Navigatie

Airco voor in huis

Welke airco moet ik kiezen voor in huis?

De zomers in Nederland worden steeds warmer en na meerdere warme dagen achter elkaar wordt het ook binnenshuis vaak warm. Dé oplossing voor verkoeling binnenshuis is natuurlijk een airco, want hiermee blaas je niet alleen lucht zoals bij een ventilator, maar gaat de temperatuur in huis ook daadwerkelijk omlaag. Maar welke airco is geschikt voor jouw woning? Expert adviseert.

Hoeveel BTU heb ik nodig?
BTU omrekenen

Hoe groot is de kamer die je wil koelen en hoe goed is de isolatie?

Wil je een airco kopen, dan is de eerste vraag die je jezelf moet stellen in welke ruimte je de airco wil gebruiken. Wil je een airco voor in de woonkamer, of voor in een slaap- of werkkamer? Of wil je meerdere ruimtes in huis koelen?

Wanneer je weet voor welke kamer de airco bedoeld is, is het tijd om de ruimte op te meten. Hoeveel vierkante meter is het vloeroppervlak en hoe hoog is het plafond? Het vloeroppervlak is het aantal vierkante meter (m2) van de kamer. Vermenigvuldig dit getal met de plafondhoogte en je krijgt het aantal kubieke meters (m3). Dit getal is belangrijk omdat je hiermee kunt bepalen hoeveel vermogen de airco moet hebben om de ruimte effectief te kunnen koelen.

Verder speelt ook de isolatie van de kamer nog een rol. Hoe goed is de kamer geïsoleerd tegen warmte? En heeft de kamer veel grote ramen? Kamers met veel ramen en met een slechte isolatie zijn moeilijker om te koelen. In dat geval heb je een krachtigere airco nodig.

BTU omrekenen

Het koelvermogen van de airco

Nu je weet hoe groot de kamer is die je wil koelen en hoe goed deze is geïsoleerd tegen warmte, is het tijd om naar het koelvermogen van de airco te kijken. Koelvermogen wordt uitgedrukt in BTU of watt. Ook wordt er vaak vermeld voor hoeveel vierkante meter (m2) of kubieke meter (m3) de airco geschikt is. Let erop dat m2 en m3 niet hetzelfde zijn, dus haal deze twee waardes niet door elkaar.

Wil je meer weten over BTU en over hoe je de verschillende waardes naar elkaar kunt omrekenen? Lees dan onze adviespagina over “Hoeveel BTU heb ik nodig voor een airco?”. Daar vind je een handige tabel die je helpt om te bepalen hoeveel BTU de airco moet hebben om de kamer effectief te kunnen koelen.

BTU omrekenen

Mobiele airco – voor slaapkamer of werkkamer

Een mobiele airco is een verplaatsbare airco met een luchtafvoerslang naar buiten. De slang kun je door een raam doen of door een luchtafvoer in het dak of in de muur. Voor ramen zijn er ook speciale window kits verkrijgbaar die voorkomen dat er warmte door het raam naar binnen lekt wanneer je de aircoslang door het raam doet. Het voordeel van een mobiele airco is dat je hem eenvoudig naar een andere kamer kunt verplaatsen en dat de airco niet hoeft te worden ingebouwd.

Bekijk alle mobiele airco's Advies over mobiele airco's

Split airco

Split Airco – voor huiskamer of slaapkamer

Voor grotere kamers, zoals de woonkamer, heb je een krachtigere airco nodig. Er bestaan ook krachtige mobiele airco’s, dus ook dat is zeker een optie. Maar de meeste split airco’s zijn nóg krachtiger.

Een split unit airco is een inbouw airco die op een vaste plek in huis wordt ingebouwd. Dit type airco bestaat uit twee delen: een binnen-unit en een buiten-unit. De motor van de airco wordt aan de buitenkant van de woning geplaatst, wat als voordeel heeft dat je binnen veel minder last hebt van het geluid. Omdat je hiermee op een relatief stille manier kunt koelen is dit type airco ook heel geschikt voor in de slaapkamer.

Bekijk alle Split Unit Airco's

Multi Split Airco

Multi Split Airco – voor het koelen van meerdere kamers tegelijk

Als je meerder kamers in huis tegelijk wil koelen, zou je meerdere mobiele airco’s aan kunnen schaffen, voor elke ruimte één. Maar een veel efficiëntere oplossing is in dit geval een multi split airco. Dit type airco is nagenoeg hetzelfde als een single split airco: hij bestaat uit een binnen-unit en een buiten-unit met motor. Het verschil is dat een multi split airco meerdere binnen-units heeft, voor elke kamer die je wil koelen één, die je allemaal op dezelfde buiten-unit aansluit. Doordat je maar één buiten-unit nodig hebt, is dit dus een veel efficiëntere manier om meerdere kamers tegelijk te koelen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt