Navigatie

Stinkende wasmachine | Video Advies

21-01-2022

We hebben er allemaal wel eens mee te maken, een wasmachine waar geuren uit komen die niet te verdragen zijn. Vandaag leggen we je uit wat je moet doen als je die hardnekkige geur uit je wasmachine wilt tegenaan.

Lees onze adviespagina over stinkende wasmachines

1. Hoe ontstaat stank in de wasmachine?

Om erachter te komen hoe we de stank oplossen is het eerst handig om te weten hoe de stank eigenlijk ontstaat. Wanneer je wasmachine stinkt komt dit bijna altijd door een zeepbacterie, de vetluis. Deze vetluis geeft een muffe en zure geur af en kan ook voor grijze en bruine vlekken zorgen op je gewassen wasgoed.

Dit probleem kan meerdere oorzaken hebben. Eén daarvan is dat mensen teveel wasmiddel gebruiken. Hierdoor kan de wasmachine lastiger de zeepresten wegkrijgen en vervolgens hoopt dit op.

Te weinig wasmiddel is dan ook weer niet goed, check dus goed de aanbevolen dosering op de verpakking.

Tegenwoordig kun je met veel wasmiddelen op 30 of 40 graden wassen. Goed voor het milieu en beter voor je kleding, maar ook een ideale temperatuur voor de vetluis. Daarnaast lost wasmiddel bij deze temperaturen niet altijd volledig op en daardoor blijven er zeepresten achter. Daarbij komt ook nog eens dat moderne wasmachines heel zuinig wassen. Ideaal natuurlijk, maar daardoor wordt ook heel weinig water gebruikt waardoor zeepresten niet altijd goed weg worden gespoeld.

2. Tips tegen een stinkende wasmachine

Nu we precies weten hoe het komt waarom jouw wasmachine stinkt is het tijd om naar de oplossingen te kijken. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om de stank tegen te gaan.

• Gebruik vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder. Vloeibaar wasmiddel lost namelijk makkelijker op en daardoor blijven er minder zeepresten achter.
• Houd je aan de dosering wasmiddel zoals staat op de verpakking. Het is zonde om teveel, of te weinig, wasmiddel te gebruiken.
• Wanneer een wasbeurt klaar is, laat dan de deur en het doseerbakje even openstaan zodat de wasmachine van binnen kan drogen.
• Maak het wasmiddel doseerbakje en het rubber van je wasmachine regelmatig schoon. Bij de meeste wasmachines kun je de lade uit de wasmachine halen zodat je deze gemakkelijk kan afspoelen onder de kraan.
• Sommige wasmachines hebben een aparte hygiëne- of trommelreinigingsprogramma met stoom. Gebruik deze want stoom doodt de meeste bacteriën.
• Door je was 1 of 2 keer per maand op 60 tot 90 graden, voor je lakens of handdoeken bijvoorbeeld, onderhoud je de wastrommel. De meeste bacteriën gaan namelijk dood bij deze temperatuur.
• Voor hardnekkige vetluis draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten of een handje soda of waspoeder voor de witte was.
• Je kan ook een wasmachinereiniger gebruiken om je wasmachine eens grondig schoon te krijgen.