Navigatie

Sonos Ace review: Wat kun je verwachten van Sonos eerste koptelefoon?

Door: Annelies

Sonos heeft z’n allereerste koptelefoon ooit gelanceerd! De Sonos Ace. Wij zijn één van de eersten die dit product in handen hebben. In deze review nemen we je mee langs alle belangrijke dingen die je moet weten van deze Sonos-koptelefoon.

Pluspunten

  • + Uitstekend geluid dankzij de speciaal ontworpen drivers

  • + Sluit je af van omgevingsgeluid met actieve noise cancelling

  • + Verbind de koptelefoon met een Sonos-soundbar om zo van het beste tv-geluid te genieten

  • + Handige Content Key knop voor het bedienen van de koptelefoon

Minpunten

  • - Koptelefoon is niet waterdicht

  • - Met een gewicht van 316 gram is hij zwaarder dan een gemiddelde koptelefoon

Belangrijkste specificaties Sonos Ace

Gewicht
312 gram
Noise Cancelling
Ja
Accuduur
30 uur met noise cancelling
Wat zit er in de doos?
Oplaadkabel, audiokabel, travel case met een afneembaar kabeltasje
Bijzondere kenmerken
Lossless audio, draagdetectie, Aware Modus, Dolby Atmos

Koptelefoon met het geluid van Sonos

Sonos kennen we allemaal van de soundbars, de speakers en de subwoofers, maar voor het eerst komen ze nu dus ook met een koptelefoon. Om een zo goed mogelijk geluid te creëren heeft Sonos de hulp ingeschakeld van bekende artiesten en producenten zoals Rick Rubin die onder andere met de Red Hot Chili Peppers en Adele heeft gewerkt. Met die kennis heeft Sonos uitstekende drivers gemaakt die, in combinatie met de actieve noise-cancelling, voor een heel mooi geluid zorgen.

Strakke koptelefoon met metalen accenten

Maar voordat we dieper ingaan op het geluid, kijken we allereerst even naar wat het meest in het oog springt, het design.

De koptelefoon heeft een strakke matte afwerking met wat metalen accenten. Hij heeft daardoor ook wel iets weg van de Airpods Max. De oorkussens zijn gemaakt van superzachte foam en zitten daarmee lekker comfortabel op je hoofd. Verder zitten er op beide oorschelpen verschillende knopjes, maar daar leggen we verderop in de review meer over uit.

De Sonos Ace is niet waterdicht en heeft ook geen waterbestendigheidsclassificatie heeft. Dus wees wat voorzichter aan de rand van het zwembad.

De koptelefoon is overigens niet het enige wat in de doos zit, want daarnaast krijg je ook nog eens een handige travel case met een afneembaar kabeltasje meegeleverd, een USB-C-kabel voor het opladen van de koptelefoon en nog een 3,5 millimeter-kabel om de koptelefoon ook bekabeld te kunnen gebruiken.

Qua kleuren is de Sonos Ace verkrijgbaar in het zwart en in het wit.

De tekst gaat verder onder de producten:

Ruimtelijk en helder geluid

Het belangrijkste aan een koptelefoon en misschien ook wel hetgeen waar je het meest benieuwd naar bent, is het geluid.

Sonos heeft in beide oorschelpen een speciaal ontworpen 40 millimeter dynamische driver gestopt die dus zijn ontworpen in samenwerking met mensen die echt verstand hebben van geluid en muziek.

Als je het geluid zou moeten omschrijven kom je al snel op woorden als ruimtelijk en vooral heel helder. Bij de wat krachterigere rockmuziek hoor je goed het verschil tussen elk instrument en komt de bas mooi naar voren. En bij de wat rustigere muziek, zoals wat nummers van Billie Eilish, komt de stem heel goed naar voren en wordt dit goed gescheiden van de rest van de muziek.

Verder ondersteunt de koptelefoon lossless audio. Dit is heel erg vergelijkbaar met het wat bekendere hi-res audio. Hiermee wordt het studiogeluid, dus zoals de artiest het heeft opgenomen, beter bewaard. De details komen daarmee ook nog beter naar voren. Het verschil tussen hi-res- en lossless audio zit hem meer in de manier hoe het geluid verwerkt wordt, maar het verschil in geluid is vrijwel niet te horen.

Om van lossless audio te genieten moet je ook een streamingsdienst hebben die dit ondersteunt. Spotify ondersteunt dit bijvoorbeeld niet, maar diensten zoals Apple Music, Tidal en Deezer dan weer wel.

Sluit je af van omgevingsgeluid met actieve noise-cancelling

De koptelefoon beschikt over actieve noise-cancelling waarmee je jezelf dus kunt afsluiten van het omgevingsgeluid. Heel nuttig als je bijvoorbeeld in de trein of het vliegtuig zit om zo het geluid van de motoren weg te filteren. Daarnaast komen details in de muziek ook beter naar voren met noise-cancelling.

Om je af te sluiten van het omgevingsgeluid maakt de Sonos koptelefoon gebruik van acht microfoons die de omgevingsgeluiden opvangen waarop de koptelefoon dan anti-geluidsgolven kan maken om zo het geluid dus weg te filteren.

Maar goed, soms is het ook wel lekker en veilig om wel iets van je omgeving te horen en tegelijkertijd van je muziek te genieten. Dan heeft de Sonos gelukkig ook nog Aware Mode waarbij je dus wel omgevingsgeluiden hoort. Om te switchen tussen beide modus moet je op het knopje onder de grote knop drukken.

De koptelefoon heeft ook draagdetectie, dus daarmee stopt de muziek met spelen zodra je de koptelefoon afzet. En hij heeft Dolby Atmos geluid, mits je daarvoor dan wel aan een apparaat bent gekoppeld en content bekijkt wat ook Dolby Atmos ondersteunt.

Neem je koptelefoon mee in je Sonos-netwerk

Als je kiest voor een Sonos Ace is de kans groot dat je al andere Sonos-producten hebt. En waar Sonos bekend om staat, is de makkelijke connectie met speakers en soundbars waardoor je een multiroom netwerk maakt. Zelfs met een koptelefoon hebben ze een manier gevonden om deze mooi te koppelen met een geschikte Sonos soundbar. Door de knop op je koptelefoon lang ingedrukt te houden, kun je tv-audio van je Sonos-soundbar naar je koptelefoon brengen en krijg je de ultieme home theater ervaring op je koptelefoon!

Zo kun je dus lekker ongestoord kijken naar een film of tv-programma tot laat in de nacht zonder daarbij ook je huisgenoten te storen. Je moet hiervoor wel even de koptelefoon in je Sonos-app zetten en ‘Add TV Audio Swap’ aanzetten.

Regel je muziek en beheer je oproepen zonder je telefoon uit je zak te halen

Zowel links als rechts zitten er knopjes op het apparaat, waarvan de zogeheten Content Key het belangrijkste is. Met deze knop kun je namelijk zo’n beetje alles bedienen.

Met één keer drukken op de knop zet je een nummer op pauze of speel je hem weer verder, maar aangezien je dus ook draagdetectie hebt zul je dit niet heel veel gebruiken.

Als je een nummer wilt skippen dan druk je twee keer op deze knop. En wil je juist het vorige nummer van je afspeellijst nog eens afspelen dan moet je drie keer op deze knop drukken.

Je kunt natuurlijk ook gebeld worden als je de koptelefoon op hebt. Stel je bent niet in de buurt van je telefoon of je hebt geen zin om hem uit je broekzak te halen, dan hoef je maar één keer op de knop te klikken om de oproep op te nemen. Je kunt de oproep ook weigeren door dezelfde knop lang ingedrukt te houden.

De knop kun je ook omhoog en omlaag doen. Hiermee kun je dan heel makkelijk het volume regelen. Dus omhoog om het geluid wat harder te zetten en omlaag om het wat zachter te zetten. De knop onder de Content Key is dus de knop voor het switchen tussen noise cancelling en Aware Modus. Als je deze knop lang ingedrukt houdt dan activeer je de spraakassistent. Op de linkeroorschelp zit de aan- en uitknop. Deze moet je drie seconden inhouden om hem aan of uit te zetten. Als je hem nog iets langer inhoudt gaat hij verbinding maken met bluetooth en kun je er een apparaat aan koppelen. De Sonos Ace werkt heel makkelijk met zowel Apple- als Android-apparaten.

Geniet de hele dag van muziek

De koptelefoon heeft er een prima batterij inzitten. Met een accucapaciteit van 1060 mAh ondersteunt hij een luistertijd van maximaal 30 uur of een gesprekstijd van 24 uur met noise cancelling ingeschakeld.

Opladen doe je met de meegeleverde USB-C-kabel. Daar zit geen oplaadblokje bij dus die moet je zelf apart nog aanschaffen, of je gebruikt er gewoon eentje van een andere oplader die je thuis hebt liggen. Het opladen gaat trouwens lekker snel. Je hoeft hem maar drie minuten aan de lader te leggen om alweer drie uur lang van muziek te kunnen genieten. Een volledige lading doet de koptelefoon in drie uur.

De voordelen van de Sonos-app

Tot slot nog even kort de app van Sonos. Vanaf hier kun je verschillende dingetjes aanpassen, zoals de equalizer bijvoorbeeld. Hiermee bepaal je de hoge-, lage- en middentonen van de muziek. En verder kun hier ook dynamische hoofdtracking aan- en uitzetten. Deze techniek volgt de bewegingen van je hoofd om daar de audio-ervaring op aan te passen.

De kwaliteit die van Sonos mag verwachten

Dit is dus de Sonos Ace, de allereerste koptelefoon van Sonos. Het mooie design, het uitstekende geluid en ook weer die makkelijke verbinding met andere Sonos-apparaten maakt deze koptelefoon een mooi product. Het enige kleine dingetje is dat hij dan weer niet waterdicht is, wat je dan toch wel mag verwachten van zo’n mooie koptelefoon.

Ik kan me voorstellen dat je nu wel nieuwsgierig bent geworden, dus ik zou zeggen kom langs in 1 van onze 140 winkels om hem zelf eens te bekijken. Dan kan je ook gelijk het geluid ervaren.