Navigatie

Hoeveel graden wassen?

Energie besparen met juiste temperatuur

Een wasje draaien kost stroom, water en dus energie. Om aan het eind van het jaar op een lagere energierekening uit te komen kan je rekening houden met het aantal graden tijdens het wassen. Het is namelijk niet altijd nodig om handdoeken op 60°C te wassen. Expert gaat je meer vertellen over het besparen van energie door met de juiste temperatuur te wassen.

Afzuigkap voor kookeiland
Kookeiland

Een paar graden minder

Vaak wordt er gedacht dat wasgoed bij lage temperaturen niet goed schoon wordt. Daardoor wordt 60°C veel aanbevolen, maar dit is niet perse nodig. Je handdoeken worden namelijk ook prima schoon op een temperatuur van 30°C of 40°C. Dat is natuurlijk heel fijn, want hoe lager de temperatuur is, hoe minder stroom de wasmachine verbruikt! Hele vuile handdoeken worden wel beter schoon op een hogere temperatuur.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor beddengoed, onderbroeken en bh’s. Zolang ze niet heel vuil zijn, kan je ze gerust op 30°C wassen. Bij bh’s wordt er zelfs aanbevolen om niet met meer dan 40°C te wassen. Ook het wassen van een dekbed wordt op 30°C aanbevolen. Met hogere temperaturen kan slijtage namelijk een rol gaan spelen.

Bij het wassen van sokken moet je even goed kijken van welk materiaal ze zijn. Heb je wollen sokken? Die moeten dan sowieso op 30°C gewassen worden. Doe je dit op een hogere temperatuur? Dan kunnen ze krimpen. Katoenen sokken kan je, afhankelijk van hoe vuil ze zijn, ook gewoon op 30°C wassen. Ook voor schoenen is 30°C de perfecte temperatuur. Meer weten over de do’s en don’ts van sneakers in een wasmachine? Lees dan onze blog hierover!

De meeste was is eigenlijk goed schoon te krijgen op 30°C. Vooral als je beschikt over een goede wasmachine. Volgens de berekeningen van Milieu Centraal kost een wasbeurt op 30°C €0,07 en een wasbeurt op 60°C al €0,22. Onderaan de pagina staat een handig overzicht hoe je energie kan besparen op verschillende wasgoed.

Vetfilter reinigen

Ecoprogramma

Naast dat je rekening kan houden met de temperatuur zijn er nog een aantal andere aspecten die je kunnen helpen met het besparen van energie. Veel wasmachines beschikken namelijk over een ecoprogramma. Dit programma duurt altijd wat langer dan een standaard programma, maar bespaart wel flink op de energiekosten! Het wasgoed komt er overigens net zo schoon uit. Gemiddeld verbruikt een ecoprogramma ongeveer 30% minder energie dan andere programma’s.

Nieuwe keuken

Denk aan het milieu en jouw portemonnee

Verder bespaar je energie door met een volle trommel te wassen en niet onnodige wasjes te draaien. Ook de dosering is belangrijk. Kies geschikt wasmiddel en gebruik de juiste hoeveelheid. Er zijn wasmachines die je daarbij kunnen helpen met automatische dosering. Verder kan je bij de aankoop van de wasmachine letten op het energielabel. Deze geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is. Meer weten over energielabels bij wasmachines? Lees dan onze adviespagina!


Product Hygiënische reiniging (°C) Energiebesparende reiniging (°C)

Handdoeken

60 30

Dekbedden

60 30

Spijkerbroeken

60 30

Onderbroeken

60 30

Bh's

40 30

Sportkleding

30 30

Sokken (katoen)

60 30

Schoenen

30 30

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!