Navigatie

Verschil mobiele airco en split airco

Wat is het verschil tussen een mobiele airco en een split airco?

Tijdens de warme zomerdagen zijn veel mensen op zoek naar verkoeling. Een airco is dan een prima optie. Maar wat is nou het verschil tussen een mobiele airco en een split airco? En welke soort airco is het beste? Hieronder leggen we je precies uit wat een mobiele airco en wat een split airco is en wat de verschillen zijn.

Bekijk alle airco's Welke airco kopen?

Wat zijn de verschillen tussen een mobiele airco en een split airco?

In het kort zijn dit de belangrijkste verschillen tussen een mobiele airco en een split airco:

 1. Installatie
  Een split airco moet je laten installeren door een gecertificeerde monteur. Bij een mobiele airco hoeft dat niet dus een mobiele airco kun je direct gebruiken. Wel heeft een mobiele airco een luchtafvoerslang die je door een raam of deur naar buiten moet leiden.
 2. Plaatsing
  Een split airco heeft een vaste plek in huis en kun je niet verplaatsen. Een mobiele airco heeft vaak wieltjes en kun je makkelijk naar een andere kamer verplaatsen.
 3. Installatie
  Een split airco moet je eerst laten installeren en kun je dus niet meteen gebruiken. Een mobiele airco kun je wel direct gebruiken, je hoeft alleen de luchtafvoerslang naar buiten te leiden.
 4. Koelvermogen
  Een split unit airco is vaak krachtiger zodat je er ook een grotere kamer mee kunt koelen. Een mobiele airco is in vergelijking meestal minder krachtig.
 5. Geluid
  Een split airco koelt stiller dan een mobiele airco. Bij een split airco komt het gedeelte dat het meeste geluid maakt namelijk aan de buitenkant van de woning, zodat je er binnen geen last van hebt.
 6. Koelen en verwarmen
  Veel split airco’s zijn naast koelen ook geschikt om mee te verwarmen zodat je hem het hele jaar door kunt gebruiken. Met een mobiele airco kun je alleen koelen.

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airco is een monoblock airco met een luchtafvoerslang naar buiten. Vaak heeft het apparaat wieltjes zodat je hem makkelijk naar een andere kamer kunt verplaatsen. De afvoerslang moet je door een open raam of deur naar buiten leiden. Dit kun je het beste doen met een raamkit, zodat je de kier van het raam af kunt dichten om te voorkomen dat er door het raam warme lucht van buiten naar binnen komt. Een mobiele airco heeft vaak minder vermogen dan een split airco, dus hij is minder geschikt voor het koelen van een grotere of slecht geïsoleerde ruimte. Een gemiddelde of kleine kamer die goed is geïsoleerd, kun je er echter prima mee koelen.

Welke mobiele airco kopen?

Wat is een split airco?

Een split airco is een krachtige airco die je op een vaste plek in huis laat installeren. De airco bestaat uit twee delen: een binnen-unit en een buiten-unit. De binnen-unit plaats je bijvoorbeeld aan de muur van de woon- of slaapkamer en de buiten-unit komt aan de buitenmuur van de woning. Een split airco moet je vanwege milieuwetgeving rond koelmiddel door een F-gas gecertificeerde monteur laten installeren en in gebruik laten nemen. Split airco’s hebben vaak een stille werking omdat het gedeelte dat het meeste geluid maakt aan de buitenkant van de woning wordt geïnstalleerd. Verder kan een split airco naast koelen vaak ook verwarmen, zodat e het apparaat het hele jaar door kunt gebruiken.

Welke split airco kopen?

Split airco

Waar moet je allemaal op letten wanneer je een airco koopt?

Als je een nieuwe airco koopt, weet je nu het verschil tussen een mobiele airco en een split airco. Maar zijn er nog andere dingen om op te letten? Ja, die zijn er.

 1. Energieverbruik
  Airco’s koelen meestal behoorlijk efficiënt, maar ze gebruiken wel meer stroom dan een ventilator. Kies daarom voor een airco die efficiënt omgaat met energie. Met een A+ of A++ model zit je goed.
 2. Koelvermogen (BTU)
  Het koelvermogen van de airco wordt aangegeven in kW of BTU. Kies een airco die krachtig genoeg is voor de kamer waarin je hem wil plaatsen.
 3. De grootte van de ruimte
  Hoe groot is de ruimte waarin je de airco wil plaatsen? Houd ook rekening met hoe goed geïsoleerd de kamer is. Met grote ramen en slechte isolatie heb je een krachtigere airco nodig.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt