Navigatie

Verbruik wasmachine

Wat verbruikt een wasmachine?

Als je een nieuwe wasmachine wil kopen willen de meeste mensen dat de wasmachine niet alleen goed wast maar ook energiezuinig is en zuinig met water omgaat. Maar hoeveel water en energie gebruikt een wasmachine nou eigenlijk? Dit kun je zien op het energielabel van de wasmachine. Op het label vind je de energieklasse, het stroomverbruik per 100 wasbeurten en hoeveel water de wasmachine gebruikt. Hieronder vertellen we je meer over deze cijfers en hoe je bepaalt of een wasmachine zuinig is of niet.

Verbruik wasmachine

Met een energiezuinige 8 kg wasmachine met energieklasse A bespaar je per jaar zo’n €36,- aan energiekosten ten opzichte van een niet-energiezuinige wasmachine.

Energieklasse Verbruik per wasbeurt (kWh) Verbruik per jaar (kWh) Energiekosten per jaar

A

0,47 kWh 70,5 kWh €47

B

0,54 kWh 81 kWh €54

C

0,62 kWh 93 kWh €62

D

0,73 kWh 109,5 kWh €73

E

0,83 kWh 124,5 kWh €83
Energieklasse

Energieklasse

Als eerste kijk je bij een nieuwe wasmachine naar de energieklasse. Dit geeft een duidelijke indicatie van hoe energiezuinig de wasmachine is. Energieklasse wordt aangeduid met de letters A t/m G waarbij energieklasse A het meest zuinig is. De grootte van de wasmachine speelt echter wel een rol. Vergelijk je twee wasmachines die even groot zijn? Dan geeft de energieklasse een hele goede vergelijking. Maar energieklasse geeft een minder goed beeld wanneer je een grote met een kleine wasmachine wil vergelijken. Lees daarvoor hieronder verder over het energieverbruik.

Energieverbruik in kWh per 100 wasbeurten

Als je nog nauwkeuriger wil weten hoeveel energie een wasmachine gebruikt, kijk dan naar het energieverbruik in kWh per 100 wasbeurten. Dit is tevens de beste manier om het verbruik van twee wasmachines van verschillende grootte met elkaar te vergelijken.

De energieklasse en het energieverbruik worden gemeten bij het Eco 40-60 programma. Als je vaak op 30 graden wast, kun je daarom mogelijk nog energiezuiniger wassen dan op het energielabel is aangegeven. Maar een was op 90 graden kost juist meer energie. Al met al geeft het energieverbruik per 100 wasbeurten een goede gemiddelde indicatie van het energieverbruik van de wasmachine.

Waterverbruik in liter per wasbeurt

Naast het energieverbruik van de wasmachine wil je natuurlijk ook kijken naar het waterverbruik. Vroeger verbruikten wasmachines immens veel water om een was te draaien, maar de afgelopen decennia is het waterverbruik steeds lager geworden. Het voordeel van wassen met minder water is dat je ook minder wasmiddel en minder energie nodig hebt voor een schone was. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Ook het waterverbruik wordt op het energielabel aangegeven, bij het symbool met het kraantje. Dit getal geeft aan hoeveel liter water de wasmachine gebruikt tijdens een Eco 40-60 programma. In het algemeen geldt dat een grote wasmachine met veel wasgoed erin meer water verbruikt dan een kleine wasmachine met weinig wasgoed, maar daarnaast spelen natuurlijk ook de gebruikte wasmachinetechnieken een rol.

Wasmachine vullen

Hoeveel en hoe vaak wil je wassen?

Nu je weet wat de verschillende waardes betekenen is het goed om nog even stil te staan bij hoeveel je gemiddeld wast. Vaak is het zuiniger om in één keer een grote was te draaien dan meerdere kleine wasjes achter elkaar. Kijk daarom voordat je naar de energieklasse en het waterverbruik gaat kijken altijd eerst naar het benodigde vulgewicht van de wasmachine.

Het heeft geen zin om voor een kleinere wasmachine te kiezen als vervolgens blijkt dat het wasgoed er niet in past. Ondanks dat een grotere wasmachine wat meer water en energie gebruikt, kan dit nog steeds een stuk energiezuiniger zijn dan meerdere wasjes achter elkaar moeten doen in een kleinere wasmachine. Kies dus de wasmachine die het beste bij jouw huishouden past.

Conclusie

Door naar de bovengenoemde drie waardes te kijken, krijg je een goed beeld van het water- en energieverbruik van een nieuwe wasmachine en kun je verschillende wasmachines goed met elkaar vergelijken. Al deze waardes staan duidelijk aangegeven op het energielabel. Wasmachines die even groot zijn, dus met een zelfde vulgewicht, zijn het makkelijkst om met elkaar te vergelijken. Wil je een grote met een kleine wasmachine vergelijken, kijk dan ook naar het energieverbruik. Houd er ook rekening mee hoeveel en hoe vaak je wil wassen want als je veel wast, kan een grotere wasmachine toch zuiniger zijn.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!