Navigatie

Advies: QLED vs OLED

QLED vs OLED; Expert legt uit!

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe televisie is de kans groot dat je de termen OLED en QLED tegenkomt. Op het eerste oog verwarrend: de namen lijken behoorlijk veel op elkaar. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen beide soorten tv’s. De keuze voor een OLED of QLED tv hangt dan ook af van de eisen die je stelt aan een tv. Maar wat is QLED, wat is OLED en wat zijn de verschillen? Expert legt uit!

Bekijk alle QLED en OLED televisies

QLED vs OLED; Expert legt uit!

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe televisie is de kans groot dat je de termen QLED en OLED tegenkomt. Op het eerste oog verwarrend. De namen lijken behoorlijk veel op elkaar. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen beide soorten tv’s. De keuze voor een OLED of QLED tv hangt dan ook af van de eisen die je stelt aan een tv. Maar wat is QLED, wat is OLED en wat zijn de verschillen? Expert legt uit!

Bekijk alle QLED en OLED televisies

Wat is OLED?

De term OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Het scherm is gemaakt van organisch materiaal, en maakt gebruik van carbon tussen twee geleiders dat zelf licht afgeeft wanneer er elektrische stroom passeert. Door de stroom worden de pixels op het scherm geactiveerd. De pixels produceren dus hun eigen licht. Elke pixel heeft zijn eigen LED-lampje, waardoor de kleuren ontzettend precies weergegeven kunnen worden.

Wanneer de pixels zwart moeten zijn schakelen ze zichzelf helemaal uit, waardoor de zwarte kleur ontzettend realistisch is. Dit valt vooral op tijdens een donkere scéne in een serie of film. Een enorme verbetering ten opzichte van LCD schermen, waar de LCD achtergrondverlichting ervoor zorgt dat de zwarte kleur dof en grijzig wordt. Het ontbreken van deze achtergrondverlichting maakt ook dat OLED televisies een veel dunner scherm hebben. Beweeg de muis over de afbeelding links om het verschil in de zwarte kleur tussen LED en OLED te zien.

Bekijk alle OLED televisies

Wat is QLED?

De QLED tv is het paradepaardje van Samsung. Sinds de komst in 2018 zijn alle topmodellen van Samsung met QLED schermen uitgerust. Maar wat is QLED? De term QLED staat voor Quantom-dot Light Emitting Diode. Hoewel de naam veel overeenkomt met OLED zijn er wezenlijke verschillen tussen de twee tv’s. In tegenstelling tot OLED maken QLED televisies nog wél gebruik van LCD achtergrondverlichting. QLED tv’s maken gebruik van een Quantum-dot filter. Dit zijn kleine kristallen geleiders die de RGB-filters van oudere televisies vervangen.

Het voordeel van de Quantom-dot filter is dat de kleurenoutput heel precies gecontroleerd kan worden, ook bij een hoge helderheid. Voor het produceren van HDR-beeld is 1000 nits helderheid nodig; een QLED tv produceert beelden tussen 1500 en 2000 nits. Ook claimt Samsung dat de nieuwe QLED tv’s een bredere kijkhoek hebben dankzij een nieuw ontworpen pixel paneel structuur.

Bekijk alle QLED televisies

Expert helpt je verder

De evolutie van OLED en QLED

De techniek zit niet stil en intussen hebben ook OLED en QLED een stap gemaakt. OLED is nu ook beschikbaar met meer helderheid, zodat je ook met meer (dag)licht goed beeld hebt. Dit nieuwe OLED EVO is vooralsnog alleen beschikbaar op de topmodellen van Sony OLED- en LG OLED-tv’s maar zal in de loop der tijd vaker te zien zijn.

De nieuwe stap voor QLED is Neo QLED. Deze lijn tv’s van Samsung beschikken over net als het ‘gewone’ QLED over een QLED-beeldpaneel, waardoor je nog altijd 100% kleurvolume en een hoge helderheid ervaart. Het grote verschil zit hem in de belichting van dit paneel. Bij Neo QLED wordt het scherm belicht door LED’s die tot wel 40 keer kleiner zijn dan de normale LED’s. Hierdoor passen er veel meer op het beeldpaneel waardoor de tv’s veel preciezer kunnen bepalen welke delen verlicht zijn en welke niet. Het resultaat: dieper zwart, een realistischer beeld en nog meer kijkplezier.

Wil je meer weten over Neo QLED? Lees dan onze adviespagina Wat is Neo QLED.

Bekijk alle Neo QLED televisies

Neo QLED-tv kopen? Expert helpt je verder

QD OLED – Kiezen hoeft niet meer

Twijfel je tussen de kleur van QLED en de diepe zwartwaarden van OLED? Kies dan voor een QD OLED-tv. Deze televisies hebben een OLED-scherm met een extra paneel met de Quantum Dots van QLED.

Met een QD OLED-tv heb je het beste van twee werelden. Je ervaart het diepe zwart en het krachtige contrast waar OLED-tv’s bekend om staan met de 100% kleurvolume van QLED-tv’s. Elke kleurtint komt zo helemaal tot leven en beeldfouten als blooming behoren met deze tv’s tot het verleden. Ook leveren QD OLED-tv’s een hogere helderheid: tot maar liefst 1.500 nits. Hierdoor kan je ook overdag goed naar jouw favoriete film of serie kijken, zonder een detail te missen.

Het nadeel van QD OLED-tv’s is dat het aanbod momenteel nog vrij beperkt is. Slechts enkele merken bieden deze tv’s aan, waardoor je ook beperkt bent op het gebied van besturingsprogramma en merkspecifieke specificaties. Ook zijn QD OLED-tv’s alleen nog in 4K-resolutie beschikbaar en zijn er slechts een aantal maten beschikbaar. Het is echter wel de verwachting dat dit in de toekomst snel zal veranderen.

Bekijk alle QD OLED televisies

QD OLED-tv kopen? Expert helpt je verder
Wat is voor jou belangrijk bij het kiezen van een tv? OLED-tv QLED-tv Neo QLED-tv QD OLED-tv

Ik wil de meest precieze kleurweergave

- -

Ik wil de felste en scherpste witwaarden

- -

Ik wil vanuit elke kijkhoek de beste beeldkwaliteit

-

Ik wil het beste beeld bij extreme helderheid

- -

Ik wil donkere scenes uit mijn favoriete serie of film zo intens mogelijk beleven

- -

Ik wil het grootste kleurvolume

-

Ik wil het scherpste beeld met de hoogste resolutie

- -

Het oordeel: QLED vs OLED

De keuze voor een QLED of OLED tv hangt heel erg af van de eisen die je aan een televisie stelt. Zijn diepe en intense zwartwaarden of een precieze kleurweergave een must voor jou tijdens het tv-kijken? Dan is het aan te raden om voor een OLED tv te kiezen. De QLED tv’s bieden weer een hogere helderheld en een groter kleurvolume. Hierdoor zijn QLED tv’s weer beter in staat om in verlichte kamers fel beeld af te leveren.

Ook is het afwachten hoe OLED en QLED zich gaan ontwikkelen de komende jaren. Er zijn geruchten dat Samsung in de toekomst QLED tv’s op de markt brengt waarbij de pixels, net als bij OLED televisies, zelf licht produceren en daarbij het voordeel op het gebied van helderheid behouden. Dit zou betekenen dat ook QLED televisies LCD achtergrondverlichting achter zich laten, waardoor de schermen dunner worden. Aan de andere kant is het interessant om te zien of LG de prijs van OLED schermen naar beneden kan krijgen, zodat OLED voor een breder publiek betaalbaar wordt. Daarnaast kunnen OLED tv’s zich op het gebied van audio en flexibiliteit ook nog verder ontwikkelen dankzij de soepele pixel paneel structuur.

Hoewel OLED momenteel de superieure technologie op het gebied van beeldkwaliteit is, betekent dit niet automatisch dat iedereen een OLED tv boven een QLED tv zou moeten verkiezen. Voor elke situatie en behoefte kan de keuze tussen een QLED en OLED tv anders zijn. Kijk dus goed naar welke aspecten van een tv voor jou belangrijk zijn en naar de omgeving waarin de tv komt te staan.

Bekijk alle QLED en OLED televisies

Expert helpt je verder

In het kort

OLED vs QLED

Het verschil tussen OLED en QLED zit vooral in de opbouw van het beeldpaneel, wat zorgt voor een aantal karakteristieke verschillen in beeldkwaliteit. OLED-tv’s tonen het diepste zwart en hebben daardoor een superieur contrast. QLED-tv’s staan echter bekend om hun helderheid. En welke tv het beste bij jou past ligt aan jouw wensen.

Waar OLED-tv’s televisies zijn met een nieuwe techniek, waarbij elke pixel een aparte LED is, zijn QLED-tv’s de ultieme LCD-tv’s die Samsung op de markt brengt. Het beeld van OLED-tv’s wordt vaak als superieur gezien. Wil je het beste van het beste? Kies dan voor een QD OLED-tv. Bij deze televisies zijn de Quantum Dots van QLED toegevoegd aan een OLED-beeldpaneel, waardoor je zowel de QLED-kleuren en helderheid ziet, als de diepe zwartwaarden en het krachtige contrast van ervaart.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!