Navigatie

QLED vs OLED | Video Advies

30-07-2021

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe tv dan zijn er twee termen die je al snel om de oren vliegen. QLED en OLED. Twee namen die erg op elkaar lijken maar qua technologie erg van elkaar verschillen. Wat doet het precies en welke is het beste voor jou? Dat leggen we uit in deze video!

Bekijk meer over QLED en OLED

1. Wat is OLED?

Laten we beginnen met OLED. OLED is een technologie die gebruikmaakt van lichtgevende diodes, kleine lampjes in het scherm die allemaal apart kunnen oplichten. Elke pixel op het scherm heeft dus zijn eigen lampje en dus zijn eigen licht. Op deze manier heb je een heel precieze weergave van je kleuren.

Een OLED maakt, vergeleken met veel andere tv’s, niet gebruik van achtergrondverlichting. Bij achtergrondverlichting wordt het scherm van de achterkant verlicht. Vaak is het zo dat dit licht ook nog wat te zien is in de zwarte pixels, waardoor ze dof of grijzig worden. De OLED heeft dit dus niet. En dat deze geen achtergrondverlichting heeft zie je ook terug in het ontwerp, deze tv is namelijk een stuk dunner.

Door deze technieken van zelf-oplichtende pixels en geen achtergrondverlichting heb je dus de diepste zwarten en het beste contrast, ook bij donkere en lichte beelden.

2. Wat is QLED?

QLED klinkt dan wel hetzelfde maar werkt eigenlijk weer heel anders. Deze maakt ook gebruik van deze kleine lampjes, diodes, maar heeft een extra kristallenlaag. Dit extra scherm van nanokristallen geven zelf geen licht maar geven het licht van de achtergrondverlichting eigenlijk beter door.

De kleuren komen hierdoor veel preciezer naar voren, en ook bereik je een hogere helderheid. En hierdoor heb je dus een echt hoog kleurbereik. Door deze techniek heb je dus de beste kleuren en de hoogste helderheden, met een waanzinnig beeld!

3. Het beste voor jou!

Wat is nu het beste voor jou? Dat is helaas niet zo zwart-wit, maar dat ligt écht aan je kijksituatie. De OLED is door zijn zelfoplichtende pixels superieur in zijn zwartwaarde en contrast. En daarbij heeft hij een grote kijkhoek, van vaak wel zo’n 90 graden. Waar je wel meer last van hebt bij een OLED is weerspiegeling van licht.

De QLED heeft niet zulke goede zwartwaardes en contrast als de OLED maar heeft wél een betere kleurweergave én een hogere helderheid. Je levert wel vaak wat in op de kijkhoek. Maar door de achtergrondverlichting heb je weinig last van reflecterend licht. De meer premium QLED hebben wel een betere kijkhoek en dankzij een anti-reflectie laag nog minder last van reflecties.

QLED's zijn er ook in meer varianten, deze vind je al vanaf 32 inch als je veel waarde hecht aan beeldkwaliteit maar liever geen grote tv in huis haalt, maar je hebt QLED’s ook tot wel 77 inch. OLEDs zijn pas vanaf een 48 inch maat beschikbaar, en zijn over het algemeen wat duurder dan QLED’s.

Tegenwoordig heb je ook het nieuwere Neo QLED die door minileds het beeld preciezer belicht. Hierdoor heb je preciezere zwartwaardes. Ook is er het nieuwe OLED EVO, die zorgt voor nog meer helderheid.

4. In het kort

Of je nu dus een QLED of OLED tv in huis moet halen ligt dus echt aan jouw thuissituatie en wensen. De verschillen zitten vooral in het paneel en de technieken van deze televisies. Voor betere zwartwaardes, contrast en een grotere kijkhoek raden wij aan om te gaan voor een OLED. Wil je liever een hoge helderheid, optimale kleurweergave en weinig reflecties, dan kies je voor de QLED!