Navigatie

Advies over tv beugels


Tv-beugel kopen? Expert helpt je verder

Het gaat bij tv's lang niet altijd meer alleen maar over de beeldkwaliteit, het design is tegenwoordig ook een belangrijk kenmerk. Tv’s lijken steeds groter te worden en ook als ze niet aanstaan zijn ze een behoorlijke blikvanger in je woonkamer. Je kan je tv natuurlijk op een kast of speciaal tv-meubel zetten, maar daar wordt de tv vrij statisch van en kan je slechts op beperkte plaatsen naar de tv kijken.

Bekijk alle tv-beugels

Tv-beugel kopen? Expert helpt je verder

Het gaat bij tv’s lang niet altijd meer alleen maar over de beeldkwaliteit, het design is tegenwoordig ook een belangrijk kenmerk. Tv’s lijken steeds groter te worden en ook als ze niet aanstaan zijn ze een behoorlijke blikvanger in je woonkamer. Je kan je tv natuurlijk op een kast of speciaal tv-meubel zetten, maar daar wordt de tv vrij statisch van en kan je slechts op beperkte plaatsen naar de tv kijken..

Met een tv-beugel kan je je televisie aan de muur plaatsen zodat deze mooi in je woonkamer opgaat en desgewenst draaien zodat je vanuit elke plek in je kamer ongestoord en zonder concessies tv kan kijken. Hoewel een tv-beugel in eerste instantie overkomt als een simpel stukje aluminium is er ontzettend veel keus. Wil je weten wat de opties zijn en welke beugel geschikt is voor jouw tv? Expert helpt je op weg.

Zoveel wensen, zoveel beugels

Zo veel tv’s, zo veel tv-beugels. Als je op zoek bent naar een manier om je televisie op te hangen heb je talloze opties. Wil je simpelweg je tv aan de muur als een schilderij, wil heb hem makkelijk kunnen kantelen, of wil je uitgebreid en heel precies je televisie door je hele kamer kunnen willen bewegen, voor elke wens is er wel een beugel.

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kiezen van een televisiebeugel is of de tv en de beugel compatibel zijn. Als je een beugel koopt dat net niet op jouw peperdure nieuwe televisie past loop je het risico dat deze er na verloop van tijd vanaf valt. En dat is natuurlijk eeuwig zonde.

Tv-beugels | Te koop bij Expert

Welke beugel past?

Als je op zoek gaat naar een passende tv-beugel, dan is het van belang om naar de VESA-maat te kijken. VESA staat voor Video Electronics Standards Association en geeft de algemene beugelmaat. VESA kijkt naar de afstand tussen de schroefgaten achterop de televisie. Dit kan je zelf opmeten, maar ook opzoeken in de gebruikshandleiding van je televisie. Weet je de VESA-maat van je televisie, dan kan je makkelijk een tv-beugel uitkiezen met dezelfde VESA-maat. Let er nog wel even goed op dat het gewicht van de tv niet hoger ligt dan het maximale draaggewicht van de beugel. Meestal is dit geen probleem, maar zeker als je een tv-beugel koopt met veel draaipunten kan dit een puntje van aandacht zijn.

Let op: veel muurbeugels kunnen je televisie heel dicht tegen de wand plaatsen, wat je kamer een mooie strakke inrichting geeft. Heb je een tv met Ambilight, dan is het belangrijk dat er een beetje ruimte blijft tussen de tv en de muur. Heb je dit niet, dan mis je een groot deel van de Ambilight-ervaring.

Tv-beugels | Te koop bij Expert

Beugels voor OLED

OLED is een nieuwe techniek die niet alleen prachtige beelden met ongekende zwartwaarden levert, maar televisies ook flinterdun maakt. Hoe stijlvol zo’n dun scherm ook is, als je je nieuwe tv wil ophangen loop je wel tegen wat problemen aan. Een groot deel van het scherm is namelijk zo dun dat het niet goed mogelijk is om een beugel vast te schroeven. Kies daarom voor een speciale OLED-muurbeugel. Hiermee kan je de beugel bevestigen aan het iets dikkere onderste deel van de televisie en heb je geen problemen met uitstekende delen of schroeven die niet helemaal vast zitten.

Tv-beugels | Te koop bij Expert

Elektrische tv-beugels

Veel beugels maken het gemakkelijk om de tv te draaien, te kantelen of iets de kamer in te verplaatsen. Er zijn echter ook beugels die dit gemak naar een hoger plan brengen. Met bepaalde elektrische tv-beugels kan je via een app heel precies de locatie en draai van je tv bepalen. Ook is het bij sommige modellen mogelijk om per persoon een voorkeur in te stellen, zodat je de televisie met één druk op de knop richten op de bank, de tafel, de luie stoel, of waar je ook tv wil kijken.

Holle wand?

Let ook op de muur waar je de beugel aan op wil hangen. Een zware tv ophangen aan een dun gipswandje kan lang goed gaan, maar als de muur het niet meer houdt, kan dit een hoop ellende opleveren. Dit betekent overigens niet per se dat je een tv niet kunt bevestigen aan een holle muur. Er zijn speciale adapters die je kunt gebruiken om een beugel te bevestigen aan de profielen van de wand. De installatie hiervan kan echter vrij complex zijn en nauw luisteren, dus zorg ervoor dat je goed weet wat je doet of overweeg een professionele monteur in te schakelen.

Tv-beugels | Te koop bij Expert

Meer dan een beugel

De basiseis van een tv-beugel is vrij simpel (het ophangen van je tv), maar sommige fabrikanten doen erg hun best om je nog iets extra’s te geven. Zo zijn sommige tv-beugels uitgerust met een ingebouwde waterpas, zodat je er zeker van kan zijn dat je je beugel, en je tv, recht ophangt en bieden sommige tv-beugels een manier om alle kabel subtiel weg te werken. Ook zijn er tv-beugels die de mogelijkheid bieden om ook een soundbar op te hangen, of zelfs een soundbar geïntegreerd te hebben. Zo kan je optimaal genieten van jouw favoriete film, serie, sportwedstrijd of game.

Tv-beugels | Te koop bij Expert

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!