Navigatie

Het nieuwe energielabel 2021 | Video

05-03-2021

Sinds 1 maart 2021 hebben verschillende apparaten een nieuw energielabel. In deze video leggen we je uit waarom én wat de verschillen zijn met het oude label en wat er verandert voor jou!

Lees meer over het nieuwe label

1. Opening

In de jaren 90 werd het energielabel geïntroduceerd. Een hulpmiddel voor de keuze van een geschikt huishoudelijk apparaat, met informatie over het energieverbruik van dit apparaat. Van de meest energiezuinigste (groen) tot de meest energie verbruikende. (rood) Sinds kort wordt er gebruik gemaakt van een nieuw label, en in deze video leggen we je precies uit hoe deze werk.

2. Hoe werkte het eerst?

Het energielabel zoals we het kenden bestaat uit verschillende labels. Van A+++ als meest efficiënte klasse tot de minst efficiënte, de G. Deze labels hielden rekening met de capaciteit van een apparaat, het energieverbruik en of deze bijvoorbeeld een vriesvak had.

3. Waarom verandert het?

Dit label begon eerst met een A als meest efficiënte markering maar door de jaren heen kwamen er apparaten die efficiënter waren dan dat dit energielabel kon tonen. Daardoor kwamen er op den duur ook een A+, een A++ en zelfs een A+++ bij.

4. Hoe werkt het nu?

Met het nieuwe label wordt dit allemaal weer duidelijker gemaakt. De energie efficiëntie klassen bestaan bij het nieuwe label uit A, als meest effectief, tot de G, welke het minst effectief is. Waarbij het vorige label maar met een paar factoren rekening hield, geeft het nieuwe label informatie over veel meer belangrijke zaken.

Denk hierbij aan:

• Reparatiemogelijkheden

• Recycling

• Onderhoud

• Hergebruik

• Upgrades

• En afvalverwerking van de apparaten.

5. Wat verandert er voor de consument?

Je vraagt je nu af. Wat verandert er dan voor mij als ik een nieuw product ga kopen? Op het eerste gezicht nog niet zoveel! De komende weken worden er bij apparaten naast het nieuwe label, nog steeds het oude label getoond. Het is de bedoeling dat er vanaf maart gebruikt gemaakt gaat worden van het nieuwe label. Dit nieuwe label ga je terugvinden bij wasmachines en wasdroogcombinaties, vaatwassers, koelkasten en vriezers en beeldschermen. Vanaf september krijgen elektrische lampen ook het nieuwe energielabel.

Dit nieuwe label gaat er voor zorgen dat het etiket weer simpel en duidelijk te begrijpen is. Daarbij komt ook nog eens dat alle nuttige informatie, zoals verbruik of zelfs geluidsintensiteit, over het apparaat allemaal op dit etiket getoond wordt.

Daardoor wordt het ook weer makkelijker om te vergelijken tussen producten en hierbij het meest zuinige product voor in huis aan te schaffen.