Navigatie

Advies over split airco's

Split airco kopen? Wij adviseren je graag!

Een vaste airco in huis wordt een split unit airco genoemd. Dit type airco bestaat uit twee delen: een binnen-unit die je monteert op een vaste plek in huis en een buiten-unit aan de buitenkant van je woning. Je kunt ook kiezen voor een multi split airco, met meerdere binnen-units die je aansluit op één buiten-unit. Een split airco biedt veel mogelijkheden, want je kunt er naast koelen ook mee verwarmen, luchten en ontvochtigen. Een split unit airco is de ideale oplossing voor een prettig klimaat in huis.

Bekijk alle split airco's

Koel in de zomer, warm in de winter

Dat je met een split airco ’s zomers zorgt voor verkoeling in huis wist je natuurlijk al. Een split airco heeft een groter vermogen dan een mobiele airco en is daarom een uitstekende manier om ook grotere ruimtes te koelen. Maar wist je ook dat een split airco een efficiënte keuze is om je woonkamer mee te verwarmen? Een airco gebruik je dus het hele jaar door. ’s Zomers houd je er je huis mee koel en ’s winters zorgt de airco voor een aangename warme temperatuur.

De meeste split airco’s verwarmen dankzij warmtepomp-technologie heel efficiënt, waardoor ze vaak zelfs energiezuiniger zijn dan een gasgestookte cv. Wanneer je met een airco verwarmt, wordt de werking van de airco omgekeerd. De airco haalt warmte uit de buitenlucht en blaast deze als warme lucht naar binnen. De warmte wordt dus van buiten naar binnen verplaatst. Vergeleken met koude lucht opwarmen bespaar je met de efficiëntere techniek van een airco veel energie.

Ventileren en schone lucht

Met de meeste moderne split airco’s kun je naast koelen en verwarmen ook ventileren en ontvochtigen. Door zuurstofrijke buitenlucht naar binnen te blazen zorgt de airco het hele jaar door voor schone, frisse lucht. Ook zorgen de filters in de airco ervoor dat de lucht binnenshuis wordt gezuiverd.

De ideale luchtvochtigheid binnenshuis ligt ongeveer tussen de 40 en 60%. Met de ontvochtigingsfunctie van de airco zorg je ervoor dat het binnen niet te vochtig wordt, bijvoorbeeld tijdens het koken of wanneer je net hebt gedoucht. Op deze manier zorg je voor een gezond binnenklimaat en voorkom je vochtproblemen zoals schimmel of vochtplekken op de muren.

Energiezuinig in gebruik

Vergeleken met een mobiele airco is de werking van een split unit airco zo’n 40% energiezuiniger. Dat een airco altijd veel stroom verbruikt is dus een fabeltje. Zowel bij verwarmen als koelen is de werking van een split airco dankzij warmtepomptechnologie efficiënt en energiezuinig, vooral als je kiest voor een airco met een zuinig A++ energielabel.

Een split airco werkt fluisterstil

Doordat het gedeelte van de airco dat lawaai maakt aan de buitenkant van je huis zit, heb je er binnenshuis geen last van. Koelen met een split airco is dan ook heel stil. Heel veel stiller dus dan bij een mobiele airco. Daardoor is een split airco ideaal voor in de huis- of slaapkamer. Ook met de airco aan kun je nog steeds rustig lezen, Netflix kijken of slapen.

Split airco

Single split airco of multi split airco?

Als in je woning slechts één kamer wil koelen dan heb je genoeg aan één binnen-unit en buiten-unit. Op deze manier houd je bijvoorbeeld je woonkamer ’s zomers koel en ’s winters warm. Deze oplossing noemen we een Single split unit airco. Single staat voor één.

Maar wat als je meerdere kamers in je huis wil koelen? Gelukkig heb je daarvoor nog steeds maar één buiten-unit nodig. Als je meerdere kamers wil koelen, sluit je simpelweg meerdere binnen-units aan op één buiten-unit. Dit wordt een multi split unit airco genoemd. Multi staat voor meerdere. Houd er bij de aanschaf dan wel rekening mee dat de airco geschikt is voor het koppelen van meerdere binnen-units.

Professionele installatie door Expert en onze partner

Een split airco mag je niet zelf in gebruik nemen want dit type airco bevat een koudemiddel. Om te voorkomen dat dit koudemiddel in het milieu komt, mag het toestel enkel door een F-gas gecertificeerde monteur in gebruik worden genomen, middels het verbinden van de binnen- aan de buiten-unit. Ondeskundige installatie van een split airco kan leiden tot lekverlies van koudemiddelen die slecht zijn voor het klimaat.

Expert helpt je daarom graag bij de installatie en het in gebruik nemen van de split airco. De airco wordt dan geïnstalleerd door één van onze eigen professionele monteurs en in gebruik genomen door een F-gas gecertificeerde monteur via onze partner. Expert helpt je daarom graag bij de installatie en het in gebruik nemen van de split airco. De airco wordt dan geïnstalleerd door één van onze eigen professionele monteurs en in gebruik genomen door een F-gas gecertificeerde monteur via onze partner. Let op: slechts een beperkt aantal Expert-winkels kan een split airco plaatsen en installeren.

Optie 1: Laat de airco installeren door Expert

  1. Neem contact op met een van onze gecertificeerde Expertwinkels om de split airco te bestellen en om een afspraak te maken voor de installatie.
  2. Laat de split airco professioneel installeren door Expert.

Optie 2: De airco zelf installeren

Let op: deze optie is alleen mogelijk bij Qlima split airco's met installatie check.

  1. Bestel de split airco gemakkelijk op expert.nl of neem contact op met de lokale Expertwinkel om de split airco te bestellen en geef aan dat je de airco zelf wil installeren.
  2. Lees de installatiegids goed door en installeer de airco volgens de aanwijzingen.
    [Airco installatiegids] [Informatie van Qlima]
  3. Nadat de airco is geïnstalleerd kun je via deze link een afspraak maken voor de eindinstallatie om de airco gratis in gebruik te nemen en om 2 jaar extra garantie te ontvangen. Wegens milieuwetgeving wordt deze stap uitgevoerd door een gecertificeerd monteur.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt