Navigatie
 • Gemak van online met de zekerheid van 140 winkels
 • Wij scoren een 8.7

Advies over scheerapparaten

Als u een nieuw scheerapparaat wil kopen kunt u uit veel soorten kiezen. Zo zijn er scheerapparaten waarmee u niet alleen droog, maar ook nat kunt scheren, zelfs onder de douche. Verder zijn er twee verschillende scheersystemen: een kopsysteem en een bladsysteem. Uw baardgroei en uw huidtype kunnen bepalen voor welk scheerapparaat u kiest. Expert staat voor persoonlijk advies, naast de beste service. Hieronder leggen wij u alvast uit waar u op moet letten als u een scheerapparaat wilt kopen.

Scheersysteem | Baardgroei | Nat of droog | Gevoelige huid | Onderhoud | En verder

Bekijk alle scheerapparaten

1. Welk scheersysteem kiest u?

Er zijn meerdere soorten scheersystemen. Het belangrijkste verschil is of u roterende (het kopsysteem) of vibrerende (het bladsysteem) mesjes wilt. De meeste scheerapparaten zijn voorzien van geavanceerde huidbeschermingstechnologieën. Scheren moet tenslotte leiden tot een gladde huid die lekker voelt.

Kopsysteem scheerapparaat Bladsysteem scheerapparaat
Kopsysteem Bladsysteem (folie)

Scheerapparaat met kopsysteem
Scheerapparaten met roterende mesjes, zijn de scheerapparaten met een scheerkop. Een scheerkop bestaat meestal uit 3 scheerringen. Elke ring bevat mesjes die met hoge snelheid roteren zodra u het scheerapparaat aanzet. De keuze voor de hoeveelheid scheerringen wordt gemaakt op basis van de baardgroei, maar ook vanuit het comfort van scheren. Meerdere scheerringen zijn dusdanig geplaatst dat ze flexibel meebewegen, wat zorgt voor comfortabel scheren en een glad scheerresultaat. De scheerringen hebben meerdere draairichtingen, zijn flexibel en volgen daardoor de contouren van de huid. Hierdoor is minder druk nodig, wat leidt tot minder irritaties. Naast de keuze voor het aantal scheerringen, zijn er diverse snijsystemen, welke geschikt zijn voor de diverse soorten baardgroei. Voordeel van een kopsysteem scheerapparaat is dat de meebewegende  koppen heel precies de contouren van uw huid kunnen volgen.

Scheerapparaat met bladsysteem (folie)
Een bladsysteem scheerapparaat heeft scheermesjes die vibreren. Een scheerblad (ook wel folie genoemd) bedekt de mesjes. Het folie heeft een gaatjespatroon waardoor uw baardharen naar de mesjes worden geleid. Het voordeel van een bladsysteem scheerapparaat is dat het meestal (niet altijd) dichter op de huid scheert dan een kopsysteem scheerapparaat. Dit komt met name door het gaatjespatroon. Verder scheert het apparaat efficiënt doordat de mesjes tot wel 14000 keer per minuut trillen. Nadeel is dat door de blokvorm het lastiger is om de contouren van uw gezicht precies te volgen.

Drie-dagen baard trimmen

2. Baardgroei

Er zijn diverse soorten haar, dat geldt ook voor de baard. Het is belangrijk om een scheerapparaat te kopen dat geschikt is voor uw type baardgroei. Baardgroei wordt ingedeeld in lichte tot zware baardgroei. De meeste mensen hebben een gemiddelde baardgroei. De primaire functie van een scheerapparaat is om al het haar te verwijderen, zo glad mogelijk. De meeste scheerapparaten tillen de haartjes op en snijden vervolgens, zowel de lange als de korte haren.

Als u zware baardgroei heeft, of als u niet elke dag wil scheren, is het verstandig om voor het scheren de haartjes eerst te trimmen zodat het scheerapparaat tijdens het scheren minder werk hoeft te verrichten. Bovendien voorkomt dit huidirritaties; hoe minder scheerbewegingen u maakt, hoe beter dat is voor uw huid.

Als u het mooi vindt om uw gezicht niet helemaal glad te scheren, kunt u kiezen voor een drie-dagen baard. Voor het onderhouden van een drie-dagen baard heeft u een scheerapparaat met ingebouwde trimmer of trim-opzetstuk nodig. Sommige trimmers zijn ook geschikt om een volle baard te onderhouden.

Nat scheren met een scheerapparaat

3. Nat of droog scheren?

Wil u een scheerapparaat waarmee u alleen droog kunt scheren of vindt u het belangrijk dat u ook nat kunt scheren? Droog scheren is makkelijk voor een snelle scheerbeurt. Met sommige instapmodel scheerapparaten kunt u alleen droog scheren. Nat scheren is beter voor de huid en is met name bij een gevoelige huid aan te raden.

Tegenwoordig is het met de meeste scheerapparaten mogelijkheid om ook nat te scheren. Veel scheerapparaten zijn 100% waterdicht zodat u ze zelfs onder de douche kunt gebruiken! U brengt eerst het schuim of de gel op uw huid aan, zoals bij nat scheren, en scheert vervolgens met een scheerapparaat. Als u nat wil scheren, kies dan voor een waterdicht scheerapparaat.

4. Scheren voor mensen met een gevoelige huid

Mensen met een gevoelige huid, hebben sneller last van huidirritatie na het scheren. Om dit tot een minimum te beperken kunt u het volgende doen:

 • Was uw gezicht voor het scheren eerst met warm water.
 • Gebruik altijd een schoon, goed onderhouden scheerapparaat.
 • Als u een paar dagen niet heeft geschoren en er sprake is van langere baardhaartjes dan is het beter voor uw huid om uw baard eerst te trimmen voordat u gaat scheren.
 • Scheer altijd nat, met een waterdicht scheerapparaat dat gemaakt is om nat mee te scheren. Gebruik scheergel of schuim dat geschikt is voor de gevoelige huid.
 • Scheer met de baardharen mee, in de lichtste stand en zet geen druk.
 • Na het scheren spoelt u uw gezicht af met koud water. Dep uw gezicht voorzichtig af met een handdoek en gebruik hydraterende crème.
 • Kies voor een scheerapparaat dat speciaal is ontwikkeld voor het scheren van de gevoelige huid.
Reinigingsstation voor scheerapparaat

5. Het scheerapparaat schoonmaken en onderhouden

Als u uw scheerapparaat goed schoon houdt en onderhoudt, heeft u er jarenlang plezier van en voorkomt u huidirritaties. Hier zijn een aantal tips:

 • Spoel de scheerkop na elke scheerbeurt af onder de kraan.
 • Maak de scheerkop na elke drie scheerbeurten grondig schoon door de kamers en de mesjes van het scheerhoofd af te spoelen en schoon te borstelen. Dit gaat het best met een reinigingsstation. Een reinigingsstation smeert de scheerkoppen, maakt de scheerkoppen hygiënisch schoon en laadt tegelijkertijd het scheerapparaat op.
 • Vervang de scheerkop elke 12 maanden.

Reinigingsstation
Met een reinigingsstation gaat het reinigen van uw scheerapparaat volautomatisch. Een reinigingsstation gebruikt een reinigingsvloeistof op alcoholbasis waarmee het met hoge druk de scheerkoppen hygiënisch schoon spuit. De vloeistof smeert bovendien de mesjes van de scheerkop. En ondertussen wordt het scheerapparaat opgeladen. De reinigingsvloeistof van het reinigingsstation moet u regelmatig bijvullen met navulsets. Meestal bevat een navulset twee of drie reinigingscartridges. Als u een reinigingsstation praktisch vindt, kies dan bij de aanschaf van het scheerapparaat voor een scheerapparaat met reinigingsstation. Een reinigingsstation wordt ook wel SmartClean of Clean & Charge genoemd.

6. Waar kunt u nog meer op letten?

Naast de bovengenoemde punten, kunt u bij de aanschaf van een scheerapparaat ook nog kijken naar:

 • De accuduur en oplaadtijd
 • Of er opzetstukken bij zitten, zoals een baardtrimopzetstuk, precisieopzetstuk,  neustrimmer of gezichtsreiniger
 • Of het scheerapparaat een dockingstation heeft (reinigingsstation of laadstation)
 • Of het scheerapparaat makkelijk is schoon te maken (reinigingsstation)
 • Of het scheerapparaat gemakkelijk mee op reis is te nemen (zit er een reisetui bij?)

Vragen of liever persoonlijk advies?

Krijgt u liever een persoonlijk advies? Uw lokale Expert winkel staat voor u klaar! Wij helpen u met het maken van de perfecte keuze, op basis van uw wensen, eisen en budget. Klik hier om een Expert winkel bij u in de buurt te vinden. Of klik hier om direct contact op te nemen!

 • Persoonlijk advies op maat
 • Complete installatie en service
 • Expert is altijd vertrouwd dichtbij!

Bekijk alle Expert winkels