Navigatie

LG OLED 2023 Review: Nog meer helderheid en een frisse look

Expert was te gast bij LG om een kijkje te nemen naar de nieuwe tv line up van 2023. De belangrijkste vernieuwing is de hogere helderheid op de G3 en het verfriste WebOS-systeem. Wat is er nog meer nieuw en wat zijn de verschillen tussen de modellen? In deze review lees je alles over de line-up van dit jaar!

Plus- en minpunten
+ Uitstekende beeldkwaliteit
+ Vernieuwd WebOS-systeem
+ Geschikt voor de gamers
+ LG Wow Orchestra zorgt voor betere samenwerking tussen tv-speakers en soundbar
- Weinig grote veranderingen ten opzichte van 2022

Belangrijkste specificaties

Beeldresolutie
4K, 8K*
Beeldtype
OLED**, OLED Evo
Besturingssysteem
WebOS 23
Gametechnieken
VRR, FreeSync, G-Sync en ALLM
Bijzondere kenmerken
Dolby Vision IQ, Filmmaker Mode, DTS:X, Matter-ondersteuning, Wow Orchestra

*= 8K resolutie komt alleen voor op de Z3-serie

**= De B3-serie heeft alleen OLED en geen OLED Evo

LG OLED B3: uitstekende beeldkwaliteit met toegevoegde technieken

We trappen de review af met de LG OLED B3-serie. Dit is de televisie met de meest toegankelijke prijs in de prijsrange, maar zeker niet te onderschatten. Net als in 2022 heeft de B3 een OLED-paneel en een 4K resolutie. Het beeld is daardoor superscherp waardoor alle details goed zichtbaar zijn. Het OLED-scherm zorgt daarbij nog eens voor de goede zwartwaardes, scherpe contrasten en nauwkeurige kleurweergaves. Kortom, het beeld ziet er bij deze serie al goed uit en het wordt vanaf hier alleen maar beter.

Daar komen ook nog eens andere technieken overheen, zoals Dolby Vision IQ en Filmmaker Mode. Dolby Vision IQ toont veel extra details in donkere en lichtere delen van een film. Daarnaast past hij beeldinstellingen aan op basis van de hoeveelheid licht in de kamer. Details worden daardoor altijd goed naar voren gebracht, ongeacht de hoeveelheid omgevingslicht. Filmmaker Mode is een mooie techniek voor de filmliefhebbers onder ons. De Filmmaker Mode zorgt er namelijk voor dat films en series getoond worden zonder alle bewerkingen van de televisie waarmee je dus de originele film te zien krijgt.

De LG B3 is verkrijgbaar in 3 formaten. Dat gaat van 55 , naar 65 en 77-inch!

Ervaar 3D-audio met DTS:X

Alle modellen in de 2023 line-up ondersteunen DTS:X, zo ook de B3. Daarmee ervaar je 3D-audio waarmee je het gevoel krijgt dat je midden in de actie van de film zit. Met een soundbar klinkt het nog echter en beter! Dolby Atmos, een vergelijkbare techniek, wordt pas ondersteunt vanaf de LG OLED C3.

Het gloednieuwe WebOS 23

Verder is de LG OLED B3 net als alle andere modellen voorzien van een gloednieuw besturingssysteem. WebOS 23 maakt zijn debuut in deze line-up en volgt daarmee WebOS 22 op. Het vernieuwde besturingssysteem is nog niet op andere LG tv’s toegepast.

Wat als eerst opvalt is de vernieuwde interface. Het homescherm bestaat nu uit twee delen. Deze lay-out geeft een beter overzicht dan het homescherm op de vorige WebOS. Elke gebruiker in huis kan zijn eigen avatar aanmaken en krijgt daarbij zijn of haar eigen homescherm. Verder krijg je sneller interessante content aangeboden door het vernieuwde notificatiesysteem.

Daarnaast komt LG nu ook met Matter-ondersteuning. Matter is een techniek die allerlei smart-apparaten ideaal laat samenwerken. Daardoor is het straks mogelijk om apparaten, zoals je koelkast, die ook verbonden zijn met de LG ThinQ-app, te bedienen vanaf je tv.

Alles voor een ultieme game-ervaring

Voor de gamers zijn de tv’s in deze line-up ook interessant. De B3-modellen beschikken over een beeldverversing van 100Hz en Game Optimizer. Dit is een omgeving die geoptimaliseerde instellingen voor jouw games biedt. Je hebt toegang tot alles op één plaats zoals beeld- en geluidsinstellingen, maar ook kun je hier technieken als VRR en FreeSync aan- en uitzetten.

Nog belangijker voor de game-ervaring, de HDMI 2.1 poorten. Daarbij komen ook technieken als VRR, FreeSync, G-Sync en ALLM om de hoek kijken. Kort gezegd zorgen deze technieken voor een vloeiende game-ervaring door te zorgen voor een lage inputlag. Ook wel de reactiesnelheid tussen jouw controller en het beeld op de tv.

Nog beter geluid met Wow Orchestra

Naast deze televisie line-up brengt LG ook een hele serie soundbars uit. Deze matchen uitstekend met de tv line-up van dit jaar. Niet alleen zijn ze makkelijk te verbinden met elkaar, maar ze zorgen als combi ook nog eens voor een beter geluid. Dat komt vooral door de toevoeging van de nieuwe techniek LG Wow Orchestra. Deze techniek wordt vanaf de B3 ondersteunt.

Simpel gezegd zorgt deze nieuwe functie voor een draadloze communicatie tussen je LG tv en LG-soundbar. Beide apparaten gebruiken alle audio-kanalen om een uitgebreid geluidsveld te creëren. Vertraging tussen beeld en geluid wordt daarmee ook verminderd en daardoor is een draadloze verbinding van de soundbar hiermee ook een interessante optie.

LG OLED C3: in de lijn van de populairste serie

De volgende stap in de reeks is de LG OLED C3. Deze volgt in de lijn van de C-tv's die jaar na jaar een hit zijn. De LG C3 beschikt ook over een OLED-paneel en een 4K resolutie, maar heeft dankzij toegevoegde technieken een nog betere beeldkwaliteit dan de B3.

Wat deze serie uniek maakt is de 42-inch variant. Dit formaat is zeer geschikt voor de slaapkamer of als game-tv op de gamekamer. Geen enkele andere serie in deze tv line-up heeft een 42-inch model. Net als vorig jaar is dit model verkrijgbaar in 6 verschillende formaten. Naast 42-inch is hij ook verkrijgbaar in 48-, 55-, 65-, 77- en 83-inch.

Upscaling met Alpha 9 Gen 6 processor

Alle OLED-modellen vanaf de C3-serie zijn voorzien van de nieuwe Alpha 9 Gen 6 processor, de opvolger van de Gen 5. Deze processor deelt het beeld in 4 keer zoveel zones op dan de vorige processor. Daardoor worden HD-beelden nog beter opgeschaald naar 4K-kwaliteit.

Nog meer helderheid dankzij OLED Evo

En daar blijft het niet bij voor de C3, want net als vorig jaar is dit model ook weer voorzien van OLED Evo. Dit is een beeldtechniek die LG al een tijdje kent, maar vorig jaar pas voor het eerst te zien was op de C-serie. Het komt erop neer dat deze beeldtechniek voor nog meer helderheid zorgt waardoor films en series nog beter zichtbaar zijn.

LG OLED G3: mooiste design en beste beeld komen samen in één

Dan nu de LG OLED G3. Ook weer een OLED-tv met een 4K resolutie. Het meest opvallend aan deze serie zijn de design features. Merkwaardig is dat de G3 geen pootjes heeft. Dit was vorig jaar ook zo. De G3 heeft een ingebouwde beugel op de achterkant waarmee je hem ophangt aan de muur. Voordeel daarvan is dat het er echt super strak uitziet.

De tv is niet alleen mooi als je hem aan hebt staan, maar ook juist als die uitstaat. Wanneer je geen televisie kijkt kun je afbeeldingen en kunst laten tonen. Daardoor is de tv net een schilderij in jouw kamer.

De televisie is verkrijgbaar in 55-, 65-, 77- en 83-inch.

Micro Lenses Array verhoogt de helderheid

Wat deze serie een stap beter maakt dan de C3-serie is de toevoeging van een nieuw paneel, namelijk Micro Lenses Array, ook wel MLA genoemd. Deze nieuwe laag in het paneel moet de strijd aangaan met de opkomende paneeltechnieken van concurrenten.

MLA maakt gebruik van minuscule lenzen waardoor het licht dat de pixels uitstralen beter gefocust wordt en de helderheid met 20 procent toeneemt ten opzichte van de LG G2 van vorig jaar. MLA komt overigens alleen voor op de LG G3-serie.

LG OLED Z3: beeldkwaliteit van de bovenste plank

En dan, als afsluiter, de LG Z3-serie. Op het gebied van beeldkwaliteit de crème de la crème in deze tv line-up. De OLED-tv heeft een 8K-resolutie. Details komen super goed naar voren en films en series zijn echt een genot om naar te kijken. Op dit moment is er qua beeld niets zo goed als 8K. Het enige nadeel is het feit dat de meeste content in 4K geschoten is. Gelukkig zijn er al veel streamingsdiensten bezig om werk te maken van 8K!

Er zijn twee formaten beschikbaar bij deze serie. Je hebt daarbij de keuze uit 77- of 88-inch. Dit zijn zeer grote formaten, dus kijk van te voren goed of de tv wel in je kamer past. Voor beide formaten raden we je een kijkafstand van meer dan 3 meter aan.

Een frisse uitstraling met heldere beelden

Vergeleken met de line-up van vorig jaar zijn er een aantal dingen veranderd. De grootste verandering zit hem in nieuwe of vernieuwde technieken. Het nieuwe WebOS 23 geeft de televisies een frisse uitstraling. Met de toevoeging van LG Wow Orchestra is draadloze verbinding tussen soundbar en tv nu ook een interessante optie. Verder ben ik ook wel heel benieuwd hoe de MLA-technologie zich staande gaat houden tussen alle andere paneeltechnieken.

Overall heeft LG zich weer mooi op een voetstuk gezet met deze nieuwe line-up. De toenemende helderheid geeft de televisies een nog mooier beeld. Wij zijn enthousiast. Jij? Kom langs in de winkel om de tv’s met eigen ogen eens te bekijken.