Navigatie

5 tips om zuinig te wassen

Bespaartips

Met de hoge energieprijzen van deze tijd ontkom je er niet meer aan. Energie besparen is nu echt van belang. Het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Er zijn veel huishoudelijke apparaten die een hoop energie verbruiken, maar gelukkig zijn er ook een hoop manieren om dat verbruik zo laag mogelijk te houden.

Een gemiddelde wasmachine verbruikt 100 tot 130 kwh per jaar aan energie. Daarnaast gaat er ook nog eens ongeveer 10.000 liter aan water doorheen. Bij het wassen van je kleding gaat er dus best wel wat energie verloren. Energie kost geld, dus dat verbruik wil je zo laag mogelijk houden. Er zijn een aantal algemene tips die je helpen zuinig te wassen. We vertellen je hieronder over wat je bijvoorbeeld het best met een voorwasprogramma kan doen en hoe vol je de trommel stopt voor een efficiënte was.

5 tips voor zuinig wassen

01

Het is niet altijd nodig om je kleding op 60 graden te wassen. Op 30 graden wordt je kleding ook goed schoon. Als je op een lagere temperatuur wast, gaat er minder energie verloren. Een hygiënische was wordt wel aanbevolen om op 60 graden te doen, maar niet heter dan dat.

02

Spaar zoveel mogelijk de was op, zodat je met een volle trommel kan wassen. Het is namelijk zonde om veel water te gebruiken voor weinig wasgoed. Bij een volle trommel moet er nog wel een handbreedte ruimte over zijn, want wasgoed heeft wel ruimte nodig om gewassen te worden. Heb je een wasmachine met ProSense? Dan weegt de wasmachine het wasgoed en past automatisch het wasprogramma aan. Je kunt dan prima een wasje draaien met een halfgevulde trommel.

03

Zolang je wasgoed niet vuil is, kan je het voorwasprogramma prima overslaan. Dit programma verbruikt namelijk extra water en energie. Door het over te slaan bespaar je niet alleen energie, maar ook nog eens een hoop tijd. Is je wasgoed wel vuil? Dan kan je het van te voren behandelen met vlekkenmiddel om zo alsnog het voorwasprogramma over te slaan.

04

Elke moderne wasmachine beschikt tegenwoordig over een handig eco-programma. Met dit programma bespaar je veel water en energie. Goed om te weten is dat dit programma een stuk langer duurt dan een standaard programma, maar onderaan de streep is het een stuk energiezuiniger.

05

Ook buiten het wassen om kun je energie besparen met je wasmachine. Zet hem namelijk altijd uit na het wassen. Als je hem aan laat staan, verbruikt hij nog steeds een beetje energie.

Door deze tips toe te passen zal je merken dat de energierekening een stukje lager uitkomt. Het zijn vaak de kleine details die samen een groot verschil maken. Dus draai je was op een lage temperatuur, gebruik het eco-programma en spaar je wasgoed op. Wil je meer weten over het verbruik van een wasmachine? Check dan onze adviespagina’s of vraag het aan een van onze medewerkers bij een Expert-winkel in de buurt!