Navigatie

Bespaartips voor koelen en vriezen

Bespaartips

De energieprijzen stijgen en daarom is het verstandig om zoveel mogelijk energie te besparen. Heb jij producten in huis die veel energie verbruiken? Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om het energieverbruik van koelkasten en vriezers laag te houden. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Zowel de koelkast als de vriezer zijn belangrijke apparaten in huis. Voedsel wordt vers gehouden en dranken blijven lekker koel. Daarvoor verbruiken ze wel veel energie. Er zijn gelukkig meerdere manieren om het energieverbruik van een koelkast of vriezer laag te houden. Dat begint bijvoorbeeld al bij de aanschaf van het apparaat. Welk formaat kies je? En welke technieken helpen bij energiebesparing? Houd die vragen in je achterhoofd bij de zoektocht naar een nieuwe koelkast of vriezer. Let verder bij het gebruik ook op de belangrijke details die helpen bij het besparen van energie. Hieronder geven we je de 10 beste bespaartips voor koelen en vriezen!

10 Bespaartips voor koelen en vriezen

01

Koelkasten en vriezers zijn altijd voorzien van een energielabel. Daaraan lees je af hoe energiezuinig een apparaat is. Maak daar vooral gebruik van en ga voor de zuinigste optie.

02

Zorg ervoor dat de koelkast en de vriezer altijd de juiste koeltemperatuur hebben. Voor een koelkast is dat 4 graden en voor de vriezer is dat -18 graden. Als de apparaten te koud zijn, kost dat al snel veel extra energie.

03

Koelkasten zijn over de jaren heen steeds zuiniger geworden. Je bespaart dus op de energiekosten door je oude koelkast te vervangen.

04

Met een lineaire compressor in jouw koelkast weet je zeker dat er energiezuiniger wordt gekoeld. Koelkasten met deze techniek hebben namelijk een constantere temperatuur.

05

Na een verloop van tijd ontstaat er ijsvorming in het vriesvak van de koelkast. Hierdoor moet de koelkast harder werken om producten te koelen. Het ijs krijg je weg door het vriesvak regelmatig te ontdooien.

06

Om het ontdooien makkelijker te maken zijn er koelkasten met no frost-technologie. Ontdooien gaat daarmee automatisch, waardoor je zelf dat vervelende klusje niet hoeft te doen.

07

Maak regelmatig eens het rooster aan de achterkant van de koelkast schoon. Door het stof daar weg te halen kan de koelkast zijn warmte beter kwijt en koelt het dus ook zuiniger.

08

Een koelkast werkt ook zuiniger als het niet in de buurt van een warmtebron staat. Dus houdt de koelkast uit de buurt van een kachel, verwarming of de felle zon.

09

Hoe groter de koelkast is, hoe meer energie die verbruikt. Zo zijn Amerikaanse koelkasten de grootste energieverbruikers. Kijk dus goed naar welk formaat het beste past bij jouw situatie.

10

Ga je op vakantie? Zet dan de koelkast en de vriezer helemaal uit. Zo gaat er geen onnodige energie verloren. Sommige apparaten hebben daarvoor een speciale vakantiemodus. Let er wel op dat je de producten dan uit de koelkast moet halen.

Je bespaart dus energie door goed met de koelkast of vriezer om te gaan. De temperatuur is daarbij een belangrijk onderdeel. Naast dat een te koude temperatuur niet goed is, is een te warme temperatuur natuurlijk ook niet goed. Boven de 6 graden blijven producten minder lang houdbaar en moet je ze dus weggooien. Wil je meer weten over het verbruik van een koelkast of vriezer? Check dan onze adviespagina’s of vraag het aan een van onze medewerkers bij een Expert-winkel in de buurt!