Navigatie

Laptop of Chromebook? | Video advies

19-03-2021

Een Laptop of een Chromebook? Wat moet je nu kiezen? Als je een laptop of een Chromebook wilt kopen moet je op allerlei dingen letten. In deze video helpen we je met deze keuze!

Bekijk het aanbod

1. Introductie

Bij een aankoop van een nieuwe laptop wil je er zeker van zijn dat je het juiste apparaat koopt voor jouw gebruik. Het kan dan lastig zijn om zelf alles uit te zoeken. Wij hebben hier een Windows laptop en vergelijken deze met een Chromebook.

2. Besturingssysteem

Als eerste, het besturingssysteem. Een Windows laptop draait, zoals de naam al zegt, op het besturingssysteem Windows. Met Windows kun je eigenlijk alles doen wat je hartje begeert en is dan ook het meest ondersteunde besturingssysteem. Wil je foto’s bewerken in een Adobe programma of de nieuwste games spelen, dan kan dit allemaal op een Windows laptop.

Een Chromebook daarentegen draait op ChromeOS. Dit besturingssysteem is gebaseerd op de browser, Google Chrome. Je kunt dus alles doen wat je al op een browser kan en meer. Het checken van je mail, tekstbewerken of internetten. Doordat het besturingssysteem op een Chromebook heel erg licht is blijft deze altijd heel snel, en vaak sneller dan een prijsgelijke Windows-laptop.

3. Opslag

Een Chromebook heeft een relatief kleine opslag en maakt vooral gebruik van online opslag; op de cloud! Hierdoor werkt een Chromebook het beste met toegang tot goed internet, maar blijft deze wel lekker snel draaien. Als je geen internet hebt kan je ‘m alsnog goed blijven gebruiken maar met wat beperkte functionaliteiten.

Een Windows-laptop werkt wat beter offline en biedt je qua opslag al snel 512gb tot 1 terabyte aan ruimte op een SSD of harde schijf.

4. Software

Het belangrijkste verschil tussen een Chromebook en een Windows-laptop is de software. Chromebook werkt namelijk met de web store waar je je apps kunt downloaden. Hier download je bijvoorbeeld Microsoft Office producten zoals Word. Ook kun je de app store gebruiken om Android apps te installeren.

Alles wat dus niet aangeboden wordt in deze stores, zoals bijvoorbeeld Adobe programma’s of veel games, kun je dus niet gebruiken op een Chromebook. Er zijn veel alternatieven beschikbaar, maar de echte professionele software niet.

Het gamen hoeft ook geen probleem te zijn wanneer je je games streamt. Met diensten zoals Google Stadia (Steedia) kun je, zonder een spel te downloaden of installeren, gewoon je favoriete games spelen. Wel is hierbij een goede internetverbinding belangrijk.

Een Windows-laptop laat je wél alles downloaden. Zo kun je, met een wat krachtigere laptop, gewoon video’s en foto’s bewerken in Adobe programma’s. Of als je houdt van games, installeer en speel je deze hier ook probleemloos op.

Weet je dus nu al dat je wilt gaan gamen op je laptop, of video’s gaan bewerken, dan is het slim om te kiezen voor een Windows-laptop.

5. Batterij

Een ander pluspunt aan een Chromebook is de batterij. Over het algemeen gaan deze langer mee dan een normale Windows-laptop omdat het besturingssysteem minder zwaar is dan Windows.

6. Instapklaar

Chromebooks zijn heel gemakkelijk binnen enkele minuten in te stellen en al direct goed beveiligd. ChromeOS houdt zichzelf automatisch up-to-date zodat je altijd op de nieuwste versie werkt.

Windows laptops hebben tegenwoordig ook een hele gemakkelijke installatie, maar na de installatie is het aan jou om voor je beveiliging te zorgen en ben je dus zelf verantwoordelijk. Je moet dus zelf een antivirus programma installeren en zelfs dan is het belangrijk om veilig om te gaan met je gebruik.

6. Conclusie

Ben je op zoek naar een handzame laptop met lange batterijduur en veel apps tot je beschikking. Waar je goed mee op weg kan met basistaken zoals tekstbewerking, mails versturen en handig gebruik van online opslag zoals Google Drive? Dan is een Chromebook een snelle laptop waar je uitstekend mee uit de voeten kan.

Als je je laptop voor wat meer taken wil gebruiken zoals fotobewerking of gamen, en heb je toch liever wat meer vrijheid in het installeren van software? Dan is een Windows-laptop toch écht jouw beste keuze. Met de juiste hardware heb je een snel apparaat wat je voor heel veel taken kan gebruiken.