Navigatie

Welk wasprogramma?

Wat is het juiste wasprogramma voor je wasgoed?

Welk wasprogramma is het beste voor de dagelijkse was? En hoe kun je delicate kleding zoals wol of zijde het beste wassen? We leggen je alles uit over de verschillende wasprogramma’s en over welk programma voor welke situatie het beste is. Ook vertellen we je meer over energie besparen met het eco-programma, over hoe je wasgoed kunt stomen en over hoe je extra snel kunt wassen.

Bekijk alle wasmachines

Welke soort wasgoed wil je wassen?

Afhankelijk van de soort wasgoed kies je voor een bepaald wasprogramma. Daarom is het makkelijk om het wasgoed eerst te sorteren op katoen, synthetisch en delicaat wasgoed. Soortgelijk wasgoed kun je op eenzelfde temperatuur en met hetzelfde programma wassen. Als je je niet zoveel wasgoed hebt en geen zin hebt om het wasgoed te sorteren, dan kun je er eventueel kiezen voor een gemengd programma op lage temperatuur. Dit programma werkt met een halvolle trommel en is geschikt voor een mix van katoen en synthetisch. Delicate kleding zoals wol of zijde moet je wel apart wassen.

Hoe sorteer je de was?

1. Katoenprogramma

De meeste kleding, handdoeken en keukentextiel zijn gemaakt van katoen. Gebruik hiervoor het katoenprogramma. Was beddengoed, handdoeken, keukentextiel en katoenen ondergoed op 60 graden en katoenen kleding zoals broeken of shirts op 30 of 40 graden. Katoen kan veilig op 1400 of 1600 toeren worden gecentrifugeerd zodat het sneller droogt.

2. Synthetisch of anti-kreukprogramma

Het synthetisch programma is voor synthetische stoffen zoals polyester of acryl. Het programma duurt ongeveer 2 uur en de trommel centrifugeert minder hard. Als jouw wasmachine een stoomfunctie heeft dan wordt dit programma vaak gecombineerd met stoom, om kreuken te verminderen. Synthetische kleding kun je het beste wassen op 30 graden.

3. Delicaat-, fijne was of wol-programma

Het fijne was of wol-programma is voor delicate stoffen zoals wol, zijde of viscose. Het wast op een lage temperatuur (30 graden) en centrifugeert minder hard. Als je echt zuinig op je wollen kleding bent, kun je er ook voor kiezen om de kleding voorzichtig met de hand te wassen, zonder hard te wrijven of te wringen.

4. Gemengd programma

Het mix- of gemengde was programma is geschikt voor een mix van katoen en synthetisch wasgoed. Dit wasprogramma gebruik je met een halfvolle trommel en het programma werkt tot 60 graden, maar kleding kun je beter op 30 graden wassen. Het gemengde was programma centrifugeert minder hard waardoor het wasgoed wat minder droog uit de trommel komt.

5. Speciale wasprogramma’s – Jeans, Overhemden, Outdoor, Dons, Sport

Sommige wasmachines hebben speciale wasprogramma’s voor bepaalde soorten kleding. Bijvoorbeeld een speciaal jeans-programma voor spijkerbroeken of een programma voor outdoorkleding. Verder zijn er nog het Overhemden- Dons- en Sportprogramma. Als jouw wasmachine over een van deze speciale programma’s beschikt dan kun je hier gebruik van maken. Bijvoorbeeld wanneer je veel spijkerbroeken wil wassen.

Zie ook: Op hoeveel graden wassen?

Energie besparen met het eco-programma

Als je wast met het eco-programma dan is de wasmachine langer bezig, maar je bespaart op water en energie. Moderne wasmachines hebben een Eco 40-60 graden programma of een eco-stand die je kunt combineren met een van de andere wasprogramma’s. Oudere wasmachines hebben een Eco-katoen programma waarmee je tot maximaal 60 graden kunt wassen. In het algemeen geldt dat je veel energie kunt besparen door op een lagere temperatuur te wassen. Voor het wassen van kleding is 30 graden voldoende.

Tips om energie te besparen met wassen

Sneller wassen – kort programma

Veel wasmachines hebben de mogelijkheid om een kort wasprogramma te draaien. Afhankelijk van het model, kun je kiezen om het wasprogramma in te korten, of kun je een kort wasje draaien met een halfvolle trommel. Ideaal als je bijvoorbeeld een overhemd een snelle opfrisbeurt wil geven.

Een kort wasprogramma is wel minder energiezuinig dan het standaard-wasprogramma omdat de wasmachine harder moet werken om in kortere tijd de was schoon te krijgen.

Stoomprogramma – minder kreukels

Sommige wasmachines hebben een stoomprogramma. Stoom heeft verschillende voordelen: wasgoed komt minder gekreukt uit de trommel waardoor je minder hoeft te strijken, stoom verwijdert luchtjes en is ideaal om kleding een snelle opfrisbeurt te geven, stoom kan bacteriën doden, en met stoom kun je kleding opfrissen die niet kan worden gewassen.

Er bestaan verschillende stoom-technieken, dus een wasmachine met stoom-functie heeft meestal niet alle bovengenoemde mogelijkheden. De meeste wasmachines met stoomfunctie hebben wel de mogelijkheid om kreuken te verminderen zodat strijken makkelijker gaat.

Anti-allergie of hygiëne-programma

Dit programma is ideaal om hygiënisch te wassen of om allergenen zoals huismijt, pollen of dierenharen uit kleding te verwijderen. Het anti-allergie programma wast op een hogere temperatuur om bacteriën te doden en gebruikt meer water om te spoelen. Dit programma is ook ideaal voor het wassen van babykleertjes, of als je niet goed tegen wasmiddel kunt. Als jouw wasmachine geen speciaal hygiëne of anti-allergieprogramma heeft, kun je een wasprogramma draaien op 60 graden en zelf extra spoelbeurten toevoegen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!