Navigatie

Bespaartips voor in de keuken

Bespaartips

De energieprijzen stijgen en daarom is het verstandig om zoveel mogelijk energie te besparen. Heb jij producten in huis die veel energie verbruiken? Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om het energieverbruik van keukenapparaten laag te houden. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

In de keuken zijn verschillende apparaten die een hoop energie verbruiken. Kookplaten, vaatwassers en ovens zijn van die energieverbruikers waar je met handige tips flink op kan besparen. Daarnaast begint energie besparen al bij de aanschaf van het product. Kijk bijvoorbeeld eens naar het energielabel en naar welk formaat goed is voor jouw huishouden. Wij hebben de 10 beste bespaartips voor je op een rijtje gezet!

10 Bespaartips voor apparaten in de keuken

01

Bij de aanschaf van keukenapparatuur is het goed om te letten op de energieklasse. Er wordt aangegeven hoeveel energie een apparaat verbruikt. Zo kies je eenvoudig voor de zuinigste optie.

02

Elektrisch koken doe je het zuinigst op een inductiekookplaat. Naast dat het zuinig in gebruik is, is het ook nog eens snel en veilig in gebruik.

03

Gasvrij wordt de nieuwe norm en daarom is overstappen op inductie nu het perfecte moment. Je bespaart daarbij een hoop op de energiekosten.

04

Je kan beter alle vaat opsparen dan de vaat doen met een halfvolle vaatwasser. Met een volle vaat gebruik je de vaatwasser zo min mogelijk en wordt er minder energie verbruikt.

05

Het eco-programma van de vaatwasser duurt langer, maar er gaat een stuk minder energie verloren. Kies dit programma daarom ook zoveel mogelijk.

06

Er zijn vaatwassers met een warmwateraansluiting. Heel handig, want daardoor hoeft de vaatwasser zelf niet het water op te warmen.

07

Vaat hoef je vaak niet eens voor te spoelen. Kruimels en andere etensresten schraap je gewoon van je bord af. Je verbruikt daardoor niet onnodig veel water.

08

Let bij de aanschaf van een nieuwe oven op het formaat. Een grote oven verbruikt meer energie en dat is zonde als je in een klein huishouden leeft.

09

Een oven met hetelucht-functie is zuiniger dan een gewone elektrische oven. Daarmee kan je met een lagere temperatuur dezelfde resultaten behalen als met hogere temperaturen.

10

Het voorverwarmen van de oven is meestal niet nodig. De oven verbruikt alleen maar meer energie als het gaat voorverwarmen en daarnaast verliest het de warmte wanneer je de deur opendoet.

Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden is het dus goed om te weten hoe je met de keukenapparaten om moet gaan. Alleen de vaatwasser gebruiken als die vol is of een oven niet voorverwarmen zijn bijvoorbeeld al handige adviezen die daaraan bij dragen. Wil je meer weten over het verbruik of omgang van een kookplaat, vaatwasmachine of oven? Check dan onze adviespagina’s of vraag het aan een van onze medewerkers bij een Expert-winkel in de buurt!