Navigatie

Met deze tips maak je mooiere foto's met je smartphone

Mooiere foto’s met je smartphone – Dode ruimte

We hebben tegenwoordig allemaal altijd een uitstekende camera bij ons. Met een smartphone kan je anno 2022 overal en op elk moment professionele foto’s maken. Maar hoe goed de camera ook is, met een paar tips en tricks maak je overal nog betere foto’s. In dit artikel vertellen we je over de dode ruimte.

Door slim na te denken over de compositie kan je met een foto een heel verhaal vertellen. Als je ergens een foto van wil maken kan je uit verschillende compositietechnieken kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de rule of thirds, leading lines, symmetrie of dode ruimte. En dat laatste, dat leggen we uit op deze pagina.

Dode ruimte – wat is het en hoe gebruik je het?

De dode ruimte is het deel van de foto waarin eigenlijk niks gebeurt. Het kan verleidelijk (en soms prachtige foto’s opleveren) om het onderwerp de hele foto te laten vullen, maar soms wordt een foto sterker door de lege ruimte te benutten.

Dode ruimte werkt om verschillende redenen. Soms kan het een verwachting creëren, bijvoorbeeld doordat er iets kan ontstaan of verschijnen in de lege ruimte. Ook kan het dynamiek veroorzaken. Zet bijvoorbeeld een hardloper links op de foto en laat de rechterkant leeg en je brein koppelt die elementen aan elkaar en ‘vertelt’ jou dat de hardloper naar rechts rent. Daarnaast kan dode ruimte een dromerig gevoel geven aan je foto.

Zie je een mooi beeld en wil je dit op de foto zetten, probeer dit ook een toe te passen. Experimenteer en zoek uit wat je het mooiste vindt.


Conclusie

De dode ruimte is het lege deel in de foto. Door op slimme wijze dode ruimte in de foto te laten creëer je verwachting, dynamiek of een dromerige sfeer. Wil je een mooie foto maken, experimenteer hier dan mee om het mooiste beeld te vinden.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt