Navigatie

iPad sneller maken

Voorkomen dat je iPad langzaam wordt

Gaat je iPad al een aantal jaar mee, dan kan het voorkomen dat hij wat langzamer wordt. Dit komt doordat nieuwe apps steeds meer vragen van je iPad, maar ook doordat het geheugen langzaam volloopt. Gelukkig is er wel een aantal dingen die je kan doen om je iPad weer sneller te maken. Die tips, die geven we je op deze pagina.

In veel huishoudens is wel een iPad te vinden. Met deze handige tablets van Apple kan je talloze apps gebruiken om het leven makkelijker te maken en antwoord te vinden op al je vragen. En hoewel de meeste iPads zo’n 5 tot 10 jaar meegaan, kan het gebeuren dat een wat oudere iPad wat moeizamer begint te werken. Het duurt dan langer op apps te openen, apps kunnen vastlopen of het navigeren gaat wat stroef. Gelukkig betekent dit niet direct dat je een nieuwe iPad moet kopen. Met een aantal manieren kan je je iPad alweer soepeler laten werken.

Apps op de achtergrond

Sluit je een app af, dan verwacht je waarschijnlijk dat hij ook echt afgesloten is. Bij veel apps is dat echter niet helemaal het geval. Deze apps verversen af en toe de data om te zien of er iets nieuws is. Denk bijvoorbeeld aan je emailapp, facebook en je nieuwsapp. De hoeveelheid data en rekenkracht die de apps gebruiken is niet veel, maar als je veel van deze apps hebt, telt het op.

Om dit uit te schakelen open je in de instellingen de App store. Hier zie je onder het kopje Automatische updates een schuifje op groen staan. Tik hierop om het schuifje te verplaatsen en de optie uit te zetten.

Bestanden verwijderen

Zonder dat je het doorhebt verzamel je best veel bestanden. Van pdf-bestanden van lekkere recepten, tot foto’s van je (klein)kinderen. Sommige van die bestanden zijn natuurlijk veel waard, maar naar anderen kijk je al snel niet meer om. Door af en toe eens grondig door je opgeslagen bestanden te gaan kan je veel opslagruimte vrijmaken, waardoor je iPad weer een stuk sneller kan werken. Wil je de bestanden niet helemaal kwijt, zet ze dan op een cloud-dienst. Op deze manier kan je je iPad goed opschonen en weet je tegelijkertijd zeker dat je bestanden veilig zijn.

Apps verwijderen

Het installeren van een app is zo gepiept. En de kans is groot dat je na een paar jaar een mooie verzameling apps hebt gespaard. Begint je iPad wat moeizamer te lopen, kijk dan eens kritisch naar de apps die op jouw iPad staan geïnstalleerd en verwijder de apps die je niet meer gebruikt. Want hoewel veel apps op zichzelf niet heel veel ruimte in beslag nemen, kan het met al die apps samen toch uitkomen in een groot deel van je opslagruimte. En hoe minder opslagruimte je iPad overheeft, hoe langzamer hij wordt.

Start de iPad opnieuw

Heb je de iPad al een tijdje niet helemaal uitgezet, dan kan hij ook trager worden. Dat komt doordat veel apps data in het werkgeheugen laten zitten. Hierdoor zijn de apps sneller als je ze weer opstart, maar kunnen ze wel de hele iPad vertragen. Door de iPad helemaal opnieuw op te starten leeg je onder andere het werkgeheugen, waardoor de iPad weer genoeg ruimte heeft om soepel te lopen.

Het volledig opnieuw opstarten van je iPad is niet hetzelfde als de stand-by-modus gebruiken. Op de iPad helemaal uit te schakelen moet je de aan-/uit-knop meerdere seconden helemaal ingedrukt houden. Er verschijnt een balk met een rood icoontje dat je naar rechts moet schuiven. Doe dit, wacht minstens een halve minuut en zet de iPad weer aan. Hij zou nu al een stuk sneller moeten werken.

Reset je iPad

Mocht het allemaal niet baten, dan kan het resetten van de iPad de laatste optie zijn. Dit kan op verschillende manieren en kan ook als de iPad zo traag is dat je er vrijwel niks meer mee kan. Hoe? Dat kan je lezen op onze adviespagina Zo reset je je iPad.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt