Navigatie

Zuinig wassen tips

7 tips om zuinig te wassen

Energie besparen wordt steeds belangrijker. Niet alleen voor het milieu, maar ook vanwege de hogere energieprijzen. Daarom hebben we een aantal tips voor jou verzameld om zuiniger te wassen. We leggen je uit wat het eco-programma is, hoe warm je het beste kunt wassen, en wist je dat je het voorwasprogramma meestal over kunt slaan? Lees hieronder al onze tips.

Bekijk alle wasmachines Meer over energiezuinig wassen

1. Was niet te warm

Je kunt veel op energie besparen door niet warmer te wassen dan nodig is. Voor het meeste wasgoed, zoals kleding, is 30 graden voldoende. En als je wasgoed hebt dat je hygiënisch wil wassen, zoals ondergoed of handdoeken, dan hoeft dat in principe niet warmer dan op 60 graden.

Op hoeveel graden wassen?

2. Was met een volle trommel

Spaar de was zoveel mogelijk op en was bij voorkeur met een volle trommel. “Vol” betekent dat er aan de bovenkant ongeveer nog een handbreedte over is in de trommel, want het wasgoed heeft tijdens het wassen wel ruimte nodig. Hoewel veel wasmachines hun wasprogramma automatisch aanpassen aan de hoeveelheid wasgoed, was je nog steeds het meest efficiënt met een goed gevulde trommel.

Zuinig wassen

3. Sla het voorwasprogramma over

Als de was niet zo vuil is, kun je het voorwasprogramma overslaan. Zo bespaar je niet alleen water en energie, maar is de was ook nog eens sneller klaar. Als je kleding met vlekken hebt, kun je die van tevoren met vlekkenmiddel behandelen om ook zonder voorwasprogramma toch een schoon resultaat te krijgen.

4. Was zoveel mogelijk met het eco-programma

Iedere moderne wasmachine heeft een eco-programma of een optie om energie te besparen. Het eco-programma doet langer over de was, maar je bespaart hiermee op water en energie. Een gemiddeld eco-programma duurt ongeveer twee-en-een-half uur dus houd hier rekening mee wanneer je gaat wassen. Ondanks dat het langer duurt is het eco-programma veel energiezuiniger dan het normale of het korte wasprogramma.

Zuinig wassen

5. Zet de wasmachine na het wassen uit

Dit is misschien een no-brainer, maar zet de wasmachine uit na het wassen. Als je de wasmachine altijd aan laat staan, gebruikt hij nog steeds een klein beetje stroom. Je kunt hierop besparen door de wasmachine na gebruik helemaal uit te zetten. Eventueel kun je ook kiezen voor een schakelaar, zodat er helemaal geen stroom meer op de wasmachine staat.

6. Kies voor een wasmachine met automatisch doseren

Als je teveel wasmiddel gebruikt, dan is dat niet alleen jammer van het dure wasmiddel. Door teveel wasmiddel in de wasmachine ontstaat er teveel sop. Hierdoor gebruikt de wasmachine meer water om het overtollige sop weg te spoelen en dat kost water en energie. De wasmachine is langer bezig, wast minder energiezuinig en kan door teveel sop in het ergste geval zelfs gaan lekken. Ook kunnen zeepresten zich na verloop van tijd op gaan hopen en een voedingsbodem worden voor de vetluis bacterie. Je wasmachine gaat hiervan stinken en er kunnen na het wassen vlekken achterblijven op je kleding.

Om deze problemen te voorkomen en om wasmiddel, water en energie te besparen, kies je voor een wasmachine met automatisch doseren. Miele heeft wasmachines met TwinDos, Bosch heeft iDos, AEG heeft AutoDose, en zo zijn er nog meer merken zoals Samsung, Siemens en Beko die allemaal wasmachines met een automatische doseertechniek in hun line-up hebben. Met automatisch doseren vul je in één keer het wasmiddelreservoir en vervolgens heb je er zo’n 20 wasbeurten lang geen omkijken meer naar. En de wasmachine zorgt precies voor de juiste dosering.

Wat is automatisch doseren?

7. Kijk bij de aanschaf van een wasmachine naar het energielabel

Ga je binnenkort een nieuwe wasmachine kopen? Let dan goed op het energielabel van de wasmachine. Elke wasmachine heeft een energieklasse van A t/m E. Wasmachines met klasse A zijn het meest zuinig en wasmachines met klasse E verbruiken de meeste energie.

Op het energielabel vind je ook het energieverbruik in kWh per 100 wasbeurten. Met dit getal kun je het verbruik van twee wasmachines nauwkeurig met elkaar vergelijken. Ook kun je hiermee uitrekenen hoeveel je ongeveer aan energiekosten betaalt. Als een wasmachine met energieklasse A bijvoorbeeld 50 kWh per 100 wasbeurten verbruikt en de energieprijs €0,35 per kWh is, dan betaal je voor 100 wasbeurten €17,50. De gemiddelde Nederlander doet elk jaar zo’n 150 keer de was, dus bij dit voorbeeld betaal je dan €26,25 per jaar aan energiekosten.

Op het energielabel vind je ook het waterverbruik in liter per wasbeurt. Kies bij voorkeur voor een wasmachine die zuinig omgaat met water.

Wat betekenen de energielabels bij wasmachines?

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!