Navigatie

Zelf brood bakken – tips en tricks

Nederlanders eten gemiddeld 50,9 kilo brood per jaar. Dat staat voor ongeveer vier boterhammen per dag. Het zorgt voor een voedzame maaltijd. Je kunt brood natuurlijk in de winkel kopen, maar het is leuker en bovendien gezonder om het zelf te maken. Dit kan op verschillende manieren. In deze blog lees je daar meer over. Ook staat onderaan een recept om zelf uit te proberen!

De voordelen

De meningen zijn er tegenwoordig over verdeeld, maar volkoren- en bruinbrood zijn voedzame graanproducten en daarom ook onderdeel van de Schijf van vijf. Deze broden zitten vol met koolhydraten en jodium en verminderen het risico op bepaalde ziektes. Vooral volkorenbrood is erg gezond, omdat het veel voedingsvezels, vitamines en mineralen bevat die belangrijk zijn voor jouw lichaam.

Witbrood is minder gezond, doordat het minder voedingsstoffen bevat. Dit brood levert geen gezondheidsvoordeel op en het wordt dan ook aangeraden om dit te vervangen met bruin- of volkorenbrood.

Er zijn verschillende soorten brood, die gemaakt worden van verschillende graansoorten: tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Ook worden er allerlei pitten en zaden over- en doorheen gestrooid. Je kunt dus eindeloos variëren.

Wanneer bakkers hun brood maken, voegen ze er een rijsmiddel aan toe, zoals desem en zout, en een broodverbetermiddel. Dat middel zorgt ervoor dat het brood langer vers blijft. Wanneer je zelf brood bakt, voeg je er minder zout en broodverbetermiddelen aan toe. Dat maakt zelfgebakken brood gezonder.

Volkorenbrood is erg gezond, omdat de voedingsvezels, vitamines en mineralen daarvan belangrijk zijn voor jouw lichaam

Brood bakken in de oven

Een apparaat dat bijna iedereen wel in huis heeft, is de oven. Dat maakt het voor vrijwel iedereen mogelijk om zelf brood te bakken. Het beste kun je boven- en onderwarmte gebruiken, dus niet de heteluchtstand. Hete lucht zorgt namelijk snel voor plaatselijk verbrande delen van het brood. Op welke temperatuur je de oven moet zetten, hangt af van het recept. Ook is de temperatuur in het recept geen vast gegeven, want bij ieder brood en iedere oven kan het bakproces weer anders uitpakken. Controleer het brood dus regelmatig wanneer het in de oven staat.

Brood bakken in de airfryer

In eerste instantie verbaasde het me, maar eigenlijk is het best logisch: je kunt ook brood bakken in een airfryer. Daarvoor moet je eerst de ingrediënten mixen en het deeg een half uur laten rijzen in een afgedekte kom. Vervolgens laat je het deeg 45 minuten rijzen in de met bakpapier beklede airfryer-mand in een gesloten airfryer. Stel daarna de airfryer in op 160 graden en bak het brood in 35 minuten. Als de 35 minuten om zijn, is het belangrijk om met een satéprikker te controleren of het brood klaar is. Plakt er brood aan de prikker? Dan moet hij nog even 5 minuten in de airfryer. Controleer het daarna opnieuw. Laat het brood afkoelen en je kunt het serveren. Een eitje!

Brood bakken met een broodbakmachine

Het bakken van brood in een airfryer klinkt al gemakkelijk, maar met een broodbakmachine wordt het dat al helemaal. Je hoeft enkel de ingrediënten bij elkaar in de mand te doen en de gewenste instelling kiezen.

Bij de meeste broodbakmachines kan je kiezen voor veel verschillende geautomatiseerde instellingen. Denk bijvoorbeeld aan instellingen voor verschillende soorten brood, zoals volkoren, zoet of Frans brood. Ook maak je er gemakkelijk een sandwich of cake mee. De meeste machines hebben standen voor een extra snelle bereiding of enkel voor het maken van deeg. Bij iedere instelling kan je ook kiezen voor een lichte, medium of donkere korst. Daardoor maak je het brood precies zoals jij het wilt. Met sommige broodbakmachines kan je naast brood ook jam of yoghurt maken!

Glutenvrij en koolhydraatarm brood

Hoewel het assortiment tegenwoordig steeds groter wordt, is er in winkels maar weinig keuze in glutenvrij of koolhydraatarm brood. Dat kan vervelend zijn, vooral wanneer je de broden niet lekker vindt, want met een allergie ben je daar wel aan gebonden.

Het bakken van je eigen brood kan dan een goede oplossing zijn. Je kan daarbij een oven gebruiken, maar het is nog eenvoudiger met een broodbakmachine. Veel apparaten hebben namelijk een speciale stand voor glutenvrij brood. Meer info over broodbakmachines vindt je op onze adviespagina!

Om tot het brood te komen waar jij van zal smullen, kan je verschillende meelsoorten uitproberen. Denk aan kastanje- of amandelmeel. Ook kun je er een luxer brood van maken door er noten en vruchten aan toe te voegen. Gezond én lekker!

Provençaals olijvenbrood

Benodigdheden:

 • 500 gram bloem
 • 130 gram volkoren bloem
 • 1,5 theelepel gist
 • 270 ml lauw water
 • 1 eetlepel honing
 • 4 eetlepels goede olijfolie
 • 250 gram olijven
 • 1 teen knoflook
 • 50 gram pijnboompitten
 • 2 eetlepels provençaalse kruiden
 • 1,5 theelepel zout
 • 3 eetlepels grof zeezout
 • 1 theelepel citroensap
 • Een broodbakmachine

Bereidingswijze:

 1. Doe de honing, het water, de olijfolie en de gist in het bakblik van de broodbakmachine en roer het een beetje zodat de gist gaat werken.
 2. Pers de knoflook en doe die erbij. Wacht 10 minuten, zodat de gist zich beter kan ontwikkelen. Dit zorgt voor meer lucht in je brood.
 3. Weeg de bloem af en gooi deze bovenop het water/gist-mengsel in het bakblik. Doe ook de Provençaalse kruiden, het citroensap en de ruime theelepel zout erbij. Nb: zout heb je nodig voor de smaak, maar maakt gist kapot. Houdt dit daarom zo lang mogelijk uit elkaar.
 4. Kies op de broodmachine het volkorenbrood programma en start het apparaat.
 5. Snij de olijven en leg de zeezout en pijnboompitten klaar.
 6. Sommige broodbakmachine geven een piep-signaal tijdens het kneedproces. Dit geeft aan dat je extra ingrediënten kan toevoegen. Voeg na dit piepje of voor het tweede kneedproces de olijven, zeetzout en pijnboompitten toe. Houd een beetje pijnboompitjes en zeezout achter, zodat je deze later over de bovenkant kan strooien.
 7. Wanneer de broodbakmachine klaar is, haal je de deeghaken uit het deeg. Dit gaat makkelijker met vochtige handen. Bestrooi ook het deeg met de pijnboompitten en zeezout die je apart had gehouden.

Dit brood is heerlijk te serveren met een laagje kruidenkaas. Eetsmakelijk!

Bronnen: voedingscentrum.nl, broodsmakelijk.nl, glutenvrijemarkt.com, broodmachinerecepten.nl, kookfans.nl, airfryerkookboek.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert