Navigatie

Zo start jij 2021 fris en fruitig

We zijn natuurlijk wel klaar met 2020, dus laten we vooral snel focussen op 2021. Wat wil je bereiken en hoe wil je dat gaan doen? Een gezondere leefstijl wordt vaak genoemd, net als meer tijd met je naasten doorbrengen. In deze blog lees je een aantal tips voor een goede start van het nieuwe jaar.

Fruitige smoothies

Zoals gezegd is een gezonde leefstijl één van de populairste dingen die men zich voorneemt voor het nieuw jaar. Een belangrijk onderdeel hiervan is gezond eten. Er wordt al jarenlang van alles geschreven over wat gezond eten precies inhoudt en volgens het Voedingscentrum eet je gezond wanneer je eet volgens de Schijf van Vijf. Daardoor krijg je namelijk alle benodigde voedingsstoffen binnen en verklein je de kans op bepaalde ziektes, zoals hart- en vaatziekten.

Kort gezegd bestaat de Schijf van Vijf uit vijf vakken: Groenten en fruit, Brood, graanproducten en aardappels, Eiwitten, Smeer- en bereidingsvetten en Water. Iedere dag moet je voldoende van alle vijf de vakken te eten, zoals 250 gram groente en 2 stuks fruit. Ook is het belangrijk te blijven variëren binnen die vakken. Hiermee krijgt je lijf wat het nodig heeft.

Het kan lastig zijn om iedere dag voldoende van alle vijf de vakken te eten. Zo kan het zijn dat je vergeet om fruit te eten, je niet van zuivel houdt of jouw lievelingsrecepten te weinig groenten bevatten. Een oplossing hiervoor is eenvoudig: een blender!

Hierin mix je groentes, fruit en zuivel door elkaar tot een heerlijke smoothie. Het is een onwijs eenvoudige manier om in één keer jouw dagelijkse behoefte aan groente en fruit binnen te krijgen. Start je de dag ermee, dan heb je jouw vitaminen al achter de kiezen. Bovendien kan je eindeloos blijven variëren, waardoor je er niet op uitgekeken raakt. Ideaal!

Wil jij jouw jaar fris en fruitig starten en dit vervolgens ook gemakkelijk vast kunnen houden? Maak dan regelmatig de heerlijkste sapjes en smoothies met een blender.

Een fris huis

Er is ook niets fijners dan het jaar beginnen met een brandschoon huis. Het vermindert namelijk onrust, zorgt voor een opgeruimde geest en maakt dat je beter uit kan rusten. Bovendien verlaagt het je stressniveau. Rommel en viezigheid in jouw huis leidt namelijk af en geeft op den duur stress. Word je iedere dag meerdere keren geconfronteerd met die stoel vol gedragen kleding of de eeuwige rommel in de keuken? Dan is er altijd iets wat je nog moet doen, maar wat je voor je uitschuift en dat geeft stress. Het is dus het beste om dit eens goed aan te pakken.

Een schoon en opgeruimd huis is daarnaast bevorderend voor de gezelligheid in huis, creativiteit en jouw geluksgevoel. Rommel is natuurlijk niet gezellig. Wanneer deze afleiding weg is, komt het gezellige interieur en de leuke decoratie veel beter tot zijn recht.

Niet alleen voor je gemoedstoestand en voor het interieur is het beter dat jouw huis schoon en opgeruimd is. Het bevordert ook jouw gezondheid. Bacteriën zijn één van de belangrijkste bronnen van verontreiniging. Het maakt ons gevoelig voor ziektes en infecties, waardoor het belangrijk is om frequent schoon te maken. Wil je meer weten over het belang van een gezond binnenklimaat? Lees dan deze blog.

Natuurlijk heb je er niet altijd tijd voor om het hele huis van top tot teen schoon te maken en op te ruimen. Gedurende het jaar werkt het het beste om de ene dag de ene kamer schoon te maken en de andere dag de andere kamer op te ruimen. Uiteindelijk kan dat er alleen voor zorgen dat je bepaalde gedeeltes van jouw huis vrijwel nooit goed aanpakt. Met de bovengenoemde positieve uitkomsten in je achterhoofd, is het daarom goed om hier aan het begin van het jaar eens veel tijd voor vrij te maken. Het zorgt ervoor dat je aan het begin van het jaar met een schone lei kan beginnen en dat hoef je vervolgens alleen maar bij te houden.

Wil jij tips voor hoe je jouw huis in no time hebt schoongemaakt? Lees dan de blog ‘Tips voor snel een schoon huis’.

Lekker in beweging

Zoals gezegd hoort gezond eten bij een gezonde leefstijl en draagt een schoon huis hier ook aan bij, maar goed bewegen levert natuurlijk ook een belangrijke bijdrage.

Ik kan me voorstellen, en herken het ook, dat het sporten de afgelopen maanden niet de hoogste prioriteit had. Het is buiten koud en binnen gezellig, waardoor je liever knus op de bank blijft zitten.

Het begin van het jaar is daardoor het uitgelezen moment om weer lekker te bewegen. Nu kan je jezelf dit gaan voornemen, maar met enkel een voornemen is het vaak lastig om gemotiveerd blijven. Dit heb ik zelf gemerkt. Ik ben namelijk begonnen met hardlopen en deed dat volgens een vast schema, waardoor ik steeds wist wat ik moest doen en wat het doel was. Toen ik dit volbracht had, wilde ik blijven hardlopen, maar dan zonder schema. Daardoor moest ik steeds zelf bedenken wat ik ging doen en hoe lang ik ging hardlopen. Ik merkte direct dat ik minder die stok achter de deur had en makkelijk kon beslissen om iets minder lang te lopen wanneer ik moe was of geen zin had. Uiteindelijk ging ik steeds minder vaak en ver hardlopen, waardoor ik besloot een nieuw schema te gaan volgen. Direct had ik de motivatie weer terug en ga ik weer vooruit.

Kortom, stel een doel voor jezelf en bepaal hoe je daar wilt komen. Dit kan ook een eenvoudig doel zijn, maar het maakt het in ieder geval concreet en houdt je gemotiveerd. Je kan bijvoorbeeld als doel stellen dat je iedere week een bepaald aantal stappen hebt gezet. Gedurende de week zorg je ervoor dat je die stappen zet, waardoor je regelmatig in actie komt. Het aantal stappen dat je zet kan je eenvoudig bijhouden met een app op jouw telefoon, maar dit kan nog nauwkeuriger met een activity tracker. De meeste van deze wearables kunnen naast het tellen van jouw stappen, ook jouw slaapcyclus bijhouden en een signaal geven wanneer je te lang niet hebt bewogen. Het is een ideaal hulpmiddel om lekker in beweging te blijven.

Tijd voor jezelf

Gezond eten, een schoon huis, lekker in beweging blijven en misschien ook meer tijd met vrienden of familie doorbrengen en doelen behalen in je werk: het zijn allemaal goede voornemens die je in principe voor jezelf doet, maar die er niet per se voor zorgen dat je tijd neemt voor jezelf.

En dat is wel belangrijk! Neem je geen tijd voor jezelf, dan kan je onder andere onrustig, onzeker of minder gelukkig worden. Iedereen heeft tijd nodig om bij te komen en uit te rusten. Je stapt even uit de dagelijkse routine, wat veel voordelen oplevert. Zo vermindert het stress, waardoor jij je relaxter voelt, maar net als bij een schoon huis is tijd voor jezelf niet alleen goed voor je gemoedstoestand. Tijd voor jezelf bevordert ook jouw fysieke gezondheid. Zo verlaagt het bijvoorbeeld het risico op hartziektes. Tot slot worden, als je uitrust, verbindingen in je hersenen verstevigd en kan je nieuwe informatie beter in je opnemen. Dat verbetert jouw geheugen en reactievermogen.

Tijd voor jezelf nemen heeft dus veel positieve uitkomsten. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden bij de start van het nieuwe jaar. Maak dus wekelijks tijd vrij, plof op de bank met een E-reader en kies uit de duizenden boeken dat ene boek dat je wil lezen. Of zet je noise-cancelling koptelefoon op en sluit je even helemaal af voor de buitenwereld. Genieten!

Begin het jaar goed en ontdek jouw favoriete smoothie. Maak je huis van top tot teen schoon, wat al een work out op zich is. Sluit dit af met een middagje languit op de bank met een goed boek. Wij wensen iedereen een fijne jaarwisseling en voorspoedig 2021!

Bronnen: voedingscentrum.nl, gezondnu.nl, homify.nl, ruudmeulenberg.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert