Navigatie

Advies over stofzuigers

Stofzuiger kopen? Wij adviseren je graag!

Wanneer je een stofzuiger gaat kopen, kun je uit veel soorten kiezen. Iedere stofzuiger heeft andere mogelijkheden. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe stofzuiger.

Expert biedt een ruim assortiment stofzuigers, van o.a. Miele, AEG, Bosch en Philips. Zo weet je zeker dat je bij Expert een stofzuiger koopt waar je lang plezier van hebt. Wil je graag persoonlijk advies? Kom dan naar een van onze 140 winkels.

Bekijk alle stofzuigers bij Expert

Stofzuiger advies
Stofzuiger advies

Soort stofzuiger

Er zijn verschillende soorten stofzuigers: stofzuigers met of zonder zak, steelstofzuigers, kruimeldieven, alleszuigers en robotstofzuigers. Wat zijn de verschillen, de voor- en nadelen en wat is voor jou de beste stofzuiger? Je leest het hieronder.

Stofzuiger met zak

Stofzuiger met zak / Sledestofzuiger

Een stofzuiger met zak is ideaal voor grote schoonmaaksessies. Je trekt de stofzuiger als een slede achter je aan. Dit type stofzuigers heeft vaak een ruime stofzak. Het voordeel hiervan is dat de zak niet vaak vervangen hoeft te worden. De her-uitstoot van stof is laag en hierdoor is deze stofzuiger beter geschikt voor mensen met een allergie. De stofzuiger is goed wendbaar en heeft een krachtige motor.

Alle stofzuigers met zak Stofzuiger met of zonder zak?

Zakloze stofzuiger

Stofzuiger zonder zak / Zakloze stofzuiger

Ook een stofzuiger zonder zak is geschikt voor het grotere schoonmaak werk. Het voordeel van een zakloze stofzuiger is dat je geen stofzakken hoeft aan te schaffen en het stofreservoir binnen enkele seconden geleegd heeft, zonder dat je zelf in aanraking met het stof komt. Wanneer het stofreservoir leeg is, kun je meteen verder gaan met stofzuigen.

Alle stofzuigers zonder zak Stofzuiger met of zonder zak?

Kruimelzuiger

Kruimelzuiger / Handstofzuiger

Kruimelzuigers zijn ideaal voor de kleine klusjes. Lastig bereikbare plekken waar je met een grote stofzuiger niet goed bij kunt zijn voor een kruimelzuiger geen probleem. Denk bijvoorbeeld aan het interieur van je auto. Door het compacte formaat heeft het stofreservoir een beperkte capaciteit.

Alle kruimelzuigers Advies over kruimelzuigers

Steelstofzuiger

Steelstofzuiger

Een steelstofzuiger is draadloos en hierdoor heb je veel bewegingsvrijheid. Hij is eenvoudig met één hand te bedienen en licht van gewicht. Hierdoor is hij erg wendbaar en kun je zelfs de moeilijk bereikbare plekken eenvoudig schoonmaken. Door het compacte formaat is de stofzuiger makkelijk op te bergen en neemt hij weinig ruimte in beslag. Vaak kun je de handunit loskoppelen voor een krachtige, compacte handstofzuiger. Dit type stofzuiger is vooral handig voor een snelle schoonmaaksessie vanwege de kleinere stofcontainer en een beperkte accuduur.

Alle steelstofzuigers Advies over steelstofzuigers

Robotstofzuiger

Robotstofzuiger

Een robotstofzuiger neemt je het werk uit handen. Hij laat zijn sensoren de kamer rond gaan en brengt de ruimte in kaart. Hij ziet zelf waar hij wel en niet bij kan en je kunt precies instellen op welke tijdstippen hij moet stofzuigen. Wanneer de accu leeg is, gaat hij vanzelf terug naar het oplaadstation om weer op te laden. Met een robotstofzuiger kun je een hele verdieping van je huis stofvrij houden. Je hoeft alleen het stofreservoir af en toe te legen.

Alle robotstofzuigers

Alleszuiger

Alleszuiger

Dit type stofzuiger zuigt alles op. Niet alleen stof, maar ook vloeistof en puin. Vooral tijdens het klussen is een alleszuiger een handige hulp. Alleszuigers hebben vaak een heel groot stofreservoir.

Alle alleszuigers

Zuigkracht stofzuiger

Zuigkracht van de stofzuiger

Een belangrijke eigenschap is uiteraard de zuigkracht van een stofzuiger. Maar, de sterkste motor betekent niet altijd de beste stofzuiger. Dit heeft ook te maken met het type vloer dat gereinigd moet worden. Een harde, gladde vloer heeft minder zuigkracht nodig dan tapijt. Het vermogen van de motor bepaalt deels de zuigkracht, maar niet helemaal. Ook het ontwerp van de stofzuiger speelt mee. Stofzuigers zijn de laatste tien jaar een stuk efficiënter geworden. Vergeleken met een oudere stofzuiger behaalt een moderne stofzuiger met de helft van het vermogen net zoveel zuigkracht.

Energiezuinige stofzuiger

Hoe energiezuinig is de stofzuiger?

Moderne stofzuigers worden steeds energiezuiniger. Een energiezuinige stofzuiger is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Doordat stofzuigers steeds efficiënter worden, hebben ze met een energiezuinige motor toch vaak een uitstekende zuigkracht. Als je bij een stofzuiger wil weten hoe energiezuinig hij is, kun je naar twee dingen kijken: Het wattage van de motor en naar het jaarlijke energieverbruik in kWu. Hoe lager het wattage en verbruik, hoe minder energie de stofzuiger gebruikt.

Actieradius stofzuiger

Actieradius van de stofzuiger

De actieradius is de maximale afstand van het stopcontact tot de zuigmond. Hoe groter deze radius is, hoe groter het oppervlak is dat je kunt stofzuigen vanaf het stopcontact. Met een draadloze steelstofzuiger hoef je nooit van stopcontact te wisselen.

Stofzuiger gewicht

Gewicht – Hoe zwaar is de stofzuiger?

Het gewicht en formaat van een stofzuiger zijn belangrijk voor het bedieningsgemak. Een grote zware stofzuiger is bijvoorbeeld moeilijker om een trap op te tillen. Een compacte stofzuiger is ook eenvoudig op te bergen. 

Geluidsniveau stofzuiger

Geluidsniveau – Hoe stil is de stofzuiger?

Het geluidsniveau van een stofzuiger wordt aangeduid in dB (decibel). Stofzuig je vaak ’s avonds als de kinderen al op bed liggen? Dan kun je een stofzuiger overwegen met een laag geluidsniveau van rond de 60 dB. 

Stoffilter van een stofzuiger

Stofheruitstoot – Hoe goed wordt fijnstof vastgehouden door het stoffilter?

Heb je een allergie of huisdieren? Kijk dan goed naar het stoffilter en de borstel van de stofzuiger. Stofzuigers hebben vaak een HEPA filter of een filter met ECARF certificaat. In de productomschrijving staat wat voor stoffilter de stofzuiger heeft en meestal ook hoeveel fijnstof het stoffilter vasthoudt, bijvoorbeeld 99,9%.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!