Navigatie

LG OLED C3 Review: Een stijgende lijn in de populaire C-serie

Op uitnodiging van LG mocht Expert alvast een kijkje nemen naar de nieuwe LG OLED C3. De tv is de nieuwste tv in de zeer populaire C-serie en volgt de LG C2 van 2022 op. Is de beeldkwaliteit vooruitgegaan? En wat is er nieuw? Allemaal vragen waar we je in deze review antwoord op geven.

Plus- en minpunten
+ Uitstekende beeldkwaliteit met OLED Evo en nieuwe Gen 6-processor
+ Verkrijgbaar in 42-inch
+ LG Wow Orchestra zorgt voor uitstekende samenwerking tussen tv en soundbar
+ WebOS-systeem opgefrist
- Geen ingebouwde Chromecast

Belangrijkste specificaties

Formaten
42-, 48-, 55,- 65-, 77- en 83-inch
Beeldresolutie
4K
HDMI-poorten
4x HDMI 2.1a
Beeldtype
OLED Evo
Bijzondere kenmerken
Dynamic Tone Mapping Pro, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, AirPlay 2

Beeldkwaliteit van de LG OLED C3

De LG OLED C3 levert een uitstekende beeldkwaliteit, net als vorig jaar. Met een 4K resolutie worden beelden haarscherp weergegeven, waarbij alle details goed naar voren komen. Het OLED-paneel draagt bij aan de weergave van levendige kleuren en diepe zwartwaarden.

De C3 maakt gebruik van verschillende technieken om het beeld nog mooier te maken. Dynamic Tone Mapping Pro is zo’n techniek. Hierbij wordt het beeld opgedeeld in 5000 blokken over het hele scherm. Elk blok wordt geoptimaliseerd waardoor je altijd het beste beeld ziet, zelfs bij veel of juist bij weinig omgevingslicht.

Voor de filmliefhebbers heeft deze tv, net als vorig jaar, Dolby Vision IQ en Filmmaker Mode. Met Dolby Vision IQ wordt het beeld altijd aangepast aan het licht in jouw kamer en komen details beter naar voren in lichte of donkere scenes. Filmmaker Mode is een functie die alle bewerkingen van de tv uitzet voor een betere weergave van de originele film.

Naast Dolby Vision IQ ondersteunt de LG C3 meerdere HDR-formaten en heeft hij een vernieuwde processor die ook bijdraagt aan de uitstekende beeldkwaliteit. De nieuwe Gen 6 processor is het enige wat qua beeldkwaliteit nieuw is in deze serie vergeleken met vorig jaar. Volgens LG verdeeld de processor het beeld in 4x zoveel zones als bij de C2. Daardoor worden HD-beelden nog beter opgeschaald naar 4K!

De kracht van OLED Evo in de beeldkwaliteit

Echter, één van de grootste factoren die bijdraagt aan de beeldkwaliteit is OLED Evo. Deze beeldtechniek van LG bestaat al een tijdje, maar was vorig jaar voor het eerst te zien op de LG OLED C-serie. De beeldkwaliteit van de LG OLED C2 met OLED Evo werd zeer goed ontvangen en is dus ‘wegens succes verlengd’ zoals we dat dan zeggen.

OLED Evo is een extra laag in het beeldpaneel die nog meer helderheid geeft. Kleuren en details worden daarmee nog mooier.

LG OLED C3 verkrijgbaar in diverse formaten

De LG C3 is verkrijgbaar in 6 formaten (42-, 48-, 55,- 65-, 77- en 83-inch). Daarmee heeft deze tv de meest verschillende formaten van de hele LG tv line-up van 2023. Ook is het de enige tv die verkrijgbaar is in een 42-inch variant. Dat is een mooi voordeel, want daarmee is de C3 ook geschikt voor op de slaapkamer of kantoor.

Geluid van de LG OLED C3

De televisie ondersteunt Dolby Atmos. Dat is ook mooi, want dan kan je er een soundbar, die ook Dolby Atmos, heeft op aansluiten voor een geweldige geluidservaring. Dolby Atmos zorgt namelijk voor een meeslepend geluid waardoor het lijkt alsof je midden in de actie op het scherm zit.

Het geluid in jouw kamer klinkt nog beter met AI Acoustic Tuning. Met de microfoon van de afstandsbediening detecteer je de ruimte waarin de tv staat. Vervolgens zorgt de tv ervoor dat het geluid perfect is afgestemd op de ruimte.

Nog meer harmonie met LG Wow Orchestra

Voor het allerbeste geluid raden we je aan om een soundbar aan te schaffen. Het geluid klinkt daarmee namelijk stukken beter. Dit jaar komt LG met een nieuwe techniek die zowel op de tv’s als de soundbars zit en nog beter geluid verzorgt. Nog een extra goede reden om een soundbar aan te schaffen dus.

De zogeheten LG Wow Orchestra moet voor een makkelijke verbinding tussen een LG-tv en een LG-soundbar zorgen. Dat niet alleen, want soundbar en tv gaan door deze techniek ook perfect samenwerken. Ze gebruiken alle audio-kanalen die ze kunnen bereiken om je zo het beste geluid te leveren.

Door die goede samenwerking tussen beide apparaten is een draadloze bluetoothverbinding interessant. Waarom? Nou, het probleem van bluetoothaansluiting bij soundbars is vaak dat beeld en geluid niet goed samenlopen. Met de tussenkomst van Wow Orchestra zal dat probleem zich niet meer voordoen.

Gamen met de LG OLED C3

De LG C3 is overigens ook een mooie tv voor de gamers. Niet alleen vanwege de haarscherpe beelden, maar ook door de goede verversingssnelheid en toegevoegde technieken. De tv heeft een verversingssnelheid van 100Hz waarmee de game vloeiend beweegt.

Misschien nog wel belangrijker voor de gamers zijn de HDMI 2.1 poorten. Daarmee zijn er technieken beschikbaar als VRR, FreeSync, G-Sync en ALLM. Kort gezegd zorgen deze technieken ervoor dat er geen vertraging zit tussen jouw bewegingen met de controller en de actie op het scherm.

Om je game-instellingen volledig te kunnen optimaliseren heeft LG een speciale omgeving, Game Optimizer. Hier kun je de technieken als VRR of FreeSync snel en makkelijk inschakelen. Zo optimaliseer je je game tot in detail!

Opfrissing van het WebOS-systeem

Het WebOS-systeem heeft een flinke opfrisser gekregen. De interface ziet er nu wat anders uit. Het vernieuwde besturingssysteem komt niet voor op eerder uitgebrachte LG tv’s en is dus echt nieuwer dan nieuw.

Het homescherm van WebOS 23 bestaat uit twee delen. Hiermee heb je een nog beter overzicht dan bij de voorgaande WebOS. Nu is het ook mogelijk om meerdere profielen aan te maken. Zo kiest iedereen in huis zijn eigen avatar en krijgen ze daarbij een eigen homescherm. Verder is het notificatiesysteem vernieuwd. Hiermee hoopt LG je sneller en beter interessante content aan te bieden.

Handige bediening met Magic Remote

Heb je thuis een LG-tv? Dan komt de Magic Remote je misschien wel bekend voor. De LG OLED C3 maakt ook gebruik van deze handige LG-afstandsbediening. Overigens is de tv niet alleen met de afstandsbediening te bedienen, maar ook met je eigen stem. Het enige wat je hoeft te zeggen is: “Hi LG, open de Netflix-app” en je zit in Netflix! Super handig toch?

Verder is de C3 voorzien van AirPlay 2 en Apple HomeKit. Daarmee is hij voor alle Apple-gebruikers heel eenvoudig te bedienen vanaf de iPhone of iPad. Je kunt namelijk heel makkelijk streamen. Android-gebruikers zullen eerst een Chromecast moeten aanschaffen.

Bedien LG-apparaten vanaf je tv

Vanaf nu heeft de LG C-serie ook Matter-ondersteuning. Daarmee is het mogelijk om alle apparaten in huis die zijn verbonden met de LG ThinQ-app te bedienen of te bekijken vanaf je tv.

Een frisse uitstraling met nieuwe technieken

De LG OLED C3 trekt wat ons betreft de lijn van de C2 mooi door. Op het gebied van beeldkwaliteit verandert er weinig, maar de nieuwe functies zoals Wow Orechestra of het vernieuwde WebOS geven de C3 weer een nieuwe frisse uitstraling. De tv is geschikt voor iedereen. De filmliefhebbers, de fanatieke gamers, maar ook zeker voor degene die op een doordeweekse avond gewoon lekker tv willen kijken.

Wil je nou meer van deze tv zien? Kom langs in de winkel om zelf eens een kijkje te nemen naar de beeldkwaliteit.