Navigatie

Wasgoed sorteren

Hoe sorteer je de was?

Wasgoed kun je op verschillende manieren sorteren: op kleur, op soort stof, op soort wasgoed of op wastemperatuur. Welke manier voor jou het beste werkt hangt af van jouw situatie. Heb je vooral veel katoenen wasgoed? Dan kun je sorteren op kleur en op soort wasgoed. Heb je veel verschillende soorten wasgoed? Dan kun je sorteren op soort textiel en op kleur. Nieuwe gekleurde kleding kun je de eerste keer het beste apart wassen om te voorkomen dat deze afgeeft.

1. Sorteer de was op kleur

Sorteer het wasgoed op bonte was, witte was en donkere was. Dit is vooral zinvol als je speciaal wasmiddel gebruikt voor witte was, bonte was of donkere was. Maar ook als je een universeel wasmiddel gebruikt, blijft wit wasgoed mooier als je het niet mengt met donkere of gekleurde kleren.

 • Witte was: wit wasgoed
 • Bonte was: gekleurd wasgoed
 • Donkere was: zwart en grijs wasgoed

2. Sorteer de was op het soort textiel

Verschillende stoffen zoals katoen, synthetisch of wol kunnen het beste apart worden gewassen. Als je verschillende soorten textiel samen wast, kies dan voor de laagste wastemperatuur. Voor kleding is 30 graden voldoende.

 • Katoen: kleding was je met het katoenprogramma op 30 graden, beddengoed en handdoeken op 60 graden.
 • Synthetisch: synthetisch of kreukherstellend programma op 30 graden.
 • Wol: wol- of delicaatprogramma op 30 graden, of wassen met de hand.

3. Sorteer op soort wasgoed

Wasgoed kun je ook sorteren op soort wasgoed: beddengoed, handdoeken en keukentextiel, kleding en delicaat wasgoed.

 • Handdoeken, keukentextiel en beddengoed: katoenprogramma op 60 graden.
 • Kleding (katoen): katoenprogramma op 30 of 40 graden
 • Delicaat wasgoed: handwas of met wolwasprogramma op 30 graden

Sommige wasmachines hebben speciale programma’s voor spijkerbroeken, outdoorkleding of sportkleding. Als jouw wasmachine een van deze programma’s heeft dan kun je dit type wasgoed apart wassen. Zo was je bijvoorbeeld spijkerbroeken op 30 graden met het jeansprogramma.

4. Sorteer de was op temperatuur

Je kunt het wasgoed in twee categorieën sorteren: kleding was je op 30 graden en wasgoed dat hygiënisch moet worden gewassen. Een temperatuur boven de 60 graden zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood.

 • 30 of 40 graden: kleding zoals shirts, broeken, truien, jurkjes, rokjes en overhemden
 • 60 graden: wasgoed dat hygiënisch moet worden gewassen zoals handdoeken, theedoeken en beddengoed
 • 90 graden: gebruik je eigenlijk alleen om de wasmachine te reinigen. Eventueel mogen de vaatdoekjes mee worden gewassen.

5. Was nieuwe kleding de eerste keer apart

Als kleding nieuw is, dan is het beter om het de eerste keer voorzichtig te wassen. Soms kan kleding nog kleur afgeven, vooral bij goedkopere kleding of bij bepaalde kleurstoffen zoals indigo. Kleur kun je fixeren door het kledingstuk in een emmer water met een scheut azijn te laten weken.

Het meest veilig is om het kledingstuk de eerste keer apart te wassen. Houd verder het waslabel van het kledingstuk aan.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!