze komen. Klik hier om te ontdekken wat uw dichtstbijzijnde Expert winkel is. Of klik hier om direct contact op te nemen!

Bekijk alle Expert winkels