Navigatie

LG OLED G4 review: het nieuwe paradepaartje van LG

Door: Antoine

We waren te gast bij LG om alvast een kijkje te nemen naar hun nieuwe tv in de populaire LG OLED G-serie, waar het dit jaar de beurt is aan de G4. In deze review vertellen we wat er allemaal nieuw is en wat je nog meer kunt verwachten.

Pluspunten

  • + Uitstekende beeldkwaliteit met een 4K-resolutie en OLED evo

  • + Je hangt de tv heel strak tegen de muur met de ingebouwde muurbeugel

  • + Met LG Wow Orchestra klinkt het geluid nog grootser

  • + Verversingssnelheid van maar liefst 144 Hz

Minpunten

  • - De tv heeft geen voetjes waardoor je hem niet op een tv-meubel kwijt kunt

  • - Geen meegeleverde Zero Connect Box voor het netjes wegwerken van kabels

Belangrijkste specificaties LG OLED G4

Beeldresolutie
3840 x 2160 (4K)
Beeldtype
OLED evo
Besturingssysteem
WebOS 2024
Gametechnieken
VRR, ALLM, G-Sync, FreeSync, HGiG
Bijzondere kenmerken
Dynamic Tone Mapping Pro, LG Wow Orchestra, Game Optimizer

Haarscherpe details met meer dan 8 miljoen pixels achter het scherm

Iets wat je sowieso kunt verwachten van de LG OLED G4 is een goede beeldkwaliteit. Net als zijn voorganger, de LG OLED G3, beschikt hij over een 4K-resolutie met OLED evo. Dit betekent dat er meer dan 8 miljoen pixels in de tv zitten wat zorgt voor een hele scherpe weergave op het scherm.

Extra laag in het beeldpaneel voor meer helderheid

OLED evo daarentegen heeft misschien wat meer uitleg nodig. Heel kort gezegd komt het erop neer dat het een OLED-scherm is met een extra laag in het beeldpaneel. Deze extra laag zorgt ervoor dat de helderheid op het scherm nog beter is. Dus naast de uitstekende zwartwaardes van OLED die vooral van pas komen in donkere ruimtes, heb je met OLED evo dus ook nog eens helderheid op het scherm waardoor je je OLED-tv dus ook prima in een verlichte ruimte kunt neerzetten.

De tekst gaat verder onder de producten:

Alles voor het beste beeld

De helderheid op het scherm wordt nog eens extra gepusht door een techniek die LG ‘Brightness Booster Max’ noemt. Hiermee wordt er een nog hogere piekhelderheid behaald, waardoor het scherm dus nog helderder wordt.

Een andere techniek die net als Brightness Booster Max elk jaar is terug te zien, is Dynamic Tone Mapping Pro. Dit is een techniek die het beeld als het ware in 5000 blokken verdeeld en die stuk voor stuk optimaliseert voor het beste beeld. Met de toevoeging van Super Anti Reflectie heb je geen last van reflecties op het scherm, zelfs niet wanneer je in een kamer met veel licht zit.

En alsof dat nog niet genoeg is, komen er ook nog eens dingen als Dolby Vision IQ, Filmmaker Mode en ondersteuning voor HLG en HDR10 Pro bovenop. Dolby Vision IQ is de nieuwste versie van Dolby Vision. Hiermee worden beeldinstellingen aangepast op basis van de hoeveelheid licht in je kamer. Filmmaker Mode is weer heel wat anders. Dit is namelijk een techniek die juist alle beeldbewerkingen uitzet, zodat je de film krijgt voorgeschoteld zoals die bedoeld was door de filmmaker.

Scherpere beelden met vernieuwde processor

Leuk allemaal, maar dit alles onderscheidt de G4 nog niet echt van de G3. Waar die dat wel doet is met de vernieuwde processor. In de nieuwe LG G4 zit een Alpha 11 AI Processor. Volgens LG moet deze processor zorgen voor een duidelijke verbetering bij het verwerken van helderheid, scherpte en kleuren op het scherm. Eén van de mooiste dingen aan de nieuwe processor is de verbeterde AI upscaling. Deze techniek maakt gebruik van allerlei algoritmen om de resolutie van jouw film of serie te analyseren en die vervolgens te verbeteren. Het resultaat is daardoor dus nog scherpere beelden.

Je tv als een schilderij aan de muur

Als de voorgaande LG OLED G-tv’s ergens bekend om stonden, dan waren dat wel hun designfeatures. Zowel de G2 als de G3 werden geleverd zonder pootjes en dus moest je ze wel ophangen aan de muur met de ingebouwde muurbeugel. Dit jaar is dat ook niet anders. Met de muurbeugel hang je de de tv heel strak tegen de muur waardoor het lijkt alsof je een schilderij ophangt in je kamer. Het nadeel is alleen wel dat je de televisie daardoor niet op een tv-meubel kunt neerzetten. Je koopt deze tv dus echt voor aan de muur.

Helaas wordt er bij de LG G4 geen Zero Connect Box meegeleverd, zoals dat wel zo is bij de LG M4. Dus je moet je kabels zelf netjes achter de televisie of met een gootje wegwerken.

De LG OLED G4 is verkrijgbaar in de populaire inchmaten 55- en 65-inch, maar de hij komt ook nog in de grotere formaten van 77-, 83- en zelfs in 97-inch!

Het beste geluid voor jouw kamer

Op het gebied van geluid heeft LG weinig tot eigenlijk helemaal geen veranderingen doorgevoerd. Dus dat betekent dat de G4 ook Dolby Atmos ondersteunt waarmee je geniet van een meeslepend 3D-geluid alsof je midden in je film zit.

Ook AI Acoustic Tuning vinden we terug op de G4. Hiermee wordt het geluid helemaal geoptimaliseerd voor jouw ruimte. Wat je daarvoor nodig hebt, is de Magic Remote. Met de microfoon meet je de kamer en zo past AI Acoustic Tuning de geluidsinstellingen van de tv helemaal aan op jouw kamer.

Alle speakers optimaal benut met Wow Orchestra

Vorig jaar maakte we kennis met LG Wow Orchestra wat dit jaar ook weer terugkeert. Deze techniek zorgt voor een betere samenwerking tussen een LG-soundbar en in dit geval de LG G4. Het mooie daarvan is dat het volledig draadloos gaat. Zowel de tv als de soundbar gebruikt alle audio-kanalen om je het beste geluid te leveren. Dit werkt overigens alleen met LG-soundbars die ook over Wow Orchestra beschikken.

Vloeiende beelden voor een soepele game-ervaring

Dat de LG G4 een echte topper is als het aankomt op het kijken van films en series is nu wel duidelijk, maar laten we niet vergeten dat deze tv ook zeer geschikt is voor gamen.

Vorig jaar keken we nog naar een tv met een verversingssnelheid van 120 hertz, maar nu is dat uitgebreid naar maar liefst 144 hertz. Wat betekent dat? Hiermee lopen alle bewegingen op het beeld nog soepeler en heb je nauwelijks nog last van haperingen op je beeld. Nadeel is alleen wel dat consoles zoals de PS5 en de Xbox deze hoge verversingssnelheden nog niet halen. Voor pc-gamers is 144 hertz sowieso interessant!

Er is trouwens wel één uitzondering op dit gebied, want het grootste model, de 97-inch, houdt het bij 120 hertz aan verversingssnelheid.

Verder tellen we ook 4 HDMI 2.1 poorten waarmee technieken als VRR en ALLM ook mogelijk worden. VRR laat je videokaart samenwerken met de game die je speelt en zorgt voor een juiste beeldverversing zodat er zo weinig mogelijk haperingen te zien zijn. ALLM is een techniek die je tv automatisch in 'Gaming Modus' zet. Daarbij wordt het hele scherm en de omgeving aangepast naar de best mogelijke manier voor gaming.

En nu we het dan toch over de gamingtechnieken hebben, de tv ondersteunt ook FreeSync, G-Sync en HGiG. FreeSync en G-Sync gaan nog net iets verder dan VRR en passen de verversingssnelheid ook aan op je videokaart. HGiG zorgt juist weer voor de mooie HDR-kleuren in een game!

En als je echt helemaal de details wilt induiken dan heeft LG nog altijd de Game Optimizer voor je. Hierin zet je bijvoorbeeld de technieken als VRR of G-Sync aan en uit. Alle instellingen die je nodig hebt om je spel optimaal te kunnen spelen zijn hier te vinden.

Het vernieuwde WebOS 2024

Bij een nieuwe tv hoort natuurlijk ook een frisse update van het smartplatform. WebOS 2024 heeft geen grote veranderingen, maar hier en daar zijn er wel wat kleine dingetjes nieuw. Aan de linkerkant vind je nu bijvoorbeeld je profiel, de instellingen en de zoekfunctie. En het is nu mogelijk om tot 10 profielen aan te maken!

Geen grote veranderingen, maar wel weer een nieuw likje verf waardoor het er weer fris uitziet. WebOS 24 komt overigens naar alle LG-modellen die in 2022 of later op de markt zijn gebracht. Dus dat betekent ook dat je deze interface op de G3 van vorig jaar zult zien.

LG doet er nog eens een schepje bovenop

De LG OLED G4 is een uitstekende tv en trekt de lijn van de G3 wat mij betreft mooi door. Wat de G4 uniek maakt is voornamelijk de nieuwe en betere processor en natuurlijk de hogere verversingssnelheid. Al met al doet LG G4 er nog net een schepje bovenop en dat terwijl de G3 echt al een hele goede tv is.

Kom ook gezellig langs in 1 van onze 140 winkels om de tv zelf eens te bekijken. Daar staan onze medewerkers in de winkel voor je klaar om te voorzien van persoonlijk advies. Ben je ook benieuwd naar de andere tv’s in de LG-line up? Check die dan hieronder.

LG OLED C4 review